O noua frauda in Parlament – Dupa alegeri USL trebuie sa schimbe regulamentul

Saptamana aceasta s-a petrecut o noua frauda in Parlament. Probabil a trecut aproape neobservata. Un parlamentar PDL “a votat” electronic mai multe legi cu toate ca se afla in Germania. Si “a votat” inteligent, intr-o zi in care au avut loc foarte multe voturi “a votat” exact numai pe legile in care exista un pericol ca opozitia sa castige votul. Si a si recunosctut ca nu a votat, si ca nici nu se afla in tara. Detaliile le puteti afla la Lucian Gheorghiu in Cotidianul.

Aceasta noua frauda in Parlament, pe langa a fi o infractiune cu caracter penal si un scandal politic de prima categorie (chiar daca nu a fost tratat in acest mod), evidentiaza inca odata ca regulamentul Parlamentului este pe de o parte incalcat, si pe de alta parte necesita o reformare strasnica.

Daca ne uitam putin in urma ar fi bine sa ne aducem aminte ca in urma celebrului scandal al dublarii numarului de voturi “pentru” (marca Voinescu-Toader-Anastase) unii parlamentari, mai ales din arcul puterii au propus ca votul cu mana sa fie eliminat din regulament si toate voturile sa se execute fie electronic fie secret.

Am fost foarte sceptic din start in legatura cu aceasta propunere. Cum se vede acum, votul electronic poate fi masluit mult mai subtil, fara a provoca un scandal de proportii. De ce? Pentru ca nu este palpabil, vizibil si nu se poate renumara.

De cand atenienii au inventat democratia, acum 2500 de ani, procedura necesara pentru ca un vot sa fie intra-adevar democratic si corect nu s-a schimbat deloc. Conditiile au ramas aceleasi:

– doar cei cu drept de vot pot vota o singura data

– pot vota doar prezentii si in mod fizic cei indreptatiti

– numararea votului sa fie publica, se efectueza de catre functionari independenti si in cazul unor dubii sa fie posibila renumararea votului

Niciunul dintre aceste principii nu este respectat acum in Parlamentul Romaniei!  Unii voteaza de mai multe ori, voteaza absenti, numararea votului se face de catre partizani politici, iar renumararea este in unele cazuri imposibila.

Cum ar trebui schimbata procedura de vot in parlament, acolo unde se voteaza legile dar si motiunile, investirea guvernului, numirile, suspendarile sau legile organice si constitutionale?

1. Votul electronic trebuie eliminat. Cu votul electronic se poate “vota” si din Germania, si din pat, si din piscina si de pe partie si din hotel. Votul nu poate fi renumarat iar soft-ul poate fi manipulat. Votul electronic in parlament mai exista de exemplu in Rusia, in Duma (sic) de Stat, insa nu se intalneste in nicio tara cu lnga traditie democratica.

2. Votul cu mana, nu trebuie eliminat ci doar numarat corect! De parca ar fi atat de greu. Desigur numarerea corecta nu poate fi efectuata de catre secretari sau presedinti de camera, partizani intr-un fel, sau pusi acolo pentru a numara gresit. Numararea trebuie efectuata de catre functionari, angajati ai Parlamentului, functionari cu un statut special, care la cea mai mica abatere aritmetica sunt pedepsiti imediat cu inchisoare si pierderea tuturor drepturilor salariale profesionale si a pensiei.

3. Pentru voturile cele mai importante, numiri, suspendari, legi organice si constitutionale este nevoie de o precudura de vot si mai personala, fizica si verificabila decat votul cu mana. Poate fi doar un vot individual dupa un apel nominal, la vedere, parlamentar dupa parlamentar, fie verbal sau efectuat fizic, si in orice caz renumarabil.

4.  Votul secret nu are ce cauta in Parlament. Aici e singura diferenta fata de situatia din Atena antichitatii, unde votau toti cetatenii, nu doar reprezentantii acestora. In Parlament, acolo unde parlamentarii sunt trimisi de catre alegatori pentru a vota asa cum au promis sau au argumentat, votul secret trebuie sa dispara. Cetatenii, alegatorii, opinia publica, ei toti au dreptul cel mai legitim de a cunoaste cum a votat fiecare parlamentar in fiecare vot, si mai ales in voturile importante.

Daca avem ceva de invatat de la americani si britanici atunci sunt lucrurile unde nu au niciun cusur, modul in care numara voturile in Parlament (nu modul nedemocratic in care numara voturile cetatenilor, care este atenuat insa acolo de catre institutii democratice, opinii publice puternice si de catre o o cultura si traditie politica si democratica inradacinata adanc).

In Parlamentul britanic, la voturile importante parlamentarii (doar cei prezenti desiguri) trebuie sa iasa din sala de sedinte intr-un hol, si pentru a vota reintra in sale prin doua usi, usa DA-ului, si usa NU-ului, iar numaratoarea este efectuata de catre functionari (clerks) neutrii.

In Senatul american voturile importante se desfasoara individual, in urma unui apel nominal prin rostirea cuvantului AYE (da) sau NAY (nu). Votul este absolut transparent si orice frauda este imposibila.

5. Schimbarea procedurii de vot in Parlament este doar o mica parte din ceea ce ar trebui in opinia mea modificat in regulamentul Camerei si Senatului. Despre cateva alte aspecte dintre cele care ar merita sa fie reformate m-am referit aici.

P.S. Cum se voteaza in Senatul SUA:

(In Congresul american nu exista vot secret, toate voturile sunt publice)

P.P.S. Despre cum se voteaza in voturile importante in Camera Comunelor din Marea Britanie, si in alte parlamente democratice: aici.

(Parlamentul britanic: parlamentarii reintra in sala prin doua usi, DA si NU)

P.P.P.S  Votul cu bile albe si negre in Parlamentul Romaniei poate fi pastrat cu cateva modificari esentiale: Urne mult mai mari si transparente; bile mai mari in asa fel incat votul sa fie public; numararea votului sa fie publica, in sala, nu intr-o camaruta ascunsa a Parlamentului.

2 Responses to “O noua frauda in Parlament – Dupa alegeri USL trebuie sa schimbe regulamentul”

  1. Augustin Says:

    Stai sa vezi cind vom vota “electronic” la parlamentare! Ghici cine va cistiga! Stiu si cu cit: cu 51,06%!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: