Iohannis este integru, ANI s-a compromis definitiv si irevocabil

In ochii mei ANI si-a pierdut si ultimul dram de credibilitate pe care-l mai detinea, si-ar putea schimba numele in Neintegra Agentie Nationala pentru Neintegritate: alaltaieri o istanta judecatoreasca e decis in mod definitiv si irevocabil ca primarul Sibiului Klaus Iohannis nu s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate asa cum sustinea ANI, si a anulat actul emis de agentie.

In toamna lui 2009 cand Iohannis a fost propus de catre o larga majoritate parlamentara pentru functia de premier ANI se miscase foarte repede pentru a-i inventa ceva “probleme la dosar”. Presa “qualitiy” de atunci (EVZ sau revista 22) a preluat imediat calomnia cu titluri ca “iohannis interzis ca premier”, asa cum puteti citi la Lilick.

(copyright: Grup RC)

 

ANI a demonstrat si in trecut ca nu este o agentie independenta sau integra, ca nu este decat o unealta specializata in a genera stiri “negative” in legatura cu persoane care critica anumite stari de fapt sau puterea exercitata de catre presedintele Basescu. In loc sa intocmeasca rapoarte despre demintarii cu averi enorme sau conturi secrete in strainatate, ANI ia la purecat directori de ONG-uri, sindicalisti, membri CNSAS sau politicieni ai opozitiei (si cum se dovedeste in tot mai multe cazuri in mod neintemeiat).

Sa nu se astepte nimeni la o demisie la varful ANI dupa esecul denigrarii lui Klaus Iohannis. Presedintele ANI a recunoscut in 2009 ca este santajabil si santajat de catre politicieni cu probleme de integritate, si a facut-o absolut nonsalant inregistrand jurnalisti care-si faceau meseria. Presa portocalie a difuzat aceste stenograme cu un tupeu namarginit ca atac la jurnalistii opozanti, cand scandalul in fapt este constituit de faptul ca seful ANI este un personaj santajabil, care amana anumite cercetari din cauza asta, si care mai si inregistreaza jurnalisti in scopuri politice. In orice tara normala (nu in Romania, evident) un asemenea personaj si-ar da demisia a doua zi.

 

Tot in legatura cu ANI am vazut din intamplare un articol de presa in care aceasta agentie era laudata pentru aspectele pozitive a raportului Comisiei Europene de monitorizare a justitiei (ceea ce m-a mirat), si in care intr-un fel ANI, prin vocea autorului articolului se plangea ca bugetul sau a fost taiat de catre parlament.

Chiar din curiozitate am cautat informatii in legatura cu aceasta taiere a bugetului si am aflat ceva foarte interesant, citez:

“Conducerea ANI a omis insa sa sesizeze Guvernul ca, in perioada 5 mai 2010 – 2 septembrie 2010, adica patru luni, nu a avut nicio activitate, nu a avut nici macar sa inregistreze corespondenta, dar si-au ridicat salariile in valoare de 2.226.666 lei, conform estimatului pe 2010”, a sustinut Lakatos (parlamentar UDMR – N.R.), apreciind ca Curtea de Conturi ar trebui sa aiba in vedere aceste aspecte.

 

ANI se plange ca ii este taiata o parte din buget in vreme ce agentia face concediu de patru luni platit, cu costuri salariale de 500.000 de euro.

 

Intreaga discutie despre integritatea sau neintegritatea demnitarilor mi se pare de o ipocrizie nemarginita. La ce integritate din partea politicienilor aflati la putere ne putem astepta atunci cand presedintele are pe hartie o leafa de o mie si ceva de euro, si minisstrii sau parlamentarii salarii si mai mici, de care ar ride pana si un frizer sau o secretara dintr-o tara civilizata?

Intreaga problema nu se va rezolva niciodata pana cand parlamentarii, ministriii, primarii etc. nu vor castiga legal un salariu care sa fie pe masura responsabilitatii lor, si in acelasi timp sa fie impuse reguli extrem de stricte in ce priveste incompatibilitati sau alte activitati economice pe care acum le pot derula.Si da, desfiintarea acestui ANI nu ar fi nicio paguba, din contra, banii pentru bugetul ANI ar putea fi folositi in mod mult mai util.

 

8 Responses to “Iohannis este integru, ANI s-a compromis definitiv si irevocabil”

 1. Rational Idealist Says:

  Un mic detaliu: povestea cu incompatibilitatea nu a aparut in toamna lui 2009, cand Johannis era sustinut ca varianta de premier de o majoritate de peste 60% din Parlament (adica toate partidele, minus PDL), ci ulterior, pe la inceputul lui 2010. Portocalii i-au tot cautat in toamna lui 2009 nod in papura, au scos de la naftalina si un dosar penal (un fas, evident), pana la urma singurul pretext pe care l-a gasit Basescu ca sa nu-l desemneze premier a fost ca este sustinut de “coalitia Grivco” si ca sustinerea s-a decis in biroul lui Voiculescu :-)))) Adica, mai pe sleau, ca nu-i placea lui majoritatea parlamentara – fapt pentru care a si schimbat-o ulterior :-)) (de fapt, nu e deloc de ras).
  ANI a fost pusa la treaba ulterior, intr-o incercare a de rescrie istoria, inventand retroactiv motive pentru care, vezi Doamne, Base in intelepciunea lui ar fi stiut sau intuit ca Johannis nu poate fi premier. Am scris despre asta aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/01/ministerul-adevarului-ro.html.

  Pe de alta parte, nu am inteles niciodata de ce opozitia a abandonat “proiectul Johannis”, care unise toate partidele democratice. Si cred ca are o excelenta ocazie acum de a relansa proiectul, maturand gasca portocalie de la putere: http://rational-idealist.blogspot.com/2011/02/ministerul-adevarului-ii-si-o-noua.html

  • transildania Says:

   Am citit si ultima ta postare si sunt de acord. Anul in care PNL si PSD au stat in expectativa si s-au razboit si nu au urmarit in continuare proiectul Iohannis a fost un an pierdut. Formarea aliantei USL cu invitatie catre UDMR sau alte partide poate fi considerata ca o relansare a “proiectului Iohannis”.
   In opinia mea Iohannis poate fi in continuare o optiune foarte buna pentru functia de prim-ministru. Un prim ministru independent (la inceput) ar ilustra cel mai bine paritatea din cadrul aliantei.

 2. Rational Idealist Says:

  Corectura: soparla a fost lansata intr-adevar in noiembrie 2009 (impreuna cu altele, la gramada) in presa portocalie, dar ANI s-a pronuntat spre sfarsitul lui ianuarie 2010.

 3. Hendrix Says:

  ANI a fost de la bun inceput folosita de pedelepre ca o ARMA POLITICA, ca o noua institutie care sa poata pune presiune pe adversarii politici ai securistului de la Anvers. Exact ca si porc-urorii DNA, ei pot doar ACUZA, adica terfeli imaginea unui om, caci sentinta o da doar instanta. IMAGINEA celui acuzat are enorm de suferit pana cand se face lumina in cazul lui. Mai intereseaza pe cineva ADEVARUL atunci? Nu!
  Cazul lui Klaus Johannis este destul de elocvent in acest sens. Pentru pedelepre era esential ca in octombrie 2009, cand guvernul boc fusese daramat de o coalitie de 65%( intreaga scena politica minus pedeleprele!), sa arunce suspiciuni asupra lui Johannis. Cine putea sa o faca daca nu ANI?
  O mare porcarie a facut ANI si acum cateva saptamani cu ocazia validarii membrilor CSM. Ei au ,,decis”, avand comanda politica de la pedelepre, ca Victor Alistar si Mircea Diaconu sa nu poata fi confirmati ca membri ai CSM. Se intelege de ce! Motivele? Absolut puerile!
  Si eu sunt de parere ca ANI ar trebui dizolvata. Creatia securistei macovei, pe cand era sinistra justitiei, n-are nicio justificare. Toate acuzele ANI n-au nicio valoare pana cand nu sunt confirmate de o instanta de judecata. Precum si CNSAS. In nicio tara europeana nu exista o institutie similara ANI, la noi de ce sa existe? Care sunt rezultatele ANI dupa 4 ani de activitate? Cate hotarari judecatoresti au confirmat acuzele lor? Ma tem ca acel procentaj, care arata practic profesionalismul lor, este mai scazut si decat al slugoilor din DNA.

 4. Basarica Says:

  Ei si-a mai revenit ANI. 🙂
  Acum are treaba cu liderii sindicali, Iohannis nu mai prezinta interes.
  ANI este in institutie creata dupa chipul si asemanarea javrei. Adica mult zgomot pentru nimic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: