Constitutia si desemnarea primului ministru ….

… sau: Cand cedeaza presedintele, si de ce avem nevoie de o republica parlamentara.

Intr-o postare precedenta scriam despre motiunea constructiva de cenzura in contextul conflictului politic si constitutional generat de nedesemnarea persoanei sustinute de catre o majoritate parlamentara. Chiar daca intre timp majoritatile s-au schimbat problema ramane si se poate acutiza oricand (dupa alegeri anticipate, sau dupa cele la termen din 2012), iar clarificarea ei din punct de vedere politic si constitutional este deosebit de importanta.

Nedesemnarea de catre presedinte a persoanei sustinute de o majoritate parlamentara inseamna incalcarea principiului majoritatii (unul dintre principiile de baza ale democratiei), incalcarea Constitutiei si este un fapt fara precedent in practica democratiilor. In toate sistemele constitutionale, deci si in tarile cu sistem prezidential.  Motivatia presedintelui de a nu desemna pentru functia de pim ministru pe cel sustinut de majoritatea parlamentara a mers in doua directii: in primul rand a interpretat textul Constitutiei in asa fel ca si cum i-ar fi permis sa desemneze pe cine vrea; in al doilea rand s-a prevalat de “motivul” conform caruia partidul cu cel mai multi parlamentari ar trebui sa dea primul ministru. Sa le luam pe rand.

Articolul 103 al Constitutiei
(1) Presedintele României desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, în urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta în Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Este foarte clar ca atunci cand nici un partid nu detine singur majoritatea absoluta in parlament, presedintele trebuie sa consulte partidele, nu doar pro forma, si sa desemneze candidatul sustinut de majoritate. Chiar daca din majoritate nu face parte partidul presedintelui. Asta este practica democratica, nu doar in republicile parlamentare. Sa luam cazul Frantei, fiind una dintre putinele republici prezidentiale. In Franta, conform Constitutiei Franceze, presedintele Frantei are puteri mult sporite fata de cele acordate in Romania presedintelui de catre Constitutia noastra. In ce priveste desemnarea primului ministru, in Franta:

Article 8
Le Président de la République nomme le Premier ministre. Il met fin à ses fonctions sur la présentation par celui-ci de la démission du Gouvernement.

(Presedintele Republicii numeste Primul Ministru. El (presedintele) pune capat functiilor Primului Ministru dupa prezentarea de demisiei Guvernului din partea Primului Ministru.)

Presedintele francez numeste primul ministru. Atat stabileste Constitutia, nu prevede consultari cu partidele, nu mentioneaza majoritati parlamentare. Pur teoretic desigur, presedintele Frantei poate numi pe cine doreste, pe fratele sau, pe secretara sa, fara sa tina cont de nimeni si nimic. In practica insa presedintele Frantei nu a numit niciodata pe altcineva decat pe cel propus de majoritatea parlamentara. Chiar si cand aceasta era formata din adversarii sai politici. Chiar si atunci cand tot partidul prezidential era partidul cu cea mai mare reprezentare parlamentara. In istoria recenta a Frantei acest lucru s-a intamplat de trei ori. Prima data in 1986. Partidul Socialist al presedintelui Mitterrand avea o majoritate relativa in parlament, 212 parlamentari. Partidul al doilea clasat RPR-ul conservator al lui Jacques Chirac avea 155, iar UDF-ul 131 parlamentari. Majoritatea era formata de RPR si UDF, adversarii lui Mitterrand. Mitterrand nu a ezitat sa-l numeasca prim ministru pe Chirac. In 1993 Mitterrand a numit din nou un prim ministru din spectrul politic opus lui: pe Eduard Balladur. Iar in 1997 a fost randul lui Chirac, devenit intre timp presedinte, sa-l numeasca pe liderul coalitiei majoritare socialistul Lionel Jospin prim ministru, si a guvernat alaturi de el timp de 5 ani.

Am gasit un interviu dat de Mitterrand (TF1, 29 martie 1987) la scurt timp dupa numirea lui Chirac in functia de premier, cu toate ca pur teoretic putea numi pe oricine. Mi se pare foarte important, pentru ca Mitterrand explica numirea sa, si o face aducand argumente tot de ordin constitutional.

De ce avem o coabitare sau o coexistenta? In fond ce ne spune lucrul acesta? Atunci cand exista o noua majoritate, care se impune in 16 martie 1986, Presedintele Republicii demisoneaza sau cedeaza. (“se demet ou se soumet”)
Sau care este rolul meu? De ce m-au ales francezii? Fara indoiala pentru ca am fost in 1981 in capul unei vaste miscari de stanga; pentru ca am fost, si pentru ca inca sunt, socialist si pentru ca lumea a dorit sa vada socialistii la lucru, dar si pentru ca  un Presedinte al Republicii devine foarte imediat altceva decat reprezentantul unui partid sau unei fractiuni a opiniei franceze: el devine presedintele tuturor francezilor. Iar Constitutia, care este legea noastra suprema, obliga presedintele la un anumit rol.
Voi fi succint: inainte de toate presedintele Republicii trebuie sa asigure – eu trebuie sa asigur – continuitatea Statului si functionarea regulara (corecta) a puterilor publice, asta spune articolul 5 al Constitutiei noastre. Nu poti asigura continuitatea Statului daca atunci cand are loc un eveniment electoral  pleci. Acest lucru nu este acceptabil. Atunci, a asigura continuitatea Statului este ceea ce am facut pe 17 martie, cand am anuntat francezii ca voi apela la un reprezentant eminent al noii majoritati, ceea ce am facut pe 18 martie.
In al doilea rind, Constitutia in acel articol 5 imi cere, cere presedintelui Republicii, sa fie garantul independentei nationale si integritatii teritoriului, ceea ce vrea sa spuna ca presedintele are un rol eminent, nu exclusiv dar eminent, primordial in domeniile afacerilor externe si de aparare, fiind seful armatelor. …..
Voi termina zicand ca mai exista un al treilea punct, care se afla in preambulul Constitutiei, deasemenea in articolul 2: Presedintele trebuie sa vegheze la aplicarea marilor principii pe care se bazeaza republica indivizibila, laica, democratica si sociala.
Respect rolul guvernului Nu voi interveni decat daca gasesc implicate una dintre cele trei responsabilitati pe care tocmai le-am enumerat

Asa se comporta deci presedintele unei republici prezidentiale – atentie – prezidentiale, nu semiprezidentiale sau parlamentare. Miterrand a facut referire si la articolul 5 al Constitutiei franceze:

Article 5
Le Président de la République veille au respect de la Constitution. Il assure, par son arbitrage, le fonctionnement régulier des pouvoirs publics ainsi que la continuité de l’État.
Il est le garant de l’indépendance nationale, de l’intégrité du territoire et du respect des traités.

(Presedintele Republicii vegheaza la respectarea Constitutiei. El asigura, prin medierea sa, functionarea corecta a puterilor publice si deasemenea continuitatea Statului. El este garantul independentei nationale, integritatii teritoriului si respectarii tratatelor.)

Un articol corespunzator exista si in Constitutia Romaniei:

Rolul Presedintelui, Articolul 80
(1) Presedintele României reprezinta statul român si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.
(2) Presedintele României vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. În acest scop, Presedintele exercita functia de mediere între puterile statului, precum si între stat si societate.

In ce priveste nominalizarea unui prim-ministru provenind de la alt partid decat cel mai puternic reprezentat in parlament, pe aceasta tema a scris Lilick si va rog sa cititi aici.

Nu exista deci nici un motiv constitutional (cu atat mai putin unul democratic), pentru ca presedintele sa nu desemeneze primul ministru in persoana celui care dispune de o majoritate parlamentara, fie ea adversa presedintelui. Ca acest lucru nu s-a intamplat cu o ocazie, si faptul ca acest precedent se poate repeta in viitor imi demonstreaza ca in Romania este nevoie de un sistem parlamentar. O Constitutie in care fara echivoc sa fie clarificata desemnarea primului ministru de catre parlament prin votul majortiatii sale.

8 Responses to “Constitutia si desemnarea primului ministru ….”

 1. Lilick Says:

  Da, foarte bune argumente. La desemnarea lui Croitoru Constitutia a fost incalcata CEL PUTIN in spiritul ei. Un lucru, dupa cum arati, inacceptabil la francezi, unde presedintele are putere mai mare.

 2. Deceneu Says:

  Dupa Constitutie presedintele are rol similar cu un notar sau cu un arbitru.
  Promulga (certifica) legile, dar nu poate impune amedamente.
  Semneaza acorduri internationale dar ele trebuie validate de Parlament.

 3. Alexandru Marin Says:

  Problema e ca pt. basescu Constitutia ar trebui sa fie un almanah cu note explicative, nu o carticica mica. Daca nu ma insel, cativa profesori universitari au pus cap la cap un tratat de drept constitutional in care sunt explicate punct cu punct “nelamuririle” din Constitutie. Pacat ca basescu citeste inca Levantul.

  • transildania Says:

   Pai nu-l prea intereseaza. Dar pentru asa ceva exista consilierii. Daca insa nici pe consilieri nu-i intereseaza atunci e mai grav.

 4. Cine-i invita la masa pe liberali? « transildania Says:

  […] (chiar daca venea din alt partid cu o pondere mai mica in parlament decat partidul prezidential). Despre asta am mai scris aici. Lilick a scris despre alte exemple europene, […]

 5. Republica parlamentara « transildania Says:

  […] pentru ca am mai mentionat acest aspect, nu ma obosesc sa repet: acest principiu este valabil si in tari ca si Franta cu o constitutie prezidentiala. Daca acest principiu al democratiei nu este respectat atunci o noua Constitutie trebuie sa […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: