De ce nu vrea UDMR-ul uninominalul si cum dezinformeaza pedistii

UDMR-ul a respins si respinge cu motiv intemeiat uninominalul majoritar (VUM) fie el intr-un tur sau doua tururi. Asta nu ii impiedica deloc pe manipulatorii de serviciu sa intoxice subtil, tintind in mai multe directii opinia publica. Sa intelegem de ce si cum…

UDMR este impotriva uninominalului pur dintr-un motiv foarte simplu: UDMR reprezinta si vrea sa reprezinte mai departe pe toti maghiarii din Romania, nu doar pe cei din cele trei judete, Mures, Harghita si Covasna (“Secuimea”), chiar daca in perceptia publica, uneori eronata, se considera ca acolo traiesc cam toti maghiarii din Romania. Insa doar jumatate dintre alegatorii UDMR traiesc in aceste trei judete. Daca VUM ar fi introdus, UDMR nu ar mai reprezenta decat secuimea, toti ceilalti maghiari ramand fara reprezentanti in parlament. UDMR-ul s-ar rupe practic in doua, si si-ar putea inchide filialele din alte judete. Chiar daca organizatiile cele mai puternice ale UDMR sunt cele trei din secuime, celelalte organizatii judetene nu vor permite asa ceva, si chiar si cele trei inteleg ca nu ar fi bine.

De aceea UDMR-ul a respins mereu si de la cel mai inalt nivel VUM si si-a exprimat preferinta pentru un sistem proportional, cum ar fi cel german. Motivul, evident de fapt, este vizibil cu ochiul liber, si fara a face calcule electorale. Aici insa intervine manipularea portocalie ( de exemplu din ultimele postari ale lui Cristian Preda, de care vorbeam recent), incearca si prin calcule si alte trucuri sa acrediteze ideea ca UDMR va profita in urma VUM, si ca va vota aceasta lege.

Scopul este cel putin dublu, dar transparent: de a creea o anumita presiune asupra UDMR sa voteze legea, si de a dezinforma sustinatorii opozitiei despre intentiile si motivatiile UDMR.

Cum manipuleaza propaganda portocalie.

1. Manipularea cu pragul

O anumita preocupare in randul UDMR este ca nu va mai atinge pragul electoral de 5%. Folosind acest motiv propaganda zice ca UDMR va accepta VUM pentru ca, in contrapartida se va renunta la prag, sau ca uninominalul oricum nu cunoaste prag electoral.

Toata lumea stie ca uninominalul nu are prag. UDMR-ul stia demult acest lucru, si, in pofida absentei pragului, a respins mereu uninominalul. Este de-a dreptul o insulta, nu doar la adresa UDMR-ului,  incercarea de a acredita ideea ca nu stia acest lucru, ca va accepta acum uninominalul din aceasta cauza, sau mai mult, ca PD-ul va fi generos renuntand la un uninominal cu prag.

2. Manipularea cu numarul parlamentarilor UDMR care ar fi alesi uninominali intr-un tur.

Preda merge mult mai departe cu manipularile, incercand sa demonstreze cu cifre ca UDMR nu ar avea de pierdut cu uninominalul intr-un tur, ca ar avea cel putin la fel de multi parlamentari. UDMR are acum 31 de parlamentari.  La alegerile din 2008 UDMR s-a plasat pe primul loc in 32 de colegii, “argumentul” lui Preda este  ca prin uninominalul majorititar UDMR ar fi avut chiar 32 de parlamentari, si ca si-ar pastra o asemenea pondere si cu VUM, motiv pentru care ar trebui sa fie de acord cu VUM.

In fapt, o asemenea “argumentatie” ignora mai multe apecte esentiale ale problemei, care schimba total adevaratul ei rezultat.

Chiar fara calcule precise, doar din deductie logica, este clar ca intr-un sitem uninominal pur UDMR nu va avea niciodata atatia parlamentari ca intr-un sistem proportional. Toate voturile maghiarilor, acolo unde UDMR nu se claseaza pe primul loc, se pierd, si nu conteaza. Ar fi mult mai multe voturi pierdute, decat locuri in parlament castigate in alte colegii. Sa ne uitam putin totusi si la detalii.

Alegerile din 2008 nu au fost pe sistem uninominal pur

Din acest motiv nu se poate face o extrapolare a rezultatelor de atunci ca si cum s-ar fi votat in acest sistem. Toate partidele stiau ca nu este un sistem uninominal majoritar, ca conteaza in primul rand rezultatul la nivel national. Strategiile partidelor au fost astfel calibrate, campania electorala a fost una nationala, strategia candidaturilor la fel. Daca sistemul ar fi fost uninominal majoritar strategiile si rezultatele ar fi fost cu totul altele.

Sa luam doar un exemplu, un colegiu in care UDMR s-a clasat pe primul loc, in Bihor la Camera Deputatilor (atentie, acesta este unul dintre colegiile pe care Preda pretinde ca UDMR l-ar fi castigat si il va casiga cu VUM!):

Rezultate alegeri in Colegiul 6 Bihor
1.Szijjarto Zoltan UDMR 27,58%
2.Valeriu Boeriu PNL 26,55%
3.Ioan Roman PSD-PC 18,89%

Daca va fi introdus un uninominal pur (ceea ce nu cred) PNL si PSD vor reactiona imediat cu o candidatura unica USL in colegiu, si vor depasi cu usurinta procentul votului etnic. Acelasi lucru se va intampla in toate colegiile in afara celor din Harghita, Covasna si Mures pe care UDMR le castiga oricum.

UDMR nu va mai putea castiga nimic (niciun loc de parlamentar) in Cluj, Salaj, Satu-Mare, Bihor, ca sa nu mai vorbim de alte judete in care oricat de putine procente ar avea UDMR voturile ajuta la stabilirea ponderii nationale. Chiar in cele doua trei colegii din Bihor sau Satu-Mare unde maghiarii sunt mai numerosi, USL va putea informa alegatorii romani ca orice vot pentru PD inseamna ca ales va fi candidatul UDMR, iar romanii majoritari de acolo nu vor avea reprezentant in Parlament. In niciun caz, uninominal, UDMR nu si-ar mai alege 31 de parlamentari.

Din fericire, sunt sigur ca UDMR nu va abandona principiul reprezentarii proportionale. PNL si PSD pot, impreuna cu UDMR, fie pastra legea actuala, fie vota o lege proportionala mai buna.

Despre sistemul electoral au mai scris Lilick, Medusa, Varujan Vosganian, Dan Mihalache, va rog sa cititi.

 

16 Responses to “De ce nu vrea UDMR-ul uninominalul si cum dezinformeaza pedistii”

 1. Sabin Popescu Says:

  Si in cazul votului uninominal exista prag electoral, dar nu este exprimat in procente, ci in nr. de mandate: pentru a putea intra in Senat iti trebuie n senatori, iar pentru a intra in Camera, iti trebuie m deputati. Impingand mai departe rationamentul tau, este posibil ca si acest prag sa fie modificat astfel incat colegiile din ceea ce UDMR numeste Secuime sa nu fie suficiente pentru a intra in parlament (nu pot sa spun acum cat ar fi de fezabil). Mai mult, daca nu ai un anumit numar de mandate intr-o camera, nu poti sa iti formezi grup parlamentar, iar eventuala lipsa a unui grup parlamentar ar fi o lovitura pentru UDMR. Asa cum ai spus, analiza este mult mai complexa decat are nevoie Preda in incercarea lui de manipulare…

  • transildania Says:

   Cred ca e vorba de o cofuzie, prevederea aceasta cu x senatori, y deputati, este acum in vigoare, pe legea actuala. Este o portita adica o reducere a pragului in cazul in care un partid nu trece de 5% dar castiga direct aceste mandate, atunci pragul de 55 nu se aplica. in rest pragul de 5% este valabil, si nu exista alta conditie pentru a intra in parlament.

   Un vot uninominal majoritar nu are cum sa prevada niciun prag, nici asemenea conditii de numar minim de parlamentari alesi. Nu exista asa ceva si nici nu ar fi de conceput.

   Ce spuneti cu grupul parlamentar este foarte corect, este inca un motiv pentru care UDMR-ul nu va accepta uninominalul majoritar care i-ar reduce reprezentarea in parlament

 2. Transildania: De ce nu vrea UDMR-ul uninominalul si cum dezinformeaza pedistii « Blogul galben al lui Gondolin Says:

  […] Transildania 47.926845 23.902035 Rate this: Share this:PrintFacebookTwitterEmailMai […]

 3. atreides Says:

  Din pacate, ma tem ca analiza ta pleaca de la o premisa gresita, aceea ca fie colegiile vor ramane si in 2012 identice cu cele de acum, fie ca, daca ele vor fi modificate, atunci numarul de cetateti din fiecare colegiu va fi aproximativ egal. Ei bine, ceea ce cred eu este ca modalitatea in care PDL va fura alegerile in 2012 va fi aceea de a avea vot majoritar intr-un tur cu colegii (pe care ei le desemneaza, sa nu uitam!) disproportionate. Unele cu 100000 de oameni, altele cu 10000 (cine ii poate impiedica sa faca asta? CCR? sa fim seriosi, nu?) In conditiile astea, cred ca si UDMR va fi de acord, caci probabil asa UDMR isi poate chiar negocia cu PDL cat vrea sa aiba in viitorul Parlament, poate 15%, poate 20%…
  Deci, daca baietii vor incerca sa faca asta, cred ca vor putea fi opriti doar printr-o revolutie ceva.

  • transildania Says:

   Am incercat sa avertizez de mii de ori (si nu voi obosi sa o fac in continuare) fata de pericolul redesenarii colegiilor, care sta in pixul lui boc, udrea basescu. Si care singur (fara alte efecte de fraudare) poate face o diferenta de 20% din locurile in parlament, daca nu mai mult. Plus 15-20% pentru putere, minus la ceilalti. Un pericol enorm.

   Sunt insa doar partial de acord, si deocamdata acord inca prezumtia de nevinovatie UDMR-ului (cu toate ca m-a deceptionat crunt la votarea uninominalului intr-un tur pentru primarii) pt ca pana acum a spus foarte clar ca vrea sistemul german.

  • transildania Says:

   Nu mai acord insa nimanui din PNL sau PSD care mai vorbeste (fie cu buna stiinta, fie din inconstienta crasa) de uninominalul intr-un tur prezumtia de nevinovatie.
   Daca nu retrag imediat din parlament proiectul de lege, pesedeii, nu au decat sa piarda alegerile… pentru tara ar fi un dezastru, si inca 4-9 ani de guvernare portocalie.
   Ultimul exemplu de iresponsabilitate crunta a venit chiar astazi:
   “O altă concluzie a întâlnirii din Delta Dunării a fost că PSD va insista pentru legiferarea sistemului de vot uninominal necompensat, despre care cei mai mulţi dintre vicepreşedinţi au afirmat că va avantaja PSD.”
   http://www.mediafax.ro/politic/liderii-psd-s-au-plimbat-prin-delta-si-au-realizat-ca-nu-le-convine-comasarea-alegerilor-8654996

  • transildania Says:

   Numai pe colegiile actuale si fara redesenarea lor pd isi poate aproape dubla numarul de parlamentari in Alba, Arad, si partial si in Cluj, Timis (din pacate). In plus PD-ul devine noul PSD si face ravagii in colegiile rurale din Moldova, Oltenia etc cu voturi cumparate pe o plasa, sau mai multe. In plus PD-ul va investi sume numai in colegiile care vrea sa le castige, in 25-30% nu va baga niciun ban, le va da pierdute.
   Daca la astea se mai adauga redesenarea colegiilor, prin comasarea unor colegii ale opozitiei, sau taierea marginilor lor, si prin crearea de colegii cu numar mai mic de alegatori, pot sa castige si doua treimi in parlament cu 35% din totalul voturilor, si vor modifica si constitutia.

 4. transildania Says:

  Am uitat sa mentionez faptul ca si sistemul nostru actual in vigoare, are o portita la pragul de 5%, daca un partid castiga direct 3 senatori si 6 deputati.

  Si as mai adauga o stire:
  “Liderul UDMR Hunedoara Iuliu Winkler afirmă că “sistemul de vot uninominal dintr-un singur tur va avea efecte extrem de nocive” şi Uniunea nu îl va accepta, întrucât comunitatea maghiară din Hunedoara, Alba şi Sibiu şi cea românească din Covasna şi Harghita ar rămâne fără reprezentare în Parlament.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/winkler-votul-uninominal-necompensat-va-avea-efecte-extrem-de-nocive_864836.html#ixzz1W9osJxrw

 5. Hendrix Says:

  Vad ca esti extrem de dur fata de PNL in privinta proiectului de lege privind VUM. Ba mai mult, spui ca daca mai discuta acel proiect tu nu le mai acorzi ,,prezumtia de nevinovatie”!!!
  Stiu ca esti extrem de atasat de problematica VUM. Si eu sunt de parere ca votul proportional este cel mai corect in privinta repartizarii mandatelor in Parlament. Nu consider ca votul din 2008, un VUM care a pastrat totusi ideea repartizarii numarului total de mandate PROPORTIONAL, a avut un rol negativ.
  Stii ce cred eu? Sunt absolut convins ca pedeleprele nu-si doresc cu adevarat VUM. Ar dura un pic mai mult sa-ti explic asta, un motiv fiind si acela ca ma pregatesc sa urmaresc in cateva minute Barca in Supercupa, lucru pe care il vei face si tu negresit, nu? Consider ca initiativa USL este cea mai buna hartie de turnesol in privinta adevaratelor intentii ale pedeleprelor. Te anunt de pe acum ca n-ai sa-i vezi pe portocalii sa sara in sus de bucurie daca s-ar decide VUM.
  Daca tot ai pus problema UDMR, evident ca ei niciodata nu vor accepta asa ceva. Tu chiar crezi ca pedeleprele ar intinde coarda cu maghiarii pana va plesni? Never ever!
  Concluzia mea; este o falsa discutie treaba asta cu VUM! La fel de falsa precum si soparla aruncata de ba-secu cu regionalizarea. Sunt discutii sterile menite sa ofere false teme de discutie, adica sunt diversiuni. Intelegi?

  • transildania Says:

   Pe ce canal e supercupa?

  • transildania Says:

   Am gasit…

  • transildania Says:

   Ar fi mai multe lucruri de zis:
   1. Din start iti spun ca mi-as dori sa ai tu dreptate, nu eu.

   2. “Consider ca initiativa USL este cea mai buna hartie de turnesol in privinta adevaratelor intentii ale pedeleprelor.”
   Nu sunt de acord, nu poate fi niciodata o idee buna de a face asa un fel de cacialmale de turnesol, pe principiul: propune PD-ul o aberatie populista, venim noi, USL-ul cu o lege, o aberatie si mai mare, sa vedem daca au curajul sa o voteze.
   Nici macar pe legi mai putin importante nu e permis sa procedezi astfel, cu atat mai putin pe legi constitutionale si electorale, care pe urma hotarasc pe 20 de ani soarta sistemului politic.
   Ce facem, daca PDL propune unicameral, sa propuna USL desfiintarea parlamentului? Daca PDL-ul zice ca Parlamentul este o risipa de bani sa propuna USL reducerea parlamentarilor la 100 de parlamentari, taierea indemnizatiilor si mutarea parlamentului intr-un imobil mic inchiriat?
   Cam asta a facut cu legea electorala. Ar fi o greseala, si greselile in politica se platesc mai devreme sau mai tarziu, si in forme mai putin asteptate.

   3. “Daca tot ai pus problema UDMR, evident ca ei niciodata nu vor accepta asa ceva. Tu chiar crezi ca pedeleprele ar intinde coarda cu maghiarii pana va plesni? Never ever!”
   PDL nu are nevoie de voturi UDMR pentru a trece aceasta lege, nici macar de cele ale PNL, ajunge ca PDL si jumatate din PSD sa voteze legea asta. Va iesi UDMR de la guvernare, va da jos guvernul si va suspenda presedintele daca lucrurl asta se intampla? Ma indoiesc. Pana acum au inghitit cam toate porcariile facute de partenerii lor de guvernare.

   4. “Concluzia mea; este o falsa discutie treaba asta cu VUM! La fel de falsa precum si soparla aruncata de ba-secu cu regionalizarea. Sunt discutii sterile menite sa ofere false teme de discutie, adica sunt diversiuni. ”
   Cand exista un proiect de lege depus de PSD in parlament, invitatii zilnice reciproce de a trece legea, o lege pe care tot PDL-ul ar vota-o imediat si pe care si-o doreste demult, atunci nu paote fi vorba de discutii sterile.
   Foarte interesanta a fost o luare de pozitie a “presedintelui” UNPR, Oprea, si el sustine uninominalul. asta indica in mod clar ca UNPR-ul va merge impreuna cu PDL pe candidaturi comune,

 6. adrian Says:

  Chestia cu redesenarea colegiilor mi se pare inspaimantatoare daca ar fi posibila asa cum se sugereaza aici in mai multe locuri. Nu caut acum asa ca intreb: nu exista totusi principiul proportionalitatii reprezentarii? Nu poti, cel putin din bun simt, sa dai un reprezentant in parlament pentru un numar de oameni si in alta parte pentru de 10 ori numarul lor. Unii ar fi “mai reprezentati” decat altii mi se pare neconstitutional din start. Am pus in ghilimele pentru ca nu consider ca persoanele din parlamentul actual (cea mai mare parte a lor) chiar reprezinta pe cineva … Chestiunea granitelor colegiului ar fi intr-adevar o problema de jonglerie cu perspectivele rezultatelor.

  • transildania Says:

   Dintr-o grava eroare a celor care au facut reforma legii electorale in 2008 s-a lasat (re)desenarea colegiilor in mana guvernului, care poate modifica colegiile prin hotarire de guvern. Asta cand era clar (si in toate statele europene este o practica) ca asemenea chestiuni cu importanta electorala sa fie decise de catre institutii independente, non-partizane.

   In teorie, da, exista o norma de reprezentare x alegatori la un deputat. Din start insa ea nu este respectata si nici nu poate fi. De exemplu judetele au marimi diferite. Fiecare are minim doi senatori. Se poate ca un judet foarte mic sa trimita doi senatori, iar un judet care are mai mult decat dublul populatiei doar 4. La fel si impartirea in colegii de deputat.
   Chiar respectand normele de reprezentare prin redesenare se pot obtine efecte electorale importante, de plus minus foarte multe procente. De exemplu, comasand unele zone care voteaza cu opozitia intr-un singur colegiu, dar rupand de la margini niste bucatele. Astfel daca inainte de redesanare sunt 2 colegii favorabile opozitiei, si unul puterii, dupa redesenare mai ramane un colegiu opozitiei si doua puterii.

 7. De ce nu vrea uninominal UDMR-ul – UPDATE si inca o veste buna « transildania Says:

  […] cateva zile afirmam in aceasta postare ca -intre altele- UDMR-ul nu a fost si nu va fi niciodata de acord cu un sistem electoral majoritar […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: