Uninominalul incompatibil cu Rezolutia Marii Uniri 1918

Pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia se intalneau delegatii si reprezentantii tuturor comunitatilor romanesti din Transilvania, Banat si Partium, pentru a adopta Rezolutiunea Adunarii Nationale privind Unirea. Asta e stiut. Poate mai putin stiut este textul Rezolutiunii Adunarii Nationale. Merita citit pentru ca nu este doar un act care proclama Unirea, este un fundament al unei Constitutii democratice, si exprima conditiile in care ardelenii doresc sa traiasca in Romania Unita. Merita citit si pentru ca este caracterizat de un spirit democratic de o claritate perfecta. Nu in ultimul rand -stiau eroii Unirii ce stiau- textul proclama votul proportional ca una dintre conditiile sine qua non pentru “infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic pe toate tarimurile vietii publice”. Citez din textul rezolutiunii:

Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918

I. Adunarea Nationala a tuturor Românilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor îndreptatiti la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor români si a tuturor teritoriilor locuite de dânsii cu România.  (…)
II. Adunarea Nationala rezerva teritoriilor sus indicate autonomie provizorie pâna la întrunirea Constituantei aleasa pe baza votului universal.
III. În legatura cu aceasta, ca principii fundamentale la alcatuirea noului Stat Român, Adunarea Nationala proclama urmatoarele:
1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii în proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.
2. Egala îndreptatire si deplina libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat.
3. Înfaptuirea desavârsita a unui regim curat democratic pe toate tarâmurile vietii publice. Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proportional, pentru ambele sexe, în vârsta de 21 de ani la reprezentarea în comune, judete ori parlament.
4. Desavârsita libertate de presa, asociere si întrunire, libera propaganda a tuturor gândurilor omenesti.
5. Reforma agrara radicala. Se va face conscrierea tuturor proprietatilor, în special a proprietatilor mari. (…)
6. Muncitorimei industriale i se asigura aceleasi drepturi si avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.                                                                          

Textul integral al Rezolutiunii il gasiti aici.

Sursa foto:  Samoila Marza via blogul LianaLumi

8 Responses to “Uninominalul incompatibil cu Rezolutia Marii Uniri 1918”

 1. Lilick Says:

  Unirea? Hmm.. Pai noi acum suntem in momentul Marii Dezbinari. :)) E normal sa se doreasca a fi impuse masuri in acest sens.

  • transildania Says:

   Da, mai ales cu false argumente, despre care pana si inaintasii Unrii, Iuliu Maniu si altii stiau ca nu sunt democratice. Multi din cei care au infaptuit Unirea au murit in inchisorile comuniste, la 30 de ani de la Unire. Principiile lor perfect democratice au ramas, dar se incearca si uciderea lor acum.

 2. savulescugabriel Says:

  In perioada 1918-1926 alegerile sau desfasurat uninominsl in patru regiuni: Vechiul Regat, Banat, Transilvania, Basarabia, Bucovina. PNT, rezultat din fuziunea PNR si PT, a promovat sistemul electoral proportional, cu o prima majoritara pentru formatiunea care obtine 40%. Sistem electoral care se mai regaseste in Grecia. Vezi lucrarea lui Cristian Preda “Romania Interbelica”.

  • transildania Says:

   Inainte de toate iti recomand ca lectura
   http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=82
   pentru ca voi face si referire.

   1. Pentru afirmatia ta “in perioada 1918-1926 alegerile sau desfasurat uninominsl in patru regiuni: Vechiul Regat, Banat, Transilvania, Basarabia, Bucovina.” nu exista nici o proba, din contra. In tot ceea ce puteti citi si pe site-ul Autoritatii Electorale Permante, nu exista nici un indiciu

   2. Din pacate in perioada interbelica nu se poate vorbi de un regim democratic. Din mai multe puncte de vedere.
   2.1 Schimbarea la guvernare nu era rezultatul alegerilor ci din contra. Cand regele considera ca e nevoie de o schimbare la guvernare demitea guvernul si numea un nou prim minsistru si un nou guvern. Abia dupa acest pas noul guvern orgnaiza alegerile car prin masiva fraudare – altfel nu este explicabil – dadea o majoritate covarsitoare guvernului care le organizase.
   2.2 Rog sa priviti unele rezultate din link-ul de mai sus. De la o alegere la alta acelasi partid obtinea pa 64 sau 70% din voturi, pentru a ajunge la urmatoarele alegeri la 5%. Asemenea rezultate nu sunt explicabile fara o frauda electorala si o incalcare majora a principiului alegerilor libere.
   2.3 Este corect ca la un moment dat s-a introdus o prima majoritara pentru partidul care obtinea 40 %. Asta nu schimba cu nimic cele spuse mai sus, si confirma inca odata ca principiile democratice enuntate in Rezolutia Marii Adunari de la Alba Iulia nu au fost respectate in perioada interbelica, si ca ele raman principiile fundamentale ale reprezentarii democratice.

 3. Edith Stein despre stat - Cel care striga in pustie Says:

  […] parcurse: Deceneu, Dan Chichernea, Dan Caramidariu,  Codex Politicus, CEtăţeanul Popescu, Transildania, Lilick şi tuturor acelora care doresc să dezbată aceată temă. Actualitate Dan Patrascu, […]

 4. online Says:

  Multumesc pentru un blog interesant

 5. Un proiect de reforma a legii electorale « transildania Says:

  […] fruntasi ai romanilor din Ardeal si Banat aclamata la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 (detalii: aici). Includerea proportionalitatii in Constitutie ar indeplini in sfarsit aceasta conditie corecta si […]

 6. PD Si UDMR pun la cale distrugerea a ce a mai ramas din democratia romaneasca « transildania Says:

  […] ca niciodata este cel de a reglementa  in Constitutie principiul proportionalitatii votului, principiu pe care si infaptuitorii Marii Uniri de la 1918 il cunosteau si il revendicau, ca si condi…“ Share this:ShareEmailTwitterFacebookPrintLike this:LikeBe the first to like this […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: