INS manipuleaza referendumului prin metodologia de numarare

Stiam demult ca (aproape) nimic nu se poate face bine din start in Romania, la numaratul de steaguri, voturi sau de date nu am excelat niciodata. Inca un exemplu il ofera recensamantul, care, prin metodologia Institutului National de Statistica pentru clasificarea si numararea a datelor despre etnii, intentioneaza vadit sa manipuleze rezultatele.

Este foarte corect ca etnia declarata de fiecare, sa fie inregistrata ca atare de catre recenzor. Ce nu e deloc ok e ca pe urma, de exemplu, secuii sa fie numarati separat de maghiari de parca nu ar fi maghiari, sau ca germanii sa fie numarati separat in trei categorii, germani, sasi si svabi. De parca sasii nu ar fi germani, si secuii nu ar fi maghiari. Tocmai acest lucru se va intampla, pentru ca INS a intocmit lista de coduri pentru etnii  in mod aiurea si absolut nestiintific. Secuii si ceangaii fac parte din etnia maghiara, si trebuiau tecuti acolo ca sub-categorie. La fel sasii si svabii, care sunt germani, nu o etnie diferita de cea germana.

Exista insa si exceptii de la “regula de fier” potrivit careia recenzorii nu au voie sa faca niciun fel de interpretari sau asimilari in legatura cu etnia declarata. Si anume, pentru cei care se declara aromani, meglenoromani, istroromani, vlahi sau cici. Ei, fireste, trebuie trecuti din oficiu la etnia romana, chiar daca declara altceva. La fel si cei care se declara ardeleni sau moldoveni, pentru ca acestea nu sunt etnii. Sasii si secuii sunt insa considerati etnii diferite de cele maghiare si germane de catre INS.

Nici in cele mai triste vremuri staliniste si ceausiste nu cred ca s-a mai manipulat in asemenea hal, cel putin nu am auzit pe nimeni atunci sa sustina ca secuii nu sunt maghiari, sau ca sasii si svabii nu sunt de etnie germana.

Nu sunt un mare fan al recensamintelor. Insa, daca tot se face cu mari cheltuieli, recensamantul trebuie facut bine si corect si trebuie sa produca date acurate, relevante. E clar de pe acum ca asta nu se va intampla. O informatie interesanta, dar care nu va fi consmnata nici de aceasta data este cea a persoanelor care provin din familii multietnice, foarte frecvente in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures. Recensamantul, in loc sa prezinte oglinda situatiei demografice reale din Romania va prezenta rezultate distorsionate si invalide.

Tags: , , , , , ,

11 Responses to “INS manipuleaza referendumului prin metodologia de numarare”

  1. Tihi Says:

    Nu este nici o diferență între categorisirea sașilor, secuilor sau meglenoromânilor. Toate sunt subcategorii și toate vor intra în etnia lor mare după recensământ.

  2. BEAUTYROOM Says:

    Buna,

    Funland UNIREA si BEAUTYROOM.ro te invita sa participi la campionatul de
    biliard al blogerilor. Vezi detaliile de inscriere aici:

    http://www.beautyroom.ro/articole/timp-liber/funland-campionat-de-biliard-pentru-blogeri_51

    De retinut:
    – participarea este GRATUITA;
    – daca nu te pasioneaza biliardul poti sustine un prieten cu
    blogul/site-ul tau
    – TOTI participantii primesc PREMII (primele 4 locuri primesc premii
    consistente);
    – trebuie sa te inscrii pana pe 23 octombrie;
    – Va fi DISTRACTIE MAXIMA toata saptamana la Funland, asa ca veniti sa
    participati sau sa sustineti prietenii care participa!
    – poti participa cu inca 4 prieteni

    Premii oferite de Nuxe si Himalaya.

    Hai sa ne distram!

    PS: Primesti aceasta invitatie sub forma de comentariu pentru ca nu am gasit adresa de email. Ne cerem scuze!

  3. Deceneu Says:

    Nu este nici o anomalie.
    Maghiarimea este clasa si secuii grupa.
    Daca secuii nu erau prevazuti ca etnie pe bunadreptate ar fi iesit scandal, pentru ca nu ar fi avut posibilitatea sa se inregidstreze ca secui.
    Daca sunt evidentiati separat pot fi cumulati cu maghiarii si rezulta populatia de etnie maghiara, asa cum svabii vor fi cumulati cu sasii si rezulta populatia de etnie germana.

  4. Emerich Says:

    Mda, am avut o disputa cu unul din recenzori. Eu personal nu particip la recensamant, deoarece nu sunt domiciliat in Romania. Sunt nascut intr-o familie de sasi. Niciodata nu am fost trecut undeva ca etnic sas. Nici nu am crezut ca exista asa ceva, doar etnia germana. Insa era sa ma cert rau cu respectivul recenzor dar vad acuma ca avea si el dreptatea lui. Oricum, magarie, eu in continuare ma consider etnic german si as sfatui pe toto sasii si svabii banateni din Romania sa faca la fel. E o tampenie.

    • transildania Says:

      Corect, e o mare magarie si absolut nestiintific. Ori lasi (ca IN de Statistica) doar categoria german. Ori, daca cineva se declara german se pune o intrebare suplimentara, daca e sas sau svab, in niciun caz asa cum au facut. S-au trezit niste destepti sa inventeze etnii…

  5. Apel la concordie naţională » Naţional-Liberal Says:

    […] iniţiative: Bogdan Duca, Vasi Baescu, Monika Lungu, Liliane Michels, Marius Manea-Rizea, Lilick, Transildania, Florin Craciun, Daniel Gheorghe, Zeus, Elfy, Tudor Mihaescu, Gondolin Shador, Adrian […]

  6. mengeleblog Says:

    este o porcarie.evident politicienii vor sa o abureasca in continuare cu ‘tinutul secuiesc’.ca de obicei ‘divide et impera'[nu stiu daca am scris corect],lasa-i pe unguri si ramani sa se certe iar noi cei de sus sa traim bine.

  7. Rezultatele referendumului in Constanta si cum a se jongleaza institutii (in)dependente politic cifrele « transildania Says:

    […] la fel si in ce priveste alte date si cifre importante. Si s-ar mai putea adauga multe, de exemplu gafele de la recensamat, si faptul ca directorul INS a oferit voios,  in direct la televizor, […]

  8. Rezultatele referendumului din Constanta si cum jongleaza institutii (in)dependente politic cifrele « transildania Says:

    […] la fel si in ce priveste alte date si cifre importante. Si s-ar mai putea adauga multe, de exemplu gafele de la recensamat, si faptul ca directorul INS a oferit voios,  in direct la televizor, CNP-uri. […]

Leave a comment