(Auto)Cenzura si embargou media pe stiri importante?

Acum trei zile scriam despre cutremurele de la inceputul lunii octombrie, din Galati, Spania, Elvetia si Sudul Germaniei. In Spania si Elvetia s-a facut imediat legatura cu forari/injectari facute de mana omului.
Abia alaltaieri descopar o stire citata de realitatea.net, in care Institutul Geologic Roman face un raport preliminar si foarte circumspect (prudenta sade bine oamenilor de stiinta), in care totusi se admite ca ipoteza de lucru legatura dintre cutremure si exploatari petroliere (forari sau injectari de material) din zona. Pe cat scandal s-a facut in presa cu frica oamenilor din zona in timpul si in urma cutremurelor, in ultimele doua zile nu am vazut ca stirea publicata de realitaea sa fie amplificata sau dezbatuta la tv, sau in media online pe care am accesat-o.

Oare de ce? Intrebarile pe care le pun (si in titlu) nu sunt intamplatoare, dar nu sunt nici retorice? Am si eu parerea mea, dar nu sunt sigura de ea, intr-adevar am o mare nedumerire si caut explicatii pe care nu le-am gasit pana acum.

De ce nu s-a relatat despre cutremurele din Spania, demonstratiile cetatenilor de acolo, stoparea imediata a injectarii de gaz in subteran, si chiar inceperea unei investigatii penale din partea procuraturii din Valencia?

De ce si multe alte stiri externe relvante cel putin indirect daca nu direct pentru tot ce se intampla in Romania trec sub absoluta tacere in media Romaneasca. Cu mici exceptii in jurnalele radioteleviuzinii publice? Daca din punct de vedere a infrastructurii rutiere si feroviare suntem de doua decenii ca un arhipelag cu toate ca ne aflam pe continent, cui foloseste si care sunt costurile si motivele pentru care din punct de vedere al informatiei si a informarii cetatenilor sa fim tot ca o insula din evul mediu? Este vorba de neglijenta, lipsa de profesionalism sau alte cauze mai profunde si mai sistemice?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: