Germania renunta si ea la explorarea si exploatarea gazelor de sist!

Ieri guvernul german si majoritatea parlamentara care-l sustine au retras din parlament legea care ar fi facut posibila explorarea si exploatarea gazelor de sist. Este o retragere usor rusinoasa chiar din partea celor care in trecut au fost cei mai infocati adepti ai acestei nazbatii.

Pentru a intelege mai bine cum s-au petrecut lucrurile in Germania, pe scurt o cronologie  si o scurta explicatie:

1. In Germania de la inceput suporterii explorarii gazelor de sist erau in varful guvernului si ministerului mediului, autoritati conduse de CDU (prietenii din Germania ai lui Basescu, Angela Merkel, CDU-ul care conduce PPE-ul european).

2. Pentru a permite explorarea si exploatarea gazelor de sist, guvernul Merkel, chiar ministrul mediului Altmaier, au introdus in Bundestag o lege care sa o faca posibila.

3. Vinerea trecuta, 31 mai 2013, consilliul oamenilor de stiinta care sfatuiesc ministerul mediului, a prezentat documentul referitor la explorarea gazelor de sist prin fracking in Germania. Pe scurt rezumatul argumentelor si concluziilor: Explorarea sau exploatarea in cativa ani a unor gaze de sist, pe langa ca ar periclita mediul, sanatatea cetatenilor, si siguranta imobilelor si aprovizionarii cu apa potabila, este din start o pretinsa si flasa solutie pentru problemele energetice. Nu rezolva nimic, si nu este absolut deloc recomandamibila pentru o o politica energetica viabila si sustenabila. Politica energetica se orienteaza cel tarziu acum catre rezolvari de bun simt pe termen lung, energie regenerabila  energie care nu se termina niciodata, si care nu creaza probleme de mediu.

 

4. Marti, 4 iunie 2013, ministrul mediului anunta ca grupurile parlamentare majoritare retrag din Bundestag legea care ar fi permis explorarea gazelor de sist. Oricum legea nua r fi trecut de a doua camera a parlamentului, in care opozitia (SPD-verzi) are o majoritate. Dar dinc e s-a putut auzi printre randuri, chiar parlamentarii CDU-FDP au semnalat guvernului ca nu vor vota legea, pentru ca nu au chef de noi probleme de mediu si experimente, care nu au niciun folos nici daca reusesc.

 

Trebuie stiut si momentul deloc onorabil in care aceasta stire este data: Stirile din media germana sunt in aceste zile dominate de catastrofa inundatiilor fara precedent. Nu este o intamplare ca renuntarea la fracking si gazele de sist din partea avocatilor ei cei mai ferventi se intampla tocmai acum, pentru a ascunde intr-un fel rusinea ca au sustinut pana acum cateva zile un asemenea demers.
Oricum ar fi este o stire buna, care nu trebuie ignorata, nici in Germania nici in Romania.

Tags: , , ,

10 Responses to “Germania renunta si ea la explorarea si exploatarea gazelor de sist!”

  1. pozedecat Says:

    O veste foarte buna. Sa vedem cum reactioneaza cameleonul politic Ponta, coabitacul de campie, care ieri era imotriva si azi sustine nu numai nenorocirea cu gazele de sist dar chiar si RMGC.

    • transildania Says:

      Nu stiu cum va reactiona Ponta. Nu stiu nici cine l-a sfatuit sa se arunce de la inceput in mocirla cu gazele de sist. Totusi nu depinde nimic nici totul de Ponta, el nu va putea impune singur mai departe aceste proiecte. Si cat de sifonat iese din toata istoria este treaba sa, si a PSD-ului.

  2. radu Says:

    Ponta nu-i de capul lui, e santajabil si la cheremul americanilor, care-i piloteaza viitorul politic si vor folosi redeventele, si asa mici, pentru cumpararea maharilor PSD, in numele independentei energetice si rusofobiei. Pt. asta vor folosi toate instrumentele, de la santajul economic la ordinele oculte date justitiei. Distrugerea panzei freatice si a turismului, riscul de cutremur, nu conteaza. Cui nu-i convine, iese din sistem. Intre timp, serviciile secrete din interior, consiliate de strategii din afara, lucreaza pentru neutralizarea trusturilor de presa si a fortelor politice care ar putea sa pericliteze afacerile Chevron, Exxon si Gold Corporation. Dumnezeu sa te ierte, Romania.

    • transildania Says:

      Hm, nu stiu si nu ma pronunta in privinta argumentelor si scenariilor pe care le descrii. tot ce pot spune este ca am avut mereu convingerea si o am la fel de puternica in continuare, ca indiferent de scenariile fataliste, si proiectele sinistre pe care le urmaresc unii sau altii, nici in romania nu se poate face orice (asa cum cred unii) si ca cetatenii Romaniei, organizatii negunuvernamentale, oameni care se informeaza si se organizeaza politic pe internet, sar si forte politice, vor impiedica proiecte dezastruase si pentru mediu si pentru buget, sau pentru ceea ce inseamna o politica economica, viabila, rationala, si sustenabila pe termen lung.

  3. Germania renunta si ea la explorarea si exploatarea gazelor de sist! Says:

    […] sursa: transildania.wordpress.com […]

  4. De Ziua Mediului | Radu Zlati - deputat de Gherla Says:

    […] 5 iunie, de Ziua Mediului am primit o veste bună prin intermediul prietenului Dan Clusiensis: guvernul german a retras propunerea legislativă privitoare la explotarea gazelor de șist prin […]

  5. Seba Says:

    SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

    Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
    (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
    (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
    (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

    Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

    Video: “GAS LAND” – OTRĂVIREA VOITĂ A APEI
    Un documentar despre METODA FRACŢIONĂRII HIDRAULICE

  6. Radu Mititean Says:

    Din pacate informatia se pare ca este inexacta. Intr-adevar proiectul a fost retras, dar numai din motive electorale, fiind anuntata intentia reintroducerii lui dupa alegerile parlamentare care bat la usa, si doar din presiunea unui partid mai mic din actuala coalitie guvernamentala. Si retragerea lui NU inseamna din pacate o ”INTERZICERE” ci amanarea adoptarii unui cadru legislativ clar, in lipsa caruia nici nu se vor dezvolta puternic exploatarile de GDS, dar nici nu vor fi oprite activitatile deja in curs, pentru ca si in Germania, cu toate protestele multor ONG, se foreaza deja dupa gaze de sist….

    • transildania Says:

      Nu cred ca informatia este inexacta, cu toate ca nu spun ca nu a fost facuta din motive electorale.
      Pentru asta trebuie cunoscute mai multe date ale problemei pe care eu le stiu, dar nu le-am expus in articol, pentru a nu deveni prea lung.
      In primul rind indiferent cine va castiga viitoarele alegeri pentru Bundestag, (daca coalitia actuala CDU-FDP, care este doar in teorie cea mai prietenuoasa fata de fracking si “gazele de sist”, sau opozitia) exista o a doua camera legislativa in Germania, Bunderat, camera landurilor, regiunilor, in care este o majoritate a opozitiei si care va ramane si dupa alegerile din Bindestag. Aceasta camera poate oricand bloca sau intarzia o asemenea lege. Insa in opinia mea nici nu se va ajunge acolo, pentru ca:
      In al doilea rand chiar cei care au incercat asa cu jumatate de gura sa faca reclama frackingului au fost adusi pe picioare de proprii lor membri de partid, de organizatiile judetene si regionale ale partidelor lor. De ce? si acest lucru poate ar fi cel mai important de stiut? Pentru ca foarte putini oameni in romania isi imagineaza nivelul de dezvoltare a culturii politice si a initiativelor civice din Germania. In Germania orice proiect de infrastructura sau energetic genereaza automat o dezbatere foarte ampla, si intitiative civice, chiar la nivelul unor comunitati mici, sate sau mici cartiere de oras, care se implica activ in informarea cetatenilor, in dezbateri publice, si care, atunci cand argumentele sunt de partea lor, reusesc sa impiedice proiecte, oricare ar fi anvergura lor.
      Mai mult, exista putine teme mai sensibile in germania decat protectia calitatiii apei potabile si freatice sau din riuri, a mediului in general, si unei politici energetice sustenabile pe termen lung. Nici macar CDu-ul Angelei Merkel, nu va putea impune frackingul dupa alegeri, pentru ca si ea si tot partidul ei stie ca initiativele cetatenesti, media, instantele, primariile si guvernele landurilor implicate il vor bloca cu siguranta. de aceea Angela Merkel nici nu a indraznit sa vorbeasca macar o singura data despre fracking (asa cum au facut-o basescu si Ponta).
      In final nu trebuie sa uitam un lucru, Germania este o tara cu densitate a populatiei enorma. Cred ca peste 200 de locuitori pe km patrat! In Europa, in afara statelor minuscule gen Monaco, vatican, etc, cred ca numai in Belgia si Olanda traiesc mai multi locuitori pe km patrat. Deja exista un mare conflict intre om si natura, si deja omul a realizat ca are nevoie de putina natura care-l inconjoara, de apa curata, de terene agricol, pasuni si paduri sanatoase (nemtii sunt pasionati de drumetie). In niciun caz nu se vor accepta sonde, chimicale. Inteleg preocuparea ta, si eu imi exprim doar parerea personala, si as fi dispus si la un pariu, nu se va exploata asa zis-ul gaz de sist.

  7. Camelia Says:

    Fracționarea hidraulică să fie absolut interzisă dar să se permită fracturarea hidraulică.

Leave a comment