Rezultatele referendumului din Constanta si cum jongleaza institutii (in)dependente politic cifrele

Alegatorii din judetul Constanta au votat aproape in unanimitate impotriva proiectului PD de centralizare prin desfiintarea judetelor (denumit in mod total impropiu de catre unii “regionalizare”). Institutul National de Statistica dovedeste ca asculta de comenzi politice si-si bate joc de propria meserie.

Inainte de toate, rezultatele:

– 275.398 de alegatori s-au prezentat la urne, dintre ei

– 261.948, 96%,  au votat “NU” (deci impotriva desfiintarii judetului), iar

– 10.111, 3,7%, au votat “DA” (pentru centralizarea propusa de PD), 3.061 fiind nule (sursa)

Rezultatul vorbeste de la sine, insa inca inainte ca el sa fie cunoscut, spin doctorii portocalii au inceput sa raspandeasca mesajul conform caruia referendumul ar fi fost un esec, pentru ca nu s-ar fi prezentat la urne peste 50% dintre alegatori. Vom vedea imediat cum stau lucrurile cu prezenta la vot.

Inainte de asta insa un lucru este clar: rezultatul reprezinta un esec lamentabil pentru partizanii centralizarii planuite de PD. Orice modificare trebuie aprobata afirmativ, de catre o majoritate, nu invers. Asa se aproba si modificarea Constitutiei, si a oricarei legi sau hotariri in Parlament. Pentru ca desfiintarea judetului Constanta sa fie aprobata prin referendum, o majoritate ar fi trebuit sa voteze pentru, si prezenta la vot sa fie peste 50%. Prima conditie nu este implinta, nici macar 5% dintre alegatorii nu si-au dorit acest lucru.

Prezenta la vot

Pe langa alte abuzuri, reprezentantii puterii, speriati de  dezastrul total al sufragiului, au recurs la instrumentalizarea unei institutii vitale nu doar pentru corectitudinea procesului electoral: Institutul National de Statistica (INS).

Inca inaintea referendumului membrii Directiei Nationale de Statistica din judetul Constanta, subordonata INS, au primit ordin de la centru sa nu se prezinte in ziua votului la Biroul Electoral Judetean, unde ar fi trebuit sa fie prezenti, si au invocat “o lipsa de comunicare” pentru a motiva chiulul lor.

Ce se ascunde in spatele acestei manevre? Simplu, pentru a calcula prezenta la vot este nevoie de cifra constantenilor cu drept de vot. Cifra corecta si cea mai actuala tocmai a fost aflata cu ocazia recensamantului din octombrie 2011. INS, la comanda politica, tine aceasta cifra cu lacat la sertar si pretinde ca prezenta la vot sa fie calculata pe baza numarului de alegatori stabilit in urma recensamantului din 2002!!!

In 2002, populatia totala a judetului Constanta era de 769.000 de locuitori (dintre care 631.000 cu drept de vot). In urma recensamantului actual s-a constatat ca numarul populatiei judetului a scazut la 680.000, prin urmare a scazut considerabil si numarul persoanelor cu drept de vot. Probabil cei 275.398 de alegatori prezenti la urne reprezinta mai mult de 50% din numarul alegatorilor din judetul Constanta! Altfel, spaima celor de la INS, si a celor care le dau ordine nici nu se poate explica. Oricum prezenta la vot afost una excelenta, avand in vedere caracterul local al referendumului si a campaniei, si luand in considerare ca a depasit prezenta la vot de la alegeri nationale (de exemplu prezenta la vot la referendumul lui Basescu pentru introducerea votului uninominal majoritar a fost de 27%)

Cred ca se pot constata cateva fapte deosebit de grave. O institutie deosebit de importanta, Institutul National de Statistica, care ar trebui sa fie independenta din punct de vedere politic si sa prezinte cifre corecte, asculta de comenzi politice si devine partizana. Ea tine la sertar informatii corecte, care insa nu convin puterii,si submineaza corectitudinea unor procese electorale. Daca face acest lucru, este posibil sa procedeze la fel si in ce priveste alte date si cifre importante. Si s-ar mai putea adauga multe, de exemplu gafele de la recensamat, si faptul ca directorul INS a oferit voios,  in direct la televizor, CNP-uri.

Tags: , ,

11 Responses to “Rezultatele referendumului din Constanta si cum jongleaza institutii (in)dependente politic cifrele”

 1. Lilick Says:

  “Orice modificare trebuie aprobata afirmativ, de catre o majoritate, nu invers. ” – Important!

 2. Garcia Muerte Says:

  Teama cea mare a baietilor astora este aceea ca rezultatul de la Constanta poate sa insemne, in procente la nivel national, rezultatul unui nou plebiscit pentru demiterea lui Basescu. Dezastrul si haosul promovat de catre actuala putere a ajuns la apogeu. Fructul poate fi cules. Dar de catre cine?

  • transildania Says:

   Nu se prea doreste nici macar prezentarea cifrelor la referendum. Si baietii de la PSD au dat drumul la motorul de fum si aburi, pentru a pune paravan in fata tuturor stirilor importane. In Cluj Apostu este cercetat si retinut de DNA. Fructul trebuie cules de opozitie, rapid.

 3. stoicarodica2010 Says:

  Exista o desbinare atroce in socieatea actuala.Aceasta are repercursiunu imprevizibile si daunatoareSocietatea se videca greu de vechile tare dar o evolutie benefica exista.Institutiile statului ,bat insa pasul pe loc Pacat!

  • transildania Says:

   Cand institutul national de statistica demonstreaza ca face jocuri partizane este grav de tot. Va dati seama atunci ce alte cifre importante sunt tinute secret sau manipulate.

 4. mengeleblog Says:

  inca o data furaciune romaneasca . sa iti fie rusine brav popor roman.daca nu doreai sa se fure dreptul tau nu te duceai la aceasta cacealma de vot.

 5. Claudiu Says:

  Art.5 alin. (2) Legea nr. 3 din 2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului “Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”
  Listele electorale permanente cuprind toti cetatenii cu drept de vot domiciliati intr-o circumscriptie electorala.
  Listele electorale permanente se intocmesc de catre BJABDEP si se pun la dispozitia primarilor. (art. 17 alin. 2 din L 3/2000 si art. 16 alin. 1 din L 67/2004)
  Ce rol are Institutul National de Statistica in aceasta discutie ?

  • transildania Says:

   INS-ul detine cea mai corecta cifra in ce priveste numarul de persoane cu drept de vot. listele electorale nu sunt actualizate si contin si decedati.

 6. Claudiu Says:

  Rezultatul este determinat de prevederile legale. Acestea fac referire la listele electorale permanente.
  Listele electorale permanente sunt intocmite de catre Birourile Judetene de Administrare a Bazelor de Date si Evidentei Populatiei si cuprind toti cetatenii romani peste 18 ani si cu drepturi electorale cu domiciliu intr-o unitate administrativ teritoriala. Si sunt foarte bine actualizate respectand aceste criterii.
  Toata discutia pe aceasta tema nu este decat circ.
  Am ramas surprins de prezenta ridicata la urne si-mi pare rau ca nu au reusit o mobilizare mai buna pt a fi valid referendumul.
  Era clar ca rezultatul va fi determinant pt eventuale referendumuri in alte judete si ca ar fi fost de preferat (cel putin pt mine) sa fie valid (rezultatul cred ca e sigur in aproape orice judet s-ar organiza).

  • transildania Says:

   Cum spuneam si in postare si mai relevanta decat prezenta la urne este faptul ca o modificare trebuie adoptata afirmativ. Intrebarea a fost “vreti desfiintarea judetului?”. Pentru ca desfiintarea sa fie aprobata, era necesar un vot afirmativ, ceea ce nu s-a intamplat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: