Marius Oprea demareaza un nou proiect: “Lustrabilii”

Istoricul Marius Oprea, fostul director al IICCR, a acordat un interviu ziarului Ziua de Cluj intr-un material realizat de Bianca Felseghi si Titus Craciun.

Aflat pe meleaguri clujene in muntii Vladeasa pentru a cauta si deshuma cadavrele unor partizani anticumunisti, grupul Susman din satul … Rachitele, domnul Oprea anunta ca va porni un nou proiect in cadrul caruia se va ocupa de lustratie si lustrabili. Poate va fi primul care o va face. Un fragment din interviu:

Cum vedeţi ceea ce s-a întâmplat cu Legea lustraţiei, în ceea ce priveşte forma adoptată şi episodul de ieri, decizia dată de Curte, că ar fi neconstituţională?

Au fost mai multe elemente strecurate, ca să zic aşa, în lege, care au dus la imposibilitatea aplicării ei. Anume că nu e normal să maximizezi, să împingi lustraţia, aşa cum s-a cerut, la 10 ani, când deja există o decizie a Curţii Europene prin care se stabilea un termen de cinci ani: termen acceptabil. Pur şi simplu, au făcut în aşa fel ca să fie respinsă de Curtea Constituţională. Ei cred că a fost o decizie politică uşuratică. Dacă luau lustraţia aşa cum era ea concepută, în spiritul Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, era altceva. Din păcate, lustraţia nu a mai fost susţinută de societatea civilă care trebuia să aplaude sau să intervină ca să se facă o lege aplicabilă. Aşa cum au făcut-o oricum nu mai avea niciun fel de valoare. Atâta vreme menţionezi în lege criteriul de “activist retribuit”, cum reprezinţi asta? Şi cine aplică legea? Ce înseamnă retribuţia? Să fii salariat. Boc n-a fost salariat, dar a fost activist.

Dar exista o formă de retribuire…

Da, primeai 50% sau tot felul de beneficii. De pildă, Boc este lustrabil din punctul de vedere al legii în varianta ei iniţială. De ce? Pentru că a ocupat nişte funcţii importante în aparatul UASCR.

Apartenenţa la UASCR nu mai este stipulată în lege ca fiind lustrabilă…

Nu, s-a scos. Asta e marea mea problemă: continuitatea. Noi căutăm continuitatea poporului român, de la daci şi romani până la români. Eu ce găsesc? Găsesc continuitatea între securişti şi activişti şi guvernanţii de azi. Boc cine e? Boc nu este UASCR? Ce era UASCR? Nu era pepiniera de cadre a partidulu? UTC-ul ce era? Bine, nu mai suntem conduşi de marii activişti de partid, că biologic s-au dus, dar cine ne conduc acum? UASCR-iştii.

Dar în varianta definitivă votată de Cameră acum două săptămâni, mai era cineva vizat?

Nu, nu era nimeni lustrabil. Mă rog, Iliescu, atât. Legea a fost făcută împotriva lui Iliescu. Dar pe mine nu  mă interesează această lege. Eu o să-mi continui proiectul şi programul şi o să mă ocup şi de Legea lustraţiei. Ceea ce am început să construiesc acum este un proiect care se va numi “Lustrabilii” şi în baza Punctului 8 de la Timişoara o să scot, o să aduc şi o să public dosarele tuturor care au fost activişti în UASCR, UTC, PCR. Sau ofiţeri sau informatori de Securitate. Fără să spun dacă au făcut sau nu poliţie politică, fără să-i condamn. Dar lumea trebuie să ştie cine au fost aceşti oameni.

Acesta este un proiect al CICCR? Care va fi finalitatea lui?

Da. Vom da presei, o să facem comunicate tot timpul. Acum e mai greu pentru că am doar un singur angajat, iar restul celor care lucrează aici cu mine, lucrează pro-bono, sunt prieteni de-ai mei, arheologi din studenţie. Dar eu îmi văd în continuare de treabă.

Aveţi nevoie de finanţare pentru proiectele viitoare?

Am primit o finanţare de la Fundaţia Konrad Adenauer, care îmi asigură aceste cheltuieli de transport, oricum e minimă în raport cu cât a cheltuit Tismăneanu personal în România. Tismăneanu şi-a făcut nişte deconturi formidabile, din câte am aflat din diferite surse.”

Interviul complet il puteti citi aici in Ziua de Cluj.

Am un maxim repect pentru domnul Oprea. Dupa ce a fost dat afara de la Institutul IICMER, isi continua munca cu bani extrem de putini, fara resurse materiale si umane, si beneficiind doar de ajutorul benevol si gratuit a unor prieteni. Ma cuprinde o imensa revolta cand ma gandesc la aceasta situatie in care se afla Domnia Sa si investigarea crimelor comunismului in Romania. Asta in vreme ce pe timp de criza bugetul IICMER a crescut pe timp de criza cu 40% fata de bugetele din 2009 a celor doua institute fuzionate, si este aproape dublu fata de fostul buget IICCR. Si ma intreb: ce pazesc facultatile de istorie din cadrul universitatilor din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi?

De ce nu infiinteaza (una dintre ele, sau impreuna) un institut de istorie recenta si de investigare a crimelor comunismului pentru domnul Oprea? De ce nu se implica? Nu cred ca Marius Oprea ar avea nevoie de mari resurse financiare, ci doar de un mic sprijin financiar dar si uman.Advertisements

6 Responses to “Marius Oprea demareaza un nou proiect: “Lustrabilii””

 1. Lilick Says:

  Oare cum il putem ajuta? In afara de preluarea tuturor comunicatelor…

  • transildania Says:

   Nu stiu cum il putem ajuta efectiv, noi cativa, insa poate daca ar fi sa existe o societate civila fie ea si in devenire, ar trebui sa puna presiune pe universitatile si facultatile respective sa faca ceva.

 2. raduhumor Says:

  Il putem ajuta sustinand un proiect de contestare a numirii unui urmas de politruc comunist ce n-a dat niciodata socoteala pentru croimele de care s-a facut vinovat sistemul pe care l-a servit !
  Dar noi (adica ei :mrgreen: ) il punem pe fii-su sa ne faca raportul anticomunismului :mrgreen:
  Ca la noi (deocamdata ) la nimeni !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: