O masura care va contribui la deblocarea sistemului juridic devine in sfarsit realitate

Este o veste buna pentru sistemul juridic din Romania, o veste parca trecuta cu vederea si care s-ar fi putut implementa demult, reusindu-se acest lucru abia acum, dupa o perioada in care cu mari eforturi parlamentari ca Alina Gorghiu au depus o munca de convingere exemplara.

Este vorba de mediere. Inainte de a explica pe scurt ce e medierea (pentru cei care nu stiu) trebuie cunoscuta problema reala majora cu care se confrunta sistemul juridic din Romania: avalansa de dosare si cazuri care sufoca instantele, si care doar prin cantitate depaseste cu mult capacittatea sistemului juridic. Consecintele sunt nefaste, Sute de mii de cazuri nerezolvate timp de ani sau de decenii, cheltuieli enorme pentru partile implicate, nesiguranta, incertitudine, prea mult timp si prea multi bani pana un pagubit isi primeste dreptatea si un pagubitor sentinta.

Medierea este o metoda alternativa de a rezolva un litigiu care in instanta s-ar rezolva numai dupa foarte multi ani.  Medierea este mai putin costisitoare pentru toata lumea si se rezolva in termen mult mai scurt.

 

Fireste, noua lege nu poate face obligatorie medierea, nici nu este de dorit, insa face obligatoriu un pas mic pentru unii, mare pentru altii, ca inaintea inceperii unui proces in instanta reclamatul sa fie informat despre alternativa medierii, incepand de la 1 august 2013.

Stiu ca Alina Gorghiu a strabatut tara in lung si in lat pentru a informa avocati, juristi, studenti, politicieni cau cetateni, despre mediere, si a incercat inca in legislatura 2008-2012 sa introduca o reforma care sa incurajeze medierea. Acum aceasta reforma demult necesara a devenit realitate.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: