Mai mult decat un club, mai mult decat fotbal

Sambata seara FC Barcelona a castigat fara drept de apel finala Ligii Campionilor surclasand campioana Angliei clar cu 3-1 si dupa ce a prezentat un nou recital din repertoriul sau inegalabil: fotbal ofensiv, virtuos, tehnic, curajos, frumos. Toate acestea cu un lot in mare parte crescut si creat in propria scoala de fotbal, La Masia.

Nu ma opresc prea mult asupra meciului in sine deoarece s-au petrecut alte gesturi remarcabile. Detalii de fair play firesti, cavaleresti dar care nu se gasesc, din pacate, in campionatul Romaniei sau la echipe antrenate de personaje ca Mourinho.

 

Cavalerul Sir Alex Fergusson, cel care antreneaza de 26 de ani cu succes pe Manchester, a recunoscut plin de fair play superioritatea adversarului. Spunand ca niciodata echipa sa nu a pierdut atat de categoric, si ca nu e o rusine sa pierzi in fata celei mai bune echipe din lume.

Deasemenea, invingatorii au facut un gest de fair play, care se obisnuieste si in rugby: la finalul meciului au facut un coridor de onoare (pasillo de honor in spaniola) aplaudandu-si adversarii.

 

Gestul serii a fost insa altul, prtotagonistii fiind Xavi, Puyol si Abidal, iar instrumentul o mica bucatica de material textil, colorata cu dungile aurii si rosii ale Cataloniei: banderola de capitan. In mod traditional capitanul echipei este cel care primeste Cupa si este primul care o ridica.

Primul capitan al Barcelonei, Carles Puyol, nu a fost titular din cauza ca din punct de vedere fizic nu era apt pentru 90 de minute de fotbal. Pe teren capitan a fost secundul sau, creierul echipei, si in opinia mea cel mai subestimat fotbalist si in acelasi timp cel mai bun mijlocas din lume: Xavi. cand meciul era deja castigat, si mai ramasesera doar trei minute, Puyol a fost introdus pe teren, ca un gest de respect, si a primit imediat banderola de la Xavi.

Inaintea decernarii trofeului s-a produs gestul anului, Puyol i-a cedat banderola de capitan lui Abidal. Fundasul francez de culoare a fost operat acum trei luni de o tumoare la ficat si dupa o recuperare rapida, a putut reveni pe teren si chiar juca toate cele 90 de minute ale finalei. Astfel, Abidal a fost cel care a ridicat primul Cupa, dupa acest sezon memorabil al Barcelonei.

Nu in ultimul rind cateva cuvinte despre Messi: se tot discuta daca e sau nu e cel mai bun jucator din toate timpurile, si daca se poate compara cu Pele si maradona. pentru mine de multa vreme nu exista niciun dubiu: este cel mai bun si complet fotbalist ofesniv din toate timpurile. Putem fi fericiti ca suntem contemporani cu el, pentru ca, pe langa ca va dobori toate recordurile in materie de goluri marcate, incanta de fiecare data cand atinge mingea.

(Foto: Reuters/ El Mundo Deportivo)

Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to “Mai mult decat un club, mai mult decat fotbal”

  1. Rational Idealist Says:

    Bine zis “mai mult decat fotbal”! Impresia pe care o lasa Barca este ca joaca altceva decat celelalte echipe, parca ar fi alt sport ajuns printr-o coincidenta inexplicabila pe acelasi teren.

Leave a comment