Secretul Finlandezilor

Vreau sa redau integral fara prea multe comentarii un text pe care l-am citit pe pagina de Facebook al lui Alexandru Petria. As aduaga doar atat: acum 70 de ani Romania a mai ignorat odata un model finlandez (sau scandinav), atunci in materie de politica externa, ceea ce a dus la dezastrul cel mai mare din epoca contemporana a istoriei Romaniei. Acum e vorba de educatie si de o strategie nationala pentru resursa cea mai importanta a fiecarei tari: calificarea generatiei tinere.

 

SECRETUL FINLANDEZILOR
by Alexandru Petria on Friday, February 11, 2011 at 6:24am

Am primit de la Puiu Racolţa un articol de Carlos Manuel Sánchez, care merită citit:

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume

.

Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii ’90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.

Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?

07:45 – Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.

09:15 – Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara. Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu “scump” din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri… O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.

12:00 – Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.

16:05 – Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.

18:30 – Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.

20:15 – Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.

– “Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca”.

– Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. “Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre”.

– Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.

– Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.

– Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.

– Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. “De ce sa risti, cind poti sa studiezi?” Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.

– Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: “Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor”.

– Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, “pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data”. Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.

– “Ziua de lucru” a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.

– “Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da.”

Intrebari retorice:

La noi, unde se duc banii contribuabililor ?

Care/unde e responsabilitatea guvernantilor fata de generatia tanara ?

9 Responses to “Secretul Finlandezilor”

 1. Deceneu Says:

  Felicitari pentru subiect. E excelent.

  De ce nu se discuta asemenea subiecte la televiziuni, sau cel putin la TVR?
  Nu exista nici o dezbatere despre strategii sectoriale.
  Chiar nu prezinta interes?
  Cu siguranta o informare cum este cea de mai sus ar capta atentia publicului. Cu siguranta exista si alte modele interesante de invatamant.

  Discutile permit sa ai o privire din toate perspectivele, si atunci poti lua decizia coreta.
  Aroganta politicienilor romani elimina dezbaterile.
  Politicienii romani au mentalitate de militari si asta ne distruge societatea.

  PS Pot sa preiau materialul sa il postez pe un forum de discutii la sectiunea invatamnt?
  http://www.roportal.ro/discutii/forum92.html

  • transildania Says:

   Cu siguranta poti prelua materialul, si eu l-am intrebat la randul meu pe Domnul Petria si a fost de acord. E in interesul tuturor ca multa lume sa afle aceste informatii.

   In legatura cu intrebarile tale as spune ca din punctul meu de vedere chiar si TV-ul privat ar trebui sa dezbata aceste teme deosebit de importante, de interes national.
   Intr-o vreme o mai faceau, si pe A3 si pe realitatea, dar au abandonat ideea demult si se rezuma la un fel de dezbatere a “barfei zilei”, intinsa pe ore si ore.
   Nici argumentul cu ratingul nu mi se pare corect, multa lume nu se mai uita la dezbaterile superficiale tocmai din cauza asta, iar o emisiune de dezbatere pe o anumita tema speciala, facuta bine, ar atrage mai mult public.
   Aici se vede si lipsa de responabilitate a redactorilor si moderatorilor care astfel fac viata usoara politicienilor; politicienii nu mai trebuie sa vina pregatiti pe o tema cum ar fi aceasta la emisiune.

   Iar daca TV-ul privat ar trebui sa tematizeze legi de interes national, si de care depinde viitorul fiecaruia, atunci cu atat mai mult TV-ul public.

   Culmea arogantei este insa de a trece o asemenea legechiar fara dezbatere in Parlament!! Prin angajarea raspunderii, cu toate ca CC a decis ca este necunstitutional a trece o asemenea lege fara dezbatere parlamentara….

   • Deceneu Says:

    Multumesc il postez.

    TV-urile private au o agenda privata, adica nu au intersesul sa promovese idei care sa starneasca lumea sa pretinda democratie.
    Ei vor ca lumea sa lase puterea sa faca ce vrea, dar ei sa fie la putere. Daca acum fac loby pentru masuri de transparenta si de reforma cand vor ajunge la putere vor fi obligati sa le respecte, ceea ce nu prea le convine.

 2. Chrysthyan Says:

  Nu am uitat de pariu si ma bucur ca trebuie sa dau lada de bere.
  O sa iau legatura cu Alexandru Marin, din pacate am vazut tarziu mesajul si azi vor trebui sa se multumeasca cu suc.
  Dar nu am uitat si ma bucur ca am pierdut acest pariu.:)

  • transildania Says:

   Da, nu-i nimic.
   Te rog sa iei legatura cu Alex.
   Si te rog sa te uiti la setarile cu comentariile de pe blog. Am vrut sa-it scriu pe blog si mi-este imposibil. Practic numai cineva cu blog blogspot si cu cont google iti poate scrie comentariu pe blog.

 3. Chrysthyan Says:

  Legat de articol… nu pot spune decat: asa da!

 4. adrian Says:

  intr-adevar, aproape enervant de bine totul pus la punct acolo. inexplicabil totusi acel eveniment cu tanarul care si-a impuscat niste colegi venind cu pusca la scoala. am avut ocazia sa merg in Finlanda si recunosc ca e o alta lume. o alta lume in care totusi au ajuns, inevitabil, si niste “lautari” pe care i-am reperat langa gara din Helsinki pe cand strangeau ustensilele … cetateni europeni, ce mai!

  • transildania Says:

   Evenimentul cu tanarul este un caz particular si nu cred ca are de-a face cu legea educatiei, ci mai mult cu legea armelor de acolo. Aceasta din urma nu cred ca este cea mai exemplara.
   In rest, legea educatiei din Suedia sau Finalanda este un model care trebuie urmat 1:1 in opinia mea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: