Cameleonul are totusi o coloana vertebrala

Succesul retetei “plasa” (in alte variante “sacosa“, “galeata” sau “pliculetul“) care a dus la castigarea colegiului rural din Neamt a starnit in rindul propagandistilor pedisti o excitatie maxima fata de sistemul uninominal majoritar.
Spre exemplu eurodeputatul Cristian Preda, ales proportional pe liste in Parlamentul European, isi insulta de doua zile meseria de politolog academic, dezinformand cu buna stiinta si cu o nesimtire crasa in legatura cu sistemele de vot. Nu sufla o vorbulita despre niciuna dintre multiplele consecinte nefaste ale sistemului uninominal majoritar, si se straduie sa descrie in culorile cele mai frumoase cel mai nedemocratic si nereprezentativ sistem de vot.

Comparand mandatele de parlamentar obtinute de PNL in 2008 (93 la numar) perfect legitim in contul celor 18% din voturile pe care le-a obtinut la nivel national, cu numarul mult mai redus de mandate (52 la numar), pe care le-ar fi obtinut in urma unui scrutin intr-un tur, Preda lanseaza din nou manipularea nerusinata ca PNL si-a croit in 2008 o lege electorala care sa-l avantajeze.

Asta, cand in fapt, rezultatul exprimat in numar de mandate obtinut de PNL pe legea actuala este cel corect si democratic, in corelatie cu optiunile politice ale alegatorilor si proportional fata de numarul de voturi obtinute (in baza unui sistem de vot care este proportional, la fel cum se practica in imensa majoritate a democratiilor)!!

Preda merge mai departe cu manipularile si minciunile, lansand niste false momeli UDMR-ului in legatura cu pragul electoral (ma voi referi pe larg in alta postare, pentru ca aceste momeli sunt in acelasi timp si o dezinformare adresata opozitiei), si afirmand nici mai mult nici mai putin decat ca o introducere a VUM ar fi “rationala“, “ar avanta partidele mici“, “ar democratiza scrutinul” si “Susţin, de aceea, cu multă căldură ideea..“.

Sa vedem ce afirma acelasi Cristian Preda in 2004-2005 despre reforma electorala, (si sa ne amintim ca atunci era in vigoare un sistem proportional pe liste)?

Cristian Preda arată că sistemul electoral românesc produce un efect pervers:
“conceput ca un sistem de reprezentare proporţională, dispozitivul electoral românesc produce cele mai importante efecte majoritare cunoscute până în prezent”3
Dacă este să ţinem cont de această afirmaţie, de altfel susţinută cu o serie de
calcule şi analize ştiinţifice, atunci apare întrebarea: ce sens mai are modificarea sistemului electoral, de la reprezentare proporţională la majoritar? Chiar Cristian Preda susţine că modificarea sistemului electoral întrunul majoritar este lipsită de sens, pentru
că modelul actual “produce deja efectele scrutinului dorit”4.

3 Cristian Preda, Partide şi alegeri în România postcomunistă: 1989-2004, Bucureşti: Nemira, 2005, p. 34.
4 Ibidem, p. 35.”

Nu isi exprima atunci aceasta parere oricum, ci intr-o carte documentata, publicata, si in calitate de profesor universitar in politologie. Cum poate un profesor universitar sa-si schimbe pozitia cu 180 de grade pe unul dintre subiectele cele mai importante ale politologiei?

Foto: Franco Andreone

Manipulatori ipocriti de genul lui Cristian Preda imi provoaca o greata profunda. Cea mai mare spaima imi e la gandul ca asemenea persoane pot ajunge profesori universitari, sau decani de facultate, influentand caracterul si  carierele a generatii de studenti, absolventi, asistenti sau doctoranzi.

Politicieni oportunisti si lipsiti de principii sunt denumiti deseori  “cameleoni politici”. Eu zic ca asta este o grava insulta. Pentru cameleon!

Cameleonul, chiar daca are ochi care pot privi deodata in directii diametral opuse, are totusi o coloana vertebrala. Cameleonul, chiar daca are o limba foarte lunga si lipicioasa, o foloseste exclusiv pentru a-si vana onest hrana, nu si-o baga in locuri nepotrivite. Cameleonul, chiar daca e capabil sa-si schimbe culoarea pielii, o face numai pentru a se camufla si a nu fi zarit si mancat de catre predatori mai mari.

 

P.S. Cateva linkuri

1. Varujan Vosganian – “Dictatura este mai ieftina decat democratia. Ce-ar fi sa facem putina economie?

2. Varujan Vosganian despre uninominalul intr-un tur.

3. Tihi Czika – “Alte tari, aceleasi reflexe anti limbi minoritare”

4. Adevarul – evolutia istorica a rezervei de aur a Romaniei

Tags: , , , ,

2 Responses to “Cameleonul are totusi o coloana vertebrala”

  1. De ce nu vrea UDMR-ul uninominalul si cum dezinformeaza pedistii « transildania Says:

    […] transildania « Cameleonul are totusi o coloana vertebrala […]

  2. Transildania: De ce nu vrea UDMR-ul uninominalul si cum dezinformeaza pedistii « Blogul galben al lui Gondolin Says:

    […] manipularea portocalie ( de exemplu din ultimele postari ale lui Cristian Preda, de care vorbeam recent), incearca si prin calcule si alte trucuri sa acrediteze ideea ca UDMR va profita in urma VUM, si […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: