Cutremure in Galati, cutremure in Valencia si in Germania. Similitudini, diferente si lectii: Cine mai vrea gaze de sist si cand gandim o politica energetica sustenabila?

In prima saptamana a lunii octombrie 2013 s-au produs evenimente tectonice nefericite in doua zone ale Europei. In Romania in Satul Izvoarele din judetul Galati. Am urmarit media spaniola, si nu stiu cat de mult s-a vorbit in Romania despre aceasta coincidenta, insa in Spania, pe intregul coastei de est din regiunile Valencia si Catalunia, in provinciile Valencia, Castellon si Tarragona.  au avut loc peste 240 de cutremure tot in aceasta prima saptamana a lunii!

Inainte de a vorbi despre posibilele cauze ale cutremurelor din Romania, ar fi bine sa se afle cum au reactionat spaniolii: Imediat, chiar in zilele de teroare pentru localnicii numerosi ai coastei de est a Spaniei, s-a facut legatura intre cutremure si o sonda numita Castor, aflata in largul marii. Acea platforma maritima deserveste un proiect de inmagazinare a gazului metan, injectand gaz metan la inalta presiune intr-o cavitate aflata sub fundul marii in care se aflase titei si car era folosita ca depozit “natural si sigur” de gaz metan. Surplusul de gaz metan din timpul verii fiind adus de pe uscat printr-o conducta pentru a fi inmagazinat la peste un km sub nivelul marii. Cu toate ca firma care opereaza aceasta sonda este detinuta de un apropiat al partidului de guvernamant (nimeni altul decat presedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez), guvernul spaniol a ordonat sitarea imediata a actiunilor de pe platforma Castor! Mii de localnici terorizati de cutremure au demonstrat si demonstreaza in acest sens, subiectul este cap de afis in media spaniola, iar politia si procuratura din Valencia au descins la fata locului pentru a incepe un dosar penal!

Nu trebuie sa fi un expert in minerit sau geologie pentru a-ti da seama ca orice forare implica riscuri. De sase ani orice cetatenii landului Baden-Württemberg afla de calamitatea din orasul Staufen, unde dupa o forare pentru a capta surse de geotermie, intreg orasul s-a ridicat treptat, provocand crapaturi si avarii ireparabile in peste 200 de imobile. Orasul a devenit astfel falit, nemaiputand sa acopere costurile de milioane de euro pentru remediere si restaurare. Acum doua luni o prima cladire a fost demolata definitiv din cauza avariilor.
Tot in acest an, din cauza unor forari geotermice in elvetia, la St. Gallen, au avut loc mai multe cutremure care au fost simtite si in Sudul Germaniei, si care au dus la sistarea temoprara a proiectului ultimul cutremur avand loc tot in prima saptamana a lunii octombrie!

 

Din punctul meu de vedere aceste forari sunt experimente pe scara 1:1. Daca asa cum se vede din mai multe exemple rezultatul lor direct sunt cutremere si distrugerea sau avarierea grava a imobilelor si proprietatilor cetatenilor atunci mise pare o joaca cu focul, premeditata si periculuoasa. Toata lumea iese in paguba, ca si in cazul Staufen, pana la urma toti contribuabiliii (nu doar cei pagubiti direct) trebuie sa plateasca pentru inlaturarea daunelor materiale,

 

Trecand acum la cutremurele din Galati mi se pare inexplicabil cum media si autoritatile din Romania au ignorat informatiile venite chiar dela Consiliul Judetean Galati, care indicau legatura cu o expoatare petroliera aflata in vecinatatea satului. Am vazut diversiuni de o penibilitate si hilaritate desavarsita,  care se vorbea de stafii din subteran, sau de provocarea cutremurelor de catre alunecari de pamant. trebuie sa existe o transparenta totala in ce priveste cauzele si consecintele unor asemenea evenimente. Daca pe langa cutremure, intr-un sat care se numeste IZVOARELE si in imprejurimile sale, APA DIN FANTANI NU MAI ESTE POTABILA, atunci acest lucru trebuie discutat si dezbatut, si trebuie sa dea de gandit.

Probabil cutremurele si contaminarea din Galati are legatura cu o exploatare petroliera conventionala. Si aceste exploatari conventionale trebuie franate in locurile in care provoaca asemenea daune. Exploatari neconventionale prin fracturare hidraulica ar putea avea consecinte similare insa cu pagube la o scara mult mai mare.

Pentru a ajunce la o concluzie utila discutia trebuie dusa mult mai departe, si anume care este solutia, singura solutie care rezolva pe termen lung, definitiva, sustenabila, si in acelasi timp ieftina, a problemelor de energie. A scoate cu costuri uriase si beneficii minime ultimele resturi de hidrocarburi din subsol nu este in niciun caz o solutie in acest sens. In fiecare zi soarele trimite de zece mii de ori mai multa energie decat avem nevoie. Aceasta energie este gratuita si perpetua, mai ales in Romania binecuvantata de un relief bogat, de soare vant, lemn, dar si de ape, riuri si munti perfecti pentru noi hidrocentrale.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Cutremure in Galati, cutremure in Valencia si in Germania. Similitudini, diferente si lectii: Cine mai vrea gaze de sist si cand gandim o politica energetica sustenabila?”

  1. Donkeypapuas Says:

    Aţi observat frecvenţa reclamelor Petrom difuzate pe posturile tv în ultima perioadă?

  2. (Auto)Cenzura si embargou media pe stiri importante? | transildania Says:

    […] « Cutremure in Galati, cutremure in Valencia si in Germania. Similitudini, diferente si lectii: Cine m… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: