USL trebuie sa retraga proiectul uninominal

In duminica electorala de ieri, 21 august, s-au ales doi parlamentari pe locuri ramase vacante in Parlament. In colegiul din judetul Maramures candidatul USL (PSD, sustinut de PNL) se pare ca a castigat, dar cu sub 50% din voturi si nu la mare diferenta fata de candidata PD. In judetul Neamt USL a pierdut un parlamentar, candidatul PDL castigand cu peste 50% din voturi.

Din pacate, aceste rezultate reprezinta un esec pentru opozitie. Ea a pierdut un parlamentar. PD-ul a crescut in colegiul din Neamt de la 30% in 2008 la peste 50%, in pofida lipsei totale de popularitate a guvernului, a masurilor dezastruoase economice care au afundat si mentinut tara in criza economica, si a dovezilor in ce priveste proasta gestiune a banilor publici. Atat in Neamt cat si in Baia Mare opozitia nu a reusit sa stranga procentele din 2008 insumate ale partidelor care o compun, si a fost departe de rezultatele din anumite sondaje.  Aceste fapte nu trebuie exagerate, a fost vorba de doua batalii mai mici, locale, doua asedii portocalii la locuri in parlament, unul infrant cu greu, iar altul soldat cu un esec, cu o cetate pierduta. Intre altele, modul in care PSD-ul isi alege candidatii trebuie serios chestionat. Nu si candidatura comuna la care opozitia este obligata din cauza aberantului sistem de vot intr-un singur tur la alegerile parlamentare partiale, care restrange oferta politica si permite alegerea unui reprezentant fara legitimitate democratica (de peste 50%) in absenta celui de-al doilea tur de scrutin.

Cum ziceam, opozitia a pierdut o mica batalie, nu a pierdut inca si marele razboi care va urma. Totusi, pentru ca acesta din urma sa nu se piarda, trebuie trase anumite concluzii, este nevoie de ajustari. Ma voi referi in continuare la un singur subiect, care mi se pare de o importanta deosebita, si care a fost si este valabil indifernet de rezultatele de ieri (unul care nu si-ar fi pierdut o iota din importanta nici daca PSD-USL ar fi aparat colegiul din Neamt).

1. In aceasta primavara, la varful USL a prins radacini o idee nociva care e pe cale sa dea fructe otravitoare: Ideea ca o alianta electorala care sta bine in sondaje castiga si mai multe locuri in Parlament (decat ar castiga oricum pe un sistem proportional) pe un sistem uninominal majoritar. Astfel, fara nicio reala dezbatere interna,  in data de 6 iunie, conducerea USL a anuntat trei propuneri legislative (pe care le-a depus in Parlament doua zile mai tarziu) dintre care una vizaza introducerea sistemul uninominal intr-un singur tur.

Aceasta idee o consider profund gresita, din toate punctele de vedere.

a.) dupa cum se vede exista o diferenta intre scorul din sondaje si rezultatele de la urne

b.) Chiar daca sondajele la nivel national sau judetean ar fi corecte: principala caracteristica a votului uninominal majoritar este ca nu exista absolut nicio legatura intre procentul (real sau din sondaje) la nivel national sau judetean si rezultatul efectiv al votului care se exprima doar in ponderea fiecarui partid sau aliante in Parlament.

c.) Sistemul uninominal intr-un singur tur este un sistem pre-democratic, propus de Basescu si PD in Romania pentru ca este singurul prin care  un partid votat de o minoritate poate castiga o majoritate parlamentara, si pentru ca este singurul sistem care ingheata sistemul de partide, elimina in mod nedemocratic partidele mici si mijlocii din Parlament, si duce la o bipolarizare permanenta. In opinia mea, opozitia nu are cum sa se prezinte ca o alternativa daca sustine exact aceleasi masuri fundamentale nocive precum presedintele Basescu si puterea.

d.) Situatia este chiar mai grava, alte implicatii ale sistemului majoritar nefiind luate in considerare.

2. Am scris mai multe articole despre sistemul electoral, sustinand un sistem proportional. Niciodata nu am facut-o pentru ca ar folosi unui anumit partid, ci pur si simplu pentru ca mi se pare singurul sistem echitabil si sustenabil, care sa asigure o reprezentare corecta a optiunilor alegatorilor in institutia constitutionala suprema care ii reprezinta, Parlamentul. Nu mi-am schimbat si nu-mi voi schimba niciodata parerea pe aceasta tema, in fuctie de conjuncturi politice.

Daca insa aceste argumente nu conteaza, atunci -da- trebuie vorbit si despre “cui foloseste?”. In niciun caz opozitiei, ci partidului de la putere.

Cititi un mic exemplu documentat recent de jurnalistii de la Ziua de Cluj: Pe sistemul actual, care inca este aproape proportional, in judetul Cluj, PD-ul a obtinut 4 mandate de deputati (din 10) si 2 mandate de senatori (din 4), deci 6 mandate din 14 (43%). Pe un sistem intr-un singur tur la aceleasi alegeri PD-ul ar fi obtinut 7 deputati si toti senatorii, deci 11 parlamentari din 14 (79%)!!! Avand in vedere situatia PSD si PNL din Cluj un asemenea rezultat s-ar putea repeta. Iar modificari asemanatoare ar aparea si in alte judete.

Pe deasupra, se adauga un alt pericol. Dintre nenumaratele argumente pe care le-am adus in aceste articole, vreau sa repet si sa subliniez doar unul singur: problema gerrymandering (modificarea politica a delimitarii colegiilor electorale), un fenomen care va lovi ca un tsunami viata politica din Romania daca sistemul majoritar este adoptat.

Dintr-o grava eroare a actualei legi electorale, delimitarea colegiilor nu este facuta de catre o institutie independenta, ci este lasata in mana guvernului care o poate modifica printr-o simpla hotarare de guvern, prin decret. O modificare pe criterii politice a delimitarii circumscriptiilor poate echivala cu o rasturnare a rezultatului alegerilor cu pana la 20% in favoarea unui anumit partid. As mai adauga si faptul ca sistemul electoral majoritar este aproape imposibil de indepartat asa cum arata experienta din SUA sau Marea Britanie, oricate rezultate electorale scandaloase ar produce.

3. In loc sa fim bucurosi de faptul ca macar UDMR-ul si-a pastrat in aceasta privinta intentii bune, declarand in mod repetat ca nu va vota un sistem majoritar si sustinand un sistem proportional, si ca, fara UDMR, PD-ul singur nu poate modifica legea electorala, asistam la avansuri facute portocaliilor de catre liderii opozitiei. La oferte de a vota impreuna, PSD, PNL si PDL, imbecilitatea uninominala propusa in mod repetat de Basescu.

Chiar acum patru zile Victor Ponta a afirmat:

Noi am depus deja la Parlament un proiect de lege care vizează tocmai introducerea acestui tip de vot, uninominal pur, necompensat. Adică parlamentarii să fie aleşi exact ca primarii, cel care ia cele mai multe voturi în colegiu să fie declarat câştigător al mandatului. Vom vedea la toamnă, la votul din Senat şi din Camera Deputaţilor dacă Băsescu chiar vrea acest vot sau minte, ca de multe ori până acum. Dacă parlamentarii PDL vor vota proiectul nostru, atunci putem spune că Băsescu chiar a fost serios. Dacă vor vota împotrivă, înseamnă că Băsescu a aruncat iar o minciună pe piaţă“.

Nici nu ma intereseaza daca este vorba de o forma suprema de cacialma politica, sau doar o grava inconstienta, asemenea oferte si jocuri, pe spatele legilor fundamentale care asigura buna functionare a unei democratii, mi se par iresponsabile.

4. Concluzie

In opinia mea, PSD/USL  trebuie sa retraga imediat din Parlament propunerea legislativa de introducere a sistemului uninominal intr-un singur tur si, impreuna cu UDMR, in cadrul unei dezbateri in care sa fie ascultate si parererile unor experti din mediul academic, politologi, reprezentanti ai unor ONG-uri, sa colaboreze la reformarea adevarata a sistemului electoral, in sensul unui sistem electoral proportional (fie pe liste deschise fie mixt), pentru ca numai prin reprezentarea corecta a votului alegatorilor la nivel national se poate produce o noua majoritate guvernamentala.

P.S. Articol preluat de Cotidianul.

 

P.P.S  O opinie politica pe aceasta tema, exprimata de senatorul si vicepresedintele PNL Varujan Vosganian.

Tags: ,

10 Responses to “USL trebuie sa retraga proiectul uninominal”

  1. Adrian Stoica Says:

    Cum sa faca, dom’le, asta?
    Se vede ca dumneata habar n-ai ce discursuri frumoase de lamentare au pregatit Antonescu si Ponta pentru dupa parlamentarele din 2012! Te trec lacrimile, nu alta.

    Din pacate, sansele USL de a castiga alegerile de anul viitor sunt mici. Iar cele de a obtine 50+1% din mandate sunt, cu actuala echipa, nule.
    De pierdut, pierde, oricum, Romania.

  2. transildania Says:

    Nu sunt de acord, sansele nu sunt deloc mici. Insa cu greseli ca cea de a sustine aberatiile nedemocratice propuse de Basescu scad. Si cu vot uninominal in cazul ca va fi votat se reduc si mai mult.
    Errare humanum est, perseverare diabolicum.

  3. adrian Says:

    “Au pierdut o mica batalie??”
    Au pierdut ceea ce in mod normal trebuia sa fie o victorie la pas. O prestatie lamentabila, fireasca pana la un punct. Jalnic. Rusinos. A nu strange punctajele insumate confirma ceea ce spun atunci cand afirm ca PNL a facut o mare greseala cand s-a inhamat in acest USL. Fiecare partid trebuia sa-si sustina partia lui, fara agresiuni reciproce si strangeau mai mult in final, puteau sa se alieze dupa alegeri in orice formula. Teama de basescu devine exagerata caci, cu o majoritate ce ar trebui sa fie fireasca, ala ar trebui suspendat in secunda doi a refuzului majoritatii si demis prin referendum … Asa USL nu va scoate in final decat Habuzi in loc sa scoata ce-i mai bun. O zi trista prin confirmarea a ce-i mai rau si care pare sa fie cu totul si cu totul ignorat de liderii rupti de partidele lor.

    • transildania Says:

      Nu sunt de acord. In cazul de fata problema este uniominalul intr-un tur la alegerile partiale, care obliga la o alianta pentru a creste sansele de a castiga un parlamentar.
      De acord insa ca pe un sistem corect, proportional, rezultatul partidelor separat si insumat este mai mare decat impreuna.
      Nu alianta USL este problema, e bine ca exista, dar nu are voie sa propuna legile aberante pe care si le doresc Basescu si Udrea…

  4. kukubau Says:

    @Transildania, gerrymanderingul din 2008 a fost in regula? Intreb…

    • transildania Says:

      Dar cine a zis ca a fost in regula? Intreb si eu…
      Totusi lucrurile nu se pot compara, sistemul din 2008 nu este uninominal majoritar, si fiecare partid si-a ales cam atatia parlamentari cate voturi a avut la nivel national (cu mica diferenta ca PDL cu mai putine voturi decat PSD a avut patru parlamentari mai mult).

  5. dana Says:

    USL nu trebuie sa retraga proiectul din parlament. (Chiar daca ar face-o, proiectul ar fi promovat de PDL+UNPR si ar avea castig de cauza – Camera Deputatilor este decizionala).
    Ai dreptate, rezultatul unui sondaj de multe ori nu bate cu rezultatul votului. Dar aici alti factori sunt decisivi, si in primul rand factorul “sacosa” si alte metode de fraudare.
    Uite cazul de la Neamt USL a depasit cu 980 de voturi “recolta” PNL + PSD din noiembrie 2008. Deci (cu toate ca unii primari PNL si PSD au avut o atitudine de non-combat) se poate spune ca USL a functionat. Cum castigat Radulescu? Cu voturile celor aproape 7.000 de oameni veni’i in plus. Cum au venit acesti oameni la urne – de regula la partiale vin mai putini decat la alegerile originale – aici este cheia si trebuie aflat

    • transildania Says:

      PDL + UNPR nu au destule voturi ca legea sa treaca in Camera Deputatilor!!!
      UDMR a spus raspicat in repetate randuri ca este impotriva uninominalului majoritar si pentru un sitem proportional!
      Deci USL trebuie sa retraga legea, PDL-ul nu o poate trece singur decat cu ajutorul opozitiei.

      Nu stiu cum au venit ca nu sunt din Neamt. Probabil au venit cumparati cu pungi, galeti de alimente, bani. Foarte rau. Se stia ca asa procedeaza Pd-ul totusi in parlament nu s-a facut nimic pentru a scoate in afara legii orice cadou electoral. opozitia a votat impreuna cu puterea in iunie o lege mai permisiva decat un proiect initial foarte strict.

  6. Mircea Says:

    nu mai au ce sa mai faca acum. trebuie doar sa mearga inainte.

  7. Stefan Zoltan Marina Says:

    Tare mă tem că în ciuda declaraţiilor publice USL se “mişcă” precum racul, ştiuca şi broasca din binecunoscuta fabulă. Nici o aluzie la cei trei preşedinţi. Constat însă că USL are un parcurs din ce în ce mai puţin liniar.USL, după opinia mea, ar trebui să fie mai bătăios cu un preşedinte (caci el este pedeul; ceilalţi nici nu mai contează – sunt slugi) bătăuş. Dacă USL va repeta greşeala de a miza pe votul negativ la adresa pedeului (ceilalţi, oricum nu prea contează) va avea o surpriză. Neplăcută. Si la fel şi noi, cei care (mai) sperăm într-o schimbare. În bine. Sau, de fapt, nu va fi nici o surpriză? “Câştigarea”/”recâştigarea” alegerilor de către pede şi restul
    Un gând: implicarea lui băsescu în “Roşia Montană” este tot în scop electoral. Rămâne de văzut cine pe cine va cumpăra. Aici nu mai e vorba de sacoşe cu ulei, zahăr sau păstârnac. Aici e vorba de sacoşe cu aur. Ceea ce nu înţeleg mulţi, este că din aceste sacoşe unii vor lua – cum altfel? – aurul, iar ceilalţi păstârnacul.

Leave a comment