Cat am “economisit” prin infiintarea IICCMER?

Am urmarit si eu in ultimele saptamani dezbaterile despre restructurarea prin fuziune a Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR) prin bugetul SGG şi Institutul pentru Memoria Exilului Românesc (IMER).  Prin fuziunea lor s-a creat Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Aceasta fuziune a fost pretextul pentru demiterea conducerilor institutelor fuzionate, si care pana acum, pe bani putini si cu mult angajament au reusit sa produca rezultate concrete, palpabile. Marius Oprea, directorul IICCR, a fost demis, cu toate ca in favoarea mentinerii sale la carma institutului s-a pronuntat o lista prodigioasa si lunga de intelectuali de marca, Herta Müller, Doina Cornea intre multi altii. Dinu Zamfirescu a fost demis si el din fruntea IMER, care acum nu mai exista, si se afla sub inaltul patronaj al Regelui Mihai. In semn de protest Radu Portocala, membru al consiliului de garantie al IMER si-a dat demisia din aceasta functie, spunand intre altele “Suntem in fata unei decizii grave, care nu va intirzia sa aiba consecinte la fel de grave.”

Ieri am vazut pe blogul lui pe blogul lui Lilick decizia de eliberare din functie a lui Marius Oprea si Dinu Zamfirescu. Citez din textul publicat in Monitorul Oficial:

Avand in vedere intrarea in vigoare a Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri, si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International…”

La baza infiintarii IICCMER a stat deci rationalizarea cheltuielilor publice, asta a fost cerinta FMI-ului si Comisiei Europene, iar mediul de de afaceri din Romania va profita enorm de economiile bugetare generate de aceasta fuziune.

Am avut insa o curiozitate: cat costau bugetele IICCR si IMER contribuabilul roman? Ce economii s-au facut? In ce relatie stau aceste economii cu alte cheltuieli cum ar fi un “imprumut nerambursabil” (sic) pentru Republica Moldova de 100 milioane de euro. Oare nu puteam dona basarabenilor  doar 95 de milioane iar restul sa acopere cheltuielile atat de mari ale acestor doua institute?

Am facut o mica cercetare, si am gasit ceva interesant.  Bugetul Secretariatul General al Guvernului a crescut fata de 2009. ca sa justifice aceasta crestere, SGG a emis in decembrie 2009 un comunicat, prezentand domenii de activitate care in trecut se aflau in subordinea altor departamente guvernamentale. Intre ele preluarea fostului IMER. Pana in 2009 IMER-ul se afla in subordinea Ministerului Culturii, IICCR-ul la Secretariatul General al Guvernului, noul IICCMER este la SGG.

“Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Institutul a fost format prin fuzionarea a două instituţii finanţate parţial din venituri proprii – Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR) prin bugetul SGG şi Institutul pentru Memoria Exilului Românesc (IMER) prin bugetul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN).

  1. –         buget suportat în 2009 prin bugetul SGG  – 2040 mii lei
  2. –         buget suportat în 2009 prin bugetul MCCPN – 1371 mii lei
  3. –         proiect buget 2010, prin bugetul SGG – 4777 mii lei.”

Cu alte cuvinte: bugetul celor doua institute in 2009 insuma 3411 mii de lei. Bugetul noului institut fuzionat este de 4777 mii de lei, el a crescut deci cu 1366 mii de lei, adica cu nu mai putin de 40%!! O rationalizare a cheltuielilor publice de jos palaria! Link: AICI

UPDATE: Stirea a fost preluata si publicata in Cotidianul si in Observator Cultural.


One Response to “Cat am “economisit” prin infiintarea IICCMER?”

  1. Marius Oprea demareaza un nou proiect: “Lustrabilii” « transildania Says:

    […] la aceasta situatie in care se afla Domnia Sa si investigarea crimelor comunismului in Romania. Asta in vreme ce pe timp de criza bugetul IICMER a crescut pe timp de criza cu 40% fata de bugetele …. Si ma intreb: ce pazesc facultatile de istorie din cadrul universitatilor din Bucuresti, Cluj, […]

Leave a comment