Nu e doar aur la Rosia. Celelalte metale valoreaza de patru ori mai mult decat tot aurul si argintul de acolo!

Site-ul kamikaze publica un interviu cu inginerul Aurel Santimbrean, fost geolog sef al exploatarilor miniere de la Rosia Montana. Citez pasajele cele mai interesante din acest interviu, care releva ca valoarea zacamantului de la Rosia Montana pe care guvernul si presedintele de la Bucuresti vor sa o dea cadou nu este de “doar” peste 10 miliarde de euro ci undeva pe la 50 de miliarde de euro.

Studiul celor 16 profesori de la ASE Bucuresti mentionat in interviu il gasiti aici, si aici. Interviul integral aici.

Reporter: Care este cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

Rep.: Cît aur este acolo?
A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană este un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.

Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

Cantitățile din celelalte metale sunt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Nu e doar aur la Rosia. Celelalte metale valoreaza de patru ori mai mult decat tot aurul si argintul de acolo!”

 1. Marcel Popescu Says:

  Sunt dela Brad(Barza)si cunosc in mare,MUNTII APUSENI…daca aceste bogatii care le au acesti munti,sunt exploatate de Romania,si nu facute cadou la alti! si sa profite numai anumite persoane din guvern,care se gandesc la buzunarul lor,si nu la tara!romani ar trebui sa duca o viata frumoasa! nu sa se moara de foame! CE BOGATA ESTE ROMANIA….si ce nemernici o conduc!

  • transildania Says:

   Bunvenit pe blog!
   Corect! Cunosc zona pentru ca bunicii mei au lucrat acolo si am pentrecut multe vacante acolo. Stiu ce inseamna un minerit sustenabil, ce a insemnat pentru zona. Chiar in conditii grele mai multe generatii au putut trai din acest minerit si zona a profitat. O parte din aur a ramas si la ei.
   Doar ideea de a rade de pe fata pamantului patru munti, si de a scoate tot ce e acolo in 10 ani este un scandal. La asta se mai adauga si aspectele financiare, de mediu, de patrimoniu si coruptia de care vorbiti. Nu e insa posbil chiar orice in Romania…. inca…

 2. acuvio Says:

  Legile Lui Murphy: “Dacă ceva rau se poate întampla, se va întampla” sau “Dacă mai este ceva de jefuit se va jefui”
  Vă las un link în temă: Proiectul Roşia Montana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: