Viitorul rege al Marii Britanii si Transilvania

Anul 2011 este unul bogat in evenimente in casele regale europene, in special in cele doua case regale inrudite, cea britanica si cea romana. Acum doua saptamani a avut loc intens mediatizata nunta a Printului William, al doilea in linia de succesiune dupa tatal sau Printul Charles. La eveniment a asistat si Regele Mihai, ca invitat de onoare, fireste, si cu un protocol de care au mai beneficiat doar cateva capete incoronate europene.

Regele Mihai este singura persoana din lume care a asistat la ultimele trei nunti regale ale casei Windsor, cele ale viitorilor monarhi Elisabeta, Charles si William. Deasemenea, tot in acest an Regele Mihai va sarbatori aniversarea de 90 de ani. Ieri, cu ocazia Zilei Regatului Romaniei, 10 mai, Regele Mihai a primit din partea unei delegatii de 60 de londonezi una dintre cele mai vechi distinctii engleze, Freedom of the City of London.

Este cunoscut faptul ca dinastiile regale britanice si romane sunt inrudite prin personalitatea Reginei Maria (in acelasi timp bunica Regelui Mihai, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si verisoara primara a marelui rege George V al Marii Britanii – bunicul Reginei Elisabeta II).

Mai putin cunoscuta este legatura de familie intre casa regala britanica si o familie din nobilimea Transilvana si amploarea atasamentului fata de Transilvania de care da dovada Printul Charles.

Descendenta transilvana a casei regale britanice vine de la Contesa Claudia Rhedey (1812 -1841). Atragatoarea contesa care si-a petrecut adolescenta in palatul Rhedey din centrul Clujului s-a casatorit cu Alexandru de Württemberg, fiul monarhului regatului din sudul Germaniei. Fiul ei este strabunicul Reginei Elisabeta II a Marii Britanii.

Decedand prematur, in urma unui accident, contesa este inmormantata in judetul Mures in biserica localitatii ei natale Sangeorgiu de Padure. Mormantul ei a fost vizitat nu doar odata de catre stra-stra-nepotul Charles care a si declarat ca “‘Transilvania este probabil în sângele meu‘, adăugând că apreciază Transilvania ca fiind “un ţinut special”

(Printul Charles vizitand biserica fortificata saseasca din Viscri. Foto: Peter Tarry/Financial Times)

Despre implicarea viitorului rege al Marii Britaniei (si al Canadei, Australiei, Noii Zeelande, etc. etc.) in Transilvania as mai vrea sa mentionez urmatoarele aspecte:

* Charles detine mai multe imobile si domenii in Transilvania, in zona locuita mai demult preponderent de sasi. Viziteaza cu regularitate Transilvania, calatoriile sale fiind insa particulare si putin mediatizate in Marea Britanie sau in Romania.

* Prin fundatia sa, “The Mihai Eminescu Trust” printul Charles a patronat renovarea unor cladiri de patrimoniu si biserici fortificate din Sibiu, Sighisoara si din fostele sate sasesti. Unele dintre case au fost transformate in pensiuni si puse la dispozitia amatorilor de turism.

* Ca promotor al agriculturii biologice si ecologice Charles face reclama alimentelor traditionale, naturale din Transilvania si Maramures. In 2009 a declarat ca Transilvania este o comoara din punct de vedere agricol şi al producerii de alimente tradiţionale sănătoase, putând da un exemplu întregii lumi în acest sens. Alta fundatie sprijinita de Printul Charles, “Transylvania Authentica“, emite certificate pentru produse procesate in mod traditional, ajuta producatorii sa-si gaseasca clienti, si sa participe la targurile internationale pentru alimente ecologice.

* Oricand are ocazia Printul Charles face reclama si PR pentru Transilvania, patrimoniul, produsele, istoria si oamenii sai.  Un exemplu (din nou mai putin mediatizat): in octombrie 2010 printul Charles a transmis un mesaj personal cu ocazia evenimentelor “Transilvania pierduta si regasita” (la Washigton DC) si “Transilvania Fest” (la Londra) evenimente co-organizate de catre fundatia sa.

Toate acestea sunt de fapt lucruri imbucuratoare. Nu pot sa nu vad insa si jumatatea goala a paharului: autoritatile noastre nu dovedesc ca sunt constiente de oportunitatile mentionate si de Printul Charles. In loc sa faca reclama pentru destinatiile turistice transilvane cu ajutorul acestuia, ministerul turismului trimite papusi kitschoase si pliante prost traduse la targurile internationale. Patrimoniul unic al Transilvaniei este lasat in mare parte prada degradarii, iar agricultura ecologica este privata de sanse egale in competitia pentru a ajunge pe pietele de desfacere interne sau externe. Si astfel pierdem sansa de a dezvolta durabil economia rurala si de a genera venituri si locuri de munca in agricultura si turism.

Tags: , , , , , , , , ,

13 Responses to “Viitorul rege al Marii Britanii si Transilvania”

  1. Lilick Says:

    Excelent articolul! Am vazut pe TVR un filmulet din zona Viscri. Erau intervievati cativa turisti din… AUSTRALIA… adusi de printul Charles. Pai Udrea nu cred ca a adus nici macar un singur turist de acolo. Si nici de mai aproape. Se duc in Bulgaria. Pentru ce platim acest minister mancator de bani, de muulti bani?

    • transildania Says:

      E trist. Adica e foarte frumos ca printul Charles aduce turisti, dar e trist faptul ca ai nostrii nu-l sprijina si nu-si dau seama de potential. Udrea face doar reclama pentru Sighisoara, ok, dar in zona aceea aproape fiecare sat e o sighisoara in miniatura. Nu exista un traseu al bisericilor fortificate sasesti. Monumentele care pot fi vizitate si nu sunt deja ruine sunt inchise. Sigur este cineva in sat care are cheia si poate deschide, insa un turist strain sau care nu stie cum trebuie procedat gaseste cetatea sau biserica inchisa. De restaurarea monumentelor se ocupa mai mult nemtii sau Charles decat ministerul Culturii. Si biserica evanghelica (luterana) din Romania incearca sa faca ceva dar are mult prea putine resurse.

  2. BogdiP Says:

    trist ca nu mergem pe directia asta pentru turism…

  3. transildania Says:

    Mesajul Printului Charles:
    “Doamnelor si Domnilor, de cand am vizitat prima data Transilvania in 1997, sunt facinat de aceasta magica parte a lumii. Ascunsa in sud-estul Europei, in inima Romaniei, Transilvania este un loc cu o extraordinar de frumoasa natura si cu o extraordinara bogatie culturala.
    In ultimul deceniu Fundatia “Mihai Eminescu Trust” a muncit pentru a asigura viitorul traditionalelor sate sasesti din Transilvania si a minunatelor peisaje in care ele se afla. Proiectul nostru inovativ, “Whole village”, este un demers de un succes deosebit. El a ajutat sa conserve si sa revitalizeze aceste localitati extraodinare, sustinand dezvotarea si prosperitatea lor fara a pierde nemasurata lor valoare istorica, culturala si naturala.
    Satele sasesti, care au reprezentat principala prioritate a acestui proiect, conserva un mod de viata caracteristic. Un mod de viata in care oamenii sunt strans legati de pamantul si regiunea lor, prin felul in care isi cultiva pamantul, construiesc casele, isi spun povestile sau isi deruleaza activitatile in functie de anotimp. Acesta e unul dintre motivele foarte importante din cauza carora sunt atat de incantat sa sustin activitatea “Fundatiei Mihai Eminescu”, pentru a contribui la pastrarea acestor sate si regiuni care au potentialul sa reprezinte o inspiratie pentru lumea moderna.
    Sper sa fiti si Dvs preocupati de aceleasi chestiuni urgente care ma preocupa si pe mine, deoarece sunt mult mai multe de facut in Transilvania si peste tot in Romania, marcata de bogata sa mostenire multietnica, pentru ca aceste comori culturale unice sa nu se piarda.
    Daca aceste locuri ar disparea asta nu ar fi doar o tragedie pentru locuitorii Transilvaniei, ci si o pierdere pentru intreaga umanitate si un teribil capat de acuzare pentru o lume care si-ar fi pierdut intr-adevar sufletul.”

  4. stoicarodica2010 Says:

    Asta inseamna sa ai sange albastru in vene:sa fii educat din generatie in generatie,sa fii selectat natural sau cu buna stiinta de societate,sa detii calitati care sa te deosebeasca total de restul populatiei,calitati care iti confera dreptul de conducator de stat.

  5. SeptemCastra Says:

    Bun articolul. Ce e interesant e ca mergand in sus pe arborele genealogic al contesei Rhedey de Kis-Rhede se gaseste familia Macskassy, ramura transilvaneana, maghiarizata, a familiei de cnezi banateni Macicas de Tincova. Astfel in venele printului William se regaseste si ceva sange de cneaz roman 🙂

  6. In Charles we trust – Palatul Sutu Says:

    […] Lilick, care citează la rîndul ei blogul Transildania, aflu cît de serioasă e implicarea Prinţului Charles în România. Filmul este de anul trecut, […]

  7. Laszlo Potozky Says:

    Transylvania Authentica nu este o fundatie a Printului Charles, ci unul dintre programele al Fundatiei pentru Parteneriat, care avut la baza si sprijinul Printului. Mai multe detalii pe http://www.www.transylvania-authentica.ro

  8. Laszlo Potozky Says:

    Transylvania Authentica nu este o fundatie a Printului Charles, ci unul dintre programele al Fundatiei pentru Parteneriat, care avut la baza si sprijinul Printului. Mai multe detalii pe http://www.www.transylvania-authentica.ro Doar pentru exactitate.

Leave a comment