Un important monument clujean se distruge din cauza primariei

In luna iulie o impresionanta vijelie s-a abatut asupra Clujului. Vantul puternic a dezradacinat mai multi copaci si a distrus mai multe acoperisuri in centrul orasului.

Afectata a fost si biserica reformata de pe strada Kogalniceanu, cea mai mare biserica gotica de tip sala din Romania si din Centrul si Estul Europei. Vantul furtunii a descoperit o parte din acoperisul edificiului.

Parohia reformata a initiat imediat demersurile necesare pentru reparatia acoperisului, a achizitionat tigle, a dorit acoperirea provizorie cu folie a gaurilor din acoperis, si a depus cererile necesare la primarie (edificiul fiind un monument istoric, orice lucrare necesita o autorizatie pentru a fi legala).

De patru saptamani parohia nu a primit avizele si autorizatiile necesare si nu a putut efectua nicio lucrare! Cu fiecare ploaie apa patrunde in podul monumentului, se prelinge pe peretii interiori si provoaca noi pagube edificiului! TNL Cluj a depus ieri o sesizare la primaria municipiului, sesizare pe care o gasiti mai jos. Sesizarea TNL Cluj a fost preluata de catre intreaga presa locala si este pe prima pagina a ziarului Faclia.

Ignoranţa distruge

Unul dintre principalele monumente istorice din Cluj tratat cu ignoranţă de către municipalitate.

De o lună de zile, acoperişul bisericii reformate de pe strada M. Kogălniceanu, grav avariat de furtuna din 20 iulie 2011, nu poate fi reparat pentru că primăria nu a eliberat toate autorizaţiile necesare lucrărilor.

Prin acoperişul uneia dintre cele mai frumoase biserici gotice din Transilvania, aflată în centrul Clujului, la câţiva zeci de metri de Bastionul Croitorilor, plouă. Partea estică este cea mai afectată, acoperişul corului fiind găurit, iar latura de nord, dinspre strada Gaal Gabor, unde trotuarul este parţial închis, are nevoie de reparaţii urgente pentru a fixa ţiglele răvăşite de vânt.

Parohia reformată a iniţiat toate demersurile necesare pentru a obţine autorizarea lucrărilor de reparaţie la monumentul istoric şi de patrimoniu, cea mai mare biserică gotică de tip sală din România şi din Centrul şi Estul Europei. Administratorii bisericii au achiziţionat deja de mult ţiglele şi lemnul necesar remedierii acoperişului, cu intenţia de a interveni cat mai rapid posibil. Din păcate, de patru săptămâni, se aşteaptă după avizul Primăriei, fără de care meşterii nu au putut nici măcar să acopere provizoriu cu folie golurile lăsate în acoperiş sau să monteze schele. De atunci, cu fiecare ploaie apa pătrunde în podul bisericii şi se scurge pe pereţi producând noi pagube edificiului vechi de peste 500 de ani, iar ţiglele stau să cadă peste oameni şi maşini.

TNL Cluj-Napoca a depus o sesizare către primarul Sorin Apostu, prin care solicită eliberarea de urgenţă a tuturor documentelor necesare pentru autorizarea reparaţiei acoperişului bisericii reformate. Monumentul istoric şi de arhitectură religioasă, unul din cele mai importante obiective turistice ale oraşului, deosebit de valoros datorită vechimii şi dimensiunilor sale, considerăm că merită toată atenţia primarului Apostu, chiar dacă Domnia sa nu este de prin părţile locului.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

7 Responses to “Un important monument clujean se distruge din cauza primariei”

 1. adrian Says:

  Pentru o interventie de urgenta de completare a tiglelor nu cred ca este nevoie de autorizatie, este o simpla lucrare de intretinere pentru ca nu se schimba materialul, nu se umbla la elementele structurale, nu se modifica volumetria sau planimetria …. Se face exces de zel cand nu este cazul …

  • transildania Says:

   Daca ar fi putut face lucrari de reparatie fara autorizatie atunci cred ca le-ar fi facut deja, ca ei nu asteapta finantare, si altfel nu vad de ce ar fi asteptat.
   Nu stiu cum e cu autorizatiile, pentru ce au nevoie. Poate si barnele acelea pe care se fixeaza tiglele sunt deformate sau distruse si trebuie inlocuite.
   Daca e cazul atunci trebuie facuta toata lucrarea, nu se pot inlocui doar tiglele, presupun.
   In plus vantul a desprins tiglele alea din varful acoperisului, unde se despart cele doua ape.

   • adrian Says:

    Probabil vor o lucrare mai ampla care necesita si organizare de santier sau schela. Unele lucrari precum cea de completare a unor tigle pot fi facute si fara schela, cateodata chiar direct din pod (daca e la coame e mai greu e adevarat).
    Daca aveau intocmita obligatia de folosinta a monumentului istoric, probabil o astfel de interventie ar fi fost prevazuta ca obligatie de intretinere ce nu necesita autorizare daca se foloseste acelasi tip de material si aceeasi tehnica.

 2. adrian Says:

  Sunt curios ce a zis Virgil Pop asupra problemei … daca mai e la directia pentru cultura.

 3. Stefan Zoltan Marina Says:

  1. Este un monument istoric şi de arhitectură, cum bine a subliniat TNL în sesizare.
  2. Nu întotdeauna un monument istoric este şi monument de arhitectură. Exemplu: fosta moară de pe canalul morii (cum altfel?) arsă în mod dubios şi demolată peste noapte pentru a face loc unor blocuri(?) a fost monument istoric. Nu şi de arhitectură. Poate (şi) de aia a trecut neobservată mânăreala (?).
  3. Fiind monument şi istoric şi de arhitectură orice intervenţie se face cu o sumedenie de aprobări şi aviza. Astea sunt legile. Ele, legile n-ar fi rele în litera lor, pentrucă au fost nenumărate derapaje când s-au mai făcut “intervenţii” la monumente. Lentoarea birocratică face diferenţa. Sau dezinteresul.
  4. Din păcate e nevoie de autorizaţie de construire şi, evident avizul CZMASI (Comisia Zonală de Monumente Ansambluri şi Situri Istorice) unde secretar al comisiei este dr. arh. Virgil Pop. Cauza: tot unii “investitori” care, din ignoranţă, interese financiare sau tâmpenie, şi-au bătut joc de acele monumante. Exemple sunt, din nefericire, multe. Asta nu scuză lipsa de acţiune a primăriei. Din contră, o acuză.
  5. Este foarte posibil ca şi în acest caz să se fi constatat că e nevoie şi de intervenţii la structura acoperişului (şarpantă). Asta presupune realizarea de relevee, expertize, detalii de înlocuire a unor elemente dtructurale pe loc, fără a afecta sructura în ansamblul ei. De specialişti de prima mână care sunt capabili să dea soluţii şi din “mers” dacă situaţia o cere, Clujul nu duce lipsă. Deci, nimic nu scuză lentoarea primăriei, mai ales că în aceste binecuvântate săptămâni fără ploaie s-ar fi putut lucra în draci. Blasfemie! Dar ce face primăria nu este tot o blasfemie?

  • transildania Says:

   Si eu sunt de parere ca este bine ca este nevoie de aceste avize si aprobari pentru a efectua lucrari la un monument istoric si de arhitectura.
   Mai ales in cazul ACESTUI monument, avand in vedere ca pagubele au fost provocate de o furtuna, si avand in vedere ca pagubele sunt la acoperis (ceea ce poate provoca alte pagube si in interior) aceste avize puteau fi acordate in timp mai util.
   Cum spuneti, din fericire am avut trei saptamani de seceta, un timp favorabil pentru aceste lucrari. Cand vor incepe ploile de toamna cu acoperisul nereparat, va fi mai greu si apa va patrunde in biserica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: