Definitiv: Romania nu mai este o tara democratica, UDMR-ul a renuntat la “D”

De ieri, 30 mai 2011, Romania a incetat in mod definitv sa fie o republica democartica. Nu a mai fost nici in ultimii doi ani si jumatate, insa ieri toporul dictaturii a taiat si ultima lege electorala democratica Camera Deeputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. O lege pe cat de nedemocratica pe atat de neconstitutionala si nefasta.

Democratia are trei principii fundamentale, definitorii (pentru a nu le enumera pe toate): votul fiecarui cetatean are aceeasi greutate, majoritatea castiga (nu minoritatea), iar toate  ofertele politice trebuie sa detina o sansa de a castiga sau de a fi reprezentate in functie de numarul de voturi obtinute.

Toate aceste principii sunt acum incalcate in mod grosolan, si cu implicatii extrem de grave.

La nivel national democratia a fost deja anihilta prin votul uninominal si cumpararea la duzina a parlamentarilor tradatori, santajabili, corupti si imorali. Astfel votul cetatenilor exprimat la parlamentare a fost furat: o minoritate votata de 40% dintre alegatori se afla la putere iar majoritatea votata de 60% in opozitie.

Legea votata ieri distruge si ultimul bastion al legilor electorale democratice din Romania, legea pentru alegerea demnitarilor locali. Repercursiunile sunt multiple si toate extrem de grave.

Uninominalul intr-un singur tur inseamna, intre altele, ca:

* un candidat, votat de o minoritate a alegatorilor (de exemplu, 40, 30 sau 25%) este ales primar in pofida votului unei majoritati de 60 sau 75%.

* votul unei majoritati dintre alegatori nu mai conteaza deloc, pentru ca toti cei care nu voteaza castigatorul abuziv voteaza deageaba

* campania electorala se indeparteaza si mai mult de la o dezbatere pe programe si solutii utile publicului  catre o campanie tabloida si personalizata

* mai mult decat atat, competitiile electorale vor avea in prim plan contractarea de candidati independenti sau tradatori, pentru a reduce si mai mult numarul de voturi necesar pentru a castiga o functie de primar

* oferta politica va fi si mai mult restransa, pluralismul politic stipulat in Constitutie devenind in mod definitiv istorie.

Votarea uninominalui intr-un singur tur pentru primari are in opinia mea cateva implicatii majore:

1. In mod clar majoritatea din Camera deputatilor si-a dovedit definitiv convingerea nedemocratica, si neconstitutionala. Niciun deputat care a votat aceasta lege nu mai poate fi primit in PNL, PC sau PSD.

2. UDMR-ul s-a compromis definitiv si iremediabil.  “D”-ul din UDMR mai exista doar pe hartie.  Cu UMR-ul nu se mai poate dicuta nimic. Cine vinde si ultimul principiu democratic pentru a ramane in alianta cu PD-ul nu mai poate fi de acum in mod definitiv niciodata partener de guvernare alaturi de partide democratice. UMR-ul este de acum liber sa faca trocurile necesare cu partidul lui Tökes sau cu cu UM-ul pentru a ramane in parlament. La putere nu va mai fi din 2012. Electoratul de etnie maghiara care in esenta este unul atasat principiilor democratice va intoarce si mai mult spatele UMR-ului, sansa PNL-ului este de a se adresa acestui electorat, profund nemultumit de masurile economice, nedemocratice promovate de ex-UDMR.

3. Deputatii minoritatilor au dovedit si ei in ultima instanta ca nu sunt democrati.  Pe cale de consecinta imi vad reconfirmata si intarita opinia ca dupa 2012 o noua lege electorala trebuie sa elimine dreptul de vot in Parlament al deputatilor minoritatilor pentru legile organice si constitutionale.

4. Partidele PNL, PSD si PC , si ramasitele societatii civile au datoria de a lupta impotriva acestei legi si de a explica consecintele ei unui public cat mai larg. IN mod ferm, frecvent, elocvent si prin toate mijloacele de care dispun.

 

P.S. Uninominalul intr-un singur tur incalca chiar primele doua articole ale Constitutiei:

 

ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Suveranitatea ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

11 Responses to “Definitiv: Romania nu mai este o tara democratica, UDMR-ul a renuntat la “D””

  1. Hendrix Says:

    Pe mine miscarea de ieri a pedeleprelor nu m-a surprins deloc, pentru simplul motiv ca a fost deja ANUNTATA. De multa vreme, nu de ieri, de alaltaieri. Ei au lansat tema ca un ,,proiect”, l-au supus dezbaterii publice iar acum au luat si DECIZIA. Se intelege ca a fost o decizie luata de pedelepre de mult timp, chiar inainte ca ei sa-l lanseze doar ca proiect.
    Pentru analogie dau ca exemplu Legea Capitalei, obiectivul pedeleprelor fiind centralizarea banilor publici intr-un singur loc, la Primaria Generala. Practic inseamna DESFIINTAREA primarilor de sector, care pana acum erau alesi democratic. Dupa zbaterile si dezbaterile de rigoare, dupa balciul cu referendumul, ce ne anunta sec mai deunazi tanti sulfina? Faptul ca au hotarat sa treaca legea prin Parlament, indiferent de rezultatul votului! Pai nu puteau sa zica asa de la inceput? Puteau, dar n-au vrut.
    Miscarea lor este clar una antidemocratica, fara nici un dubiu. Au mers pe premisa ca primarul in functie are astfel mai mari sanse sa obtina un nou mandat. Este de datoria USL sa arunce in lupta cel mai bun CANDIDAT COMUN si este suficient un singur vot in plus pentru a castiga. Se pot castiga astfel primarii si cu 25-30% din voturi in anumite cazuri. Esential este ca PSD si PNL sa fie uniti, atat! Orice disensiuni nu fac decat jocul pedeleprelor, care daca nu vor profita de eventuale tensiuni locale siguri le vor provoca!

  2. Hendrix Says:

    Pe mine miscarea de ieri a pedeleprelor nu m-a surprins deloc, pentru simplul motiv ca a fost deja ANUNTATA. De multa vreme, nu de ieri, de alaltaieri. Ei au lansat tema ca un ,,proiect”, l-au supus dezbaterii publice iar acum au luat si DECIZIA. Se intelege ca a fost o decizie luata de pedelepre de mult timp, chiar inainte ca ei sa-l lanseze doar ca proiect.
    Pentru analogie dau ca exemplu Legea Capitalei, obiectivul pedeleprelor fiind centralizarea banilor publici intr-un singur loc, la Primaria Generala. Practic asta inseamna DESFIINTAREA primarilor de sector, care pana acum erau alesi democratic. Dupa zbaterile si dezbaterile de rigoare, dupa balciul cu referendumul, ce ne anunta sec mai deunazi tanti sulfina? Faptul ca au hotarat sa treaca legea prin Parlament, indiferent de rezultatul votului! Pai nu puteau sa zica asa de la inceput? Puteau, dar n-au vrut.
    Miscarea lor este clar una antidemocratica, fara nici un dubiu. Au mers pe premisa ca primarul in functie are astfel mai mari sanse sa obtina un nou mandat. Este de datoria USL sa arunce in lupta cel mai bun CANDIDAT COMUN si este suficient un singur vot in plus pentru a castiga. Se pot castiga astfel primarii si cu 25-30% din voturi in anumite cazuri. Esential este ca PSD si PNL sa fie uniti, atat! Orice disensiuni nu fac decat jocul pedeleprelor, care daca nu vor profita de eventuale tensiuni locale siguri le vor provoca!

    • transildania Says:

      Eu nu cred ca unitatea intre PSd si PNl va fi suficienta. Aceasta lege trebuie remediata inca inainte de locale, daca se poate, iar opozitia trebuie sa faca un scandal monstru pe tema asta la nivel european.
      pedelistii si-au dorit legea aceasta nedemocratica pentru ca vor sa lanseze candidati independenti (ex-psd, ex-pnl, tradatori), cu sau fara sanse de vicotrie pentru a reduce votul candidatului USL. Rezultatul unor alegeri intr-un singur tur va fi profund injust si nedemocratic, iar campania electorala va fi un balci personalizat.

  3. Rational Idealist Says:

    Foarte de acord cu incheierea – societatea civila, ce a mai ramas din ea, si partidele democratice au ocazia (si datoria!) de a porni o campanie nationala impotriva acestei legi, iar PNL+PC si PSD trebuie sa declare explicit ca o vor anula cu prima ocazie.
    Pericolul (ca si in alte ocazii) este ca PSD sa joace la doua capete – vezi de ex. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8754990-efectul-alegerii-primarilor-intr-singur-tur-pdl-psd-udmr-avantaj-pnl-dezavantaj.htm

  4. Rational Idealist Says:

    …si uite deja un semn: http://www.romaniacurata.ro/cere-presedintelui-romaniei-sa-salveze-democratia-locala-1508.htm. Confirma si jocul dublu al (unei parti din) PSD.

    • transildania Says:

      Sa stii ca am verificat cu o enorma curiozitate votul, si informatia data de “romania curata” a lui Pipidi este complet gresita.
      ZERO pesedisti au votat pentru aceasta lege.
      In schimb DOI deputati liberali au votat pentru ea Taga de la Timisoara si Morega.

      Ce este drept este ca trei liberali si 17 pesedisti au semnat initiativa legislativa alaturi de nenumarati pedelisti (si asta un fapt trist), dar ulterior nu au mai votat pentru lege.

      Detalii despre vot:
      http://www.alesiivoteaza.ro/acte/act-5336

      • alexandru marin Says:

        Iti scriu si aici: Taga este membru UNPR. Morega este usor nefrecventabil. Desi joaca cu puterea, nu il vrea nici UNPR-ul, nici PD-ul. Din cate stiu, are adeziuni in ambele parti. Cat despre PSD, dl Hrebenciuc ameninta PNL-ul in urma cu o vreme pe aeasta tema, intr-un stil manelistic. 🙂

        • transildania Says:

          Mersi, FB-ul cam joaca feste.
          Ok, cert e ca niciun pesedist nu a votat legea asta, si niciun liberal adevarat.
          Asta nu este insa suficient, si inainte si dupa vot parlamentarii si alesii locali ai PNL au avut pana ocum o pozitie mult prea moale fata de aceasta lege nedemocratica si scandaloasa ( si care practic desfiinteaza PNL-ul ca partid si il leaga definitiv de PSD).
          Singur domnul Chiliman a avut pana acum o luare de pozitie transanta si corecta.

  5. Stefan Zoltan Marina Says:

    Ceea ce se intampla acum este consecinta fireasca a ceea ce am “trait’ cu totii din ’90 incoace. Cati asasini din timpul revolutiei (asa cum a fost ea, revolutie) si, ulterior “asasini” ai revolutiei au fost condamnati? Cati vinovati (adevaratii vinovati) au fost condamnati pentru mineriade? S-a gasit un tap ispasitor in persoana unui golan care a schimbat lampasul cu bastonul (bata) de mardeias. Legea lustratiei s-a fasait deloc demn dar foarte mioritic. Cati traseisti/migratori au fost scosi definitiv din decorul politic? Cati shpagari dovediti ca au cumparat voturi au fost pedepsiti exemplar? Cati “gropari” ai industriei si agriculturii romanesti (dar nu numai) au fost trimis la “temeinica meditatie”? Cand la toate aceste intrebari, si multe altele inca, se va da un raspuns cu subiect si predicat, adica, nume/prenume si fapta, lucrurile vor intra pe un fagas normal. Sau aproape normal. Daca actuala opozitie nu va realiza o lista neagra cu mai marii si mijlociii infractori si, odata preluata puterea, nu se va tine de cuvant in ceea ce priveste condamnarea definitiva a acestora, peste patru ani, sau mai repede, o vom lua de la capat. La mai marii sa mijlociii infractori trebuie incadrati si cei care au facut afaceri de “succes” cu statul roman(?), pe buzunarul nostru, dar s-au “tinut departe” de politica.

  6. transildania Says:

    Va rog sa cititi pe acest subiect:

    http://www.chiliman.ro/Blog/andreichiliman/art/749/Legea-privind-alegerea-primarilor-intr-un-singur-tur-de-scrutin-%E2%80%93-o-golanie-politicianista-antidemoc.html

    http://yellowgondolin.wordpress.com/2011/06/01/pnl-legea-privind-primarii-aduce-un-deficit-de-reprezentativitate-iar-pdl-tot-va-pierde-puterea-newsin/

    http://www.alexandrumarin.ro/o-noua-victorie-fsn.html

    http://andreeaiancu.blogspot.com/2011/06/primarul-final-frontier.html

    http://www.razvanpop.ro/blog/2011/06/01/ne-jucam-cu-democra%C8%9Bia-noastra-sau-unde-e-dreptul-meu-de-a-alege/

  7. Auftakt: Reactii anemice fata de incal;carea principiilor democratiei « Blogul galben al lui Gondolin Says:

    […] asemenea, Transildania a scris foarte bine, asa cum ne-a […]

Leave a comment