Republica parlamentara

Maine, in Bucuresti la Hotelul Intercontinental, etajul 21, de la ora 10:30 va avea loc o dezbatere organizata de Fundatia Horia Rusu despre rolul Parlamentului intr-o Constitutie democratica. Mai multe detalii: aici.

Poate vor fi unii care sa zica sau sa creada “ce ne intereseaza acum Parlamentul sau Constitutia, oricum nu se schimba nimic si avem alte probleme”. Sunt de alta parere: mare parte dintre probleme isi au radacinile in arhitectura constitutionala gresita si/sau in violarea expresa, si tolerata tacit,  a prevederilor constitutionale corecte, sau a acelora care lasa loc de “interpretare” pentru cineva cu rea intentie. Problemele de legitimitate democratica, eficienta si corectitudine ale actului de guvernare, nici nu vor disparea pana arhitectura constitutionala va fi una normala, europeana.

Republica (sau monarhia) parlamentara este regula in Europa, o regula de la care Romania reuseste cu mult succes sa se abata, preferand un model prezidentialist asemanator cu cel practicat in fostele republici sovietice sau in alte “democratii” nefunctionale din lumea a treia. Rezultatele sunt pe masura.

Care sunt principalele principii ale republicii parlamentare care lipsesc sau nu sunt aplicate?

1. Alegerea primului ministru si a guvernului de catre o majoritate parlamentara. Chiar cu riscul sa plictisesc, pentru ca am mai mentionat acest aspect, nu ma obosesc sa repet: acest principiu este valabil si in tari ca si Franta cu o constitutie prezidentiala. Daca acest principiu al democratiei nu este respectat atunci o noua Constitutie trebuie sa reglementeze expres investitura guvernului dupa alegeri pentru ca absolut nimeni sa mai poata puna sub semnul intrebarii aceasta regula.

2. Analog, in cazul unei motiuni de cenzura care a avut castig de cauza, prin instrumentul motiunii de cenzura constructive, parlamentul alege automat noul prim-ministru si noul guvern.

3. In orice democratie parlamentara, legislativul are de unul singur puterea sa se autodizolve cu votul majoritatii parlamentarilor, pentru a convoca alegeri anticipate. Acest lucru se face prin instrumentul votului de incredere/neincredere care lipseste in actuala Constitutia.

4. Constitutia prevede foarte clar ca Parlamentul este “unica autoritate legiutoare a tarii”. In realitate prin ordonante de urgenta si prin instrumentul aangajarii raspunederii, guvernul este principala autoritate legiuitoare. Calitatea legilor este pe masura, mare parte dintre ele sunt neconstitutionale, sau au un impact negativ, necesitand reparatii frecvente si costisitoare. De aceea o noua Constitutie trebuie sa elimine definitiv ordonantele de urgenta si angajarea raspunderii (cu exceptia situatiilor de reala urgenta cum ar fi calamitatile naturale).

5. In general majoritatea atributiilor presedintelui (toate in afara celor reprezentative si ceremoniale) trebuie trecute in responsabilitatea (dupa caz) a primului-ministru, unor ministrii de resort, a legislativului sau a altor insitutii.

6. Republica parlamentara implica intr-un stat de marimea Romaniei un parlament bicameral, cu un regulament democratic si rigid care sa nu permita fraudarea voturilor in parlament, si care sa nu incurajeze si sa rasplateasca tradarea, migratia politica si vicierea ex post a votului dat de catre alegatori. La regulamentul parlamentar ma voi referi curand intr-o postare speciala.

5 Responses to “Republica parlamentara”

 1. Lilick Says:

  Chiar daca repeti, e foarte bine. Mai sunt destui care nu au citit. Ar fi bine ca dezbaterea pentru o noua Constitutie sa se intinda si pe net, nu numai in sala de la Inter. Asa ca orice postare pe aceasta tema mi se pare binevenita si importanta. 🙂

  • transildania Says:

   La cate baliverne se repeta zi de zi nu mai strica daca mai repeta cineva si lucruri esentiale, si -pana la proba contrarie- adevarate.

 2. Theodora Says:

  Imi pare rau ca nu m-am dus la dezbatere.
  Am fost la un interviu la care nu am rezolvat nimic. 😦

 3. Reactii dupa decizia lui Basescu de a nu promulga Legea pensiilor – Traian Băsescu, de ce ţi-e frică, nu scapi! « Hai ca se poate! Says:

  […] HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Ziarul lui Ipu, Sibilla, Razvan, KinR,  Pro Atitudine, […]

 4. Cum si-a furat Udemereul singur caciula « transildania Says:

  […] despre cum se guverneaza o tara (in general, nu Romania), editorial in care propune introducerea votului de incredere/neincredere (de care am mai vorbit) si o schimbare a regulamentului […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: