Dezastrul FMI-CE-BCE in cazul Cipru (Spania, Irlanda, Romania)

Pana si cei sceptici sau tabaciti de erorile in lant ale asa denumite “troici” (FMI-CE-BCE) au trebuit sa remarce in ultimele zile un fapt foarte grav. Propunerea lansata de aceasta “troica”! pentru “salvarea” Ciprului include intre multe altele o cerinta care rupe toate principiile economiei de piata a dreptului la proprietate, un adevarat asasinat la increderea in sistemul bancar, in discernamantul Comisiei Europene si a celorlalti actori:

“Va dam 10 miliarde imprumut, daca in schimb confiscati 5 miliarde de la toti detinatorii de conturi din Cipru”!!!

Consecintele acestui anunt de sambata sunt extrem de numeroase si grave, sis e vor multiplica.  Bineinteles ca cipriotii s-au revoltat, si au incercat sa-si retraga deopitele bancare. Fara succes, pentru ca anuntul a fost facut in weekend si imediat dupa aceea s-a ordonat o inchidere temporara a bancilor si a tranzactiilor bancare timp de o saptamana!

Insusi faptul ca intr-o tara membra a UE (si a Zonei Euro), fie ea si mica, timp de o saptamana se inchid fortat toate bancile reprezinta pentru mine punctul culminant, in mod negativ fireste, a gestionarii crizei bancilor, de fapt a crizei politicilor economice din ultimii ani (fals denumita in ultimul timp ca “criza a datoriilor statului”).

Fac o paranteza pentru a ma referi strict la Cipru: Daca se stia ca Ciprul are probleme cu bancile, ca este un burete pentru bani negri din UE, de ce a fost primit in zona Euro in 2008 cu unanimitate de voturi, si cu sprijinul evident al liderilor de guvern importanti, toti membri ai PPE? Cum au crezut tot ei acum ca se poate face un experiment pe spatele cipriotilor, pe spatele tuturor principiilor europene, care sa incerce expropierea partiala a tuturor detinatorilor de conturi bancare?

Am ascultat si o emsiune din media publica spaniola pe aceasta tema. Acolo se spunea ca din fericire Spania nu a acceptat un “plan de salvare” iminent pana de curand, si s-au enumerat mai multe conditii dezastruoase pe care Spania ar fi trebuit sa le accepte. Adevarul este insa ca si fara ca Spania saapeleze la “troica” prin falimentul unei banci secundare (banca privatizata si condusa de PPE-isti), Spania cu ajutorul UE a injectat 30 de miliarde doar in aceasta banca, si in rest s-au adoptat masuri care au afundat Spania si mai adanc inrecesiune si crestere a somajului.

Acum fireste, gandul ma duce la Romania. Fara a fi macar membru al zonei Euro (altfel decat Irlanda, Grecia, Cipru sau Spania), Romania in timpul guvernarii Basescu (Boc-Udrea-Blaga-UDMR-etc) a acceptat masuri si mai sinugigase decat orice tara membra a Euro.  A fost vorba de alt experiment la scara de 1:1 dezastruos, cresterea drastica a impozitelor, reducerea drastica a venitorilor, dar si a investitiilor.

Termenul “troica” avea din start conotatii negative. Din cate stiu Troica era un termen pentru cei trei comunisti, Marx, Engels si Lenin.  Troica FMI-CE (numita majoritar de PPE)- si BCE (conducere numita tot de Merkel, Sarkozy si Berlusconi) si-a dat acum chiar ultima declaratie de faliment. Pretinsii aparatori ai Europei sau a zonei Euro se arata din nou ca principalii ei dusmani, vorba acea: “Cine are asemenea prieteni nu mai are nevoie de dusmani”.

Nota bene:  acest articol nu este un articol eurosceptic. Am fost si voi ramane mereu un eurofil, un prieten al Europei. Raul care s-a intamplat in ultimii ani in Europa, chiar daca a fost opera unor pretinsi eurofili din PPE, nu poate fi confundat cu ideea europeana intitiala si adevarata. Chiar atacata in mod urit din interior, Uniunea Europeana, toate valorile ei vor ramane in picioare. De la altceva trebuie sa-si ia Europa adio.

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Dezastrul FMI-CE-BCE in cazul Cipru (Spania, Irlanda, Romania)”

 1. Shadow Says:

  In conditiile imbecililor din CE si BCE eu nu pot sa fiu decat eurosceptic. Am fost eurofil pana m-am prins cum “merge treaba”. De pomana ne asundem dupa deget. Grupul popular din parlamentul european impreuna cu sefii de state sustinuti de acestia au o orientare mult mai bolsevica decat rusia lui putin. Daca pana si “bolsevicii originari” transformati intre timp in “mari oameni de afaceri” iti spun ca ii depasesti in “bolsevism” nu este o figura de stil.
  S-a dat startul la distrugerea constructiei europene si al monedei unice. Daca parlamentul cipriot accepta conditiile s-a terminat cu euro, cu UE si cu shengen.

  • transildania Says:

   Parlamentul cipriot a avut destul testosteron sa nu accepte mizeria. Insa dauna imensa este deja produsa, bancile cipriote sunt in continuare inchise, nimeni nu poate ridica sau transfera bani. Asa ceva, si chiar daca ar fi numai pentru o saptamana (si “numai” in Cipru), este un waterloo sau un stalingrad pentru cei care au propus acest plan pt Cipru.
   In asta suntem de acord, dar eu nu o sa devin niodata eurosceptic, pentru ca nu trebuie facuta o confuzie intre ideea europeana, UE, asa cum a fost ea la inceput, si cum va trebui sa redevina, si ceea ce s-a intamplat in ultimii 4-5 ani.

 2. adrian Says:

  Acest subiect este tratat insuficient in asa-zisa media romaneasca. Un subiect care ar fi trebuit sa fie capul de afis inca o luna de acum inainte, stirea a fost undeva pe la mijlocul buletinelor de “stiri”, mult dupa alte balarii.
  Eu am fost si raman sceptic in legatura cu UE, un “URSS cu fata umana”. Din pacate nu mai avem oameni de valoare care sa poata aplica sanatosul “prin noi insine”.

  • transildania Says:

   Asa cum spuneam si mai sus eu am fost si voi ramane eurofil, fara a confunda ideea europeana, cu buruienile si fructele otravite pe care le-au scos la iveala in ultimii patru ani anumiti lideri care la microfon se dau mari europeni, (inclusiv basescu si merkel).
   Inr est sunt de acord ca este nevoie intotdeauna de o abordare “care este interesul nostru”? Asta o face fiecare tara in UE, mai ales Germania. Se poate impleti si interesul national si cel european.

 3. pozedecat Says:

  Aberatia de wordpress iar ma ipiedica sa comentez cu datele mele. Revin cu alter-ego:

  Acest subiect este tratat insuficient in asa-zisa media romaneasca. Un subiect care ar fi trebuit sa fie capul de afis inca o luna de acum inainte, stirea a fost undeva pe la mijlocul buletinelor de “stiri”, mult dupa alte balarii.
  Eu am fost si raman sceptic in legatura cu UE, un “URSS cu fata umana”. Din pacate nu mai avem oameni de valoare care sa poata aplica sanatosul “prin noi insine”.

 4. radu Says:

  Eu cred ca in ritmul asta, Europa, care oricum e cu doua viteze, se va rupe. Ciprul va deschide partia. Pe urma, Sudul si estul vor putea merge in uniunea eurasiatica, in vreme ce tarile dezvoltate vor merge in uniune economica cu SUA. La ce frustrari trezesc amaratii din sud si est la nemti, olandezi, englezi si finlandezi si invers, la ce chinuri ii supun astia pe greci, romani si bulgari, nu pot decat sa prevad ca vor escalada pana acolo unde se va constata ca o Europa federala e realizabila doar pentru cei dezvoltati. Bine ar fi sa ne lase, ca din cauza lor nu putem atrage investitii din China, Rusia sau India, am devenit europubela lor si furnizori de forta de munca ieftina, acum sa le dam moca si resursele naturale?

  • transildania Says:

   Eu nu cred ca se va rupe Europa, pentru ca nu este in interesul nimanui din europa. Cert este ca nu se mai pot comite greseli cum le-au comis si recent si mai demult anumiti lideri de guvern din tari importante, cu totii pretinsi europenidar care au subminat din interior Europa mai mult decat oricine altcineva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: