Bun regasit

Dupa concediu si cateva, mai multe saptamani post concediu in care nu m-am mai putut ocupa deloc de blog, revin, si vreau sau adresez cele mai calduruase urari de bine tututror cititorilor acestui blog.

 

Un subtitlu rautacios: congresul PPE – parastasul lui Gadafi?

Ieri intre multe alte stiri, ieri la radioul german am auzit doua intre care nu puteam sa fac o legatura: Prima, Angla Merkel se afla la congrusul PPE de la Bucuresti, impreuna cu Barroso, Rajoy, Reading Basescu, Blaga, EBA, etc.  A doua, ca tot ieri s-a implinit un an de la moartea (uciderea) lui Gadafi.
Despre PPE s-ar putea face nu doar un blog, chiar mai multe. Teme ar fi zilnice, alataieri spre exemplu, pentru prima data in nustiucati ani un comisar european, comisarul european PPE pentru sanatate si protectia consumatorilor, maltezul John Dalli, si-a dat demisia (eufemism pentru “a fost obligat sa-si dea demisia pentru a nu genera un scandal si mai mare”)  in urma unor acuzatii grave de coruptie. Detalii in articolul BBC. Pe scurt este vorba de faptul ca oameni de afaceri maltezi, apropiati lui Dalli s-au adresat firmei suedeze producatoare de tutun de mestecat Swedish Match, cerandu-i spaga in schimbul contrafavorului de a interveni pe langa comisarul Dalli, pentru ca acesta sa nu interzica acest produs la nivel UE. (Pentru cei care nu stiu, in Suedia o forma foarte traditionala si raspandita de consum al tututnului este pe cale orala, prin plasarea unor portii mici sub buza. Chiar daca nu este 100% sanatos, “Snus” este in orice caz de sute de ori mai sanatos decat fumatul care provoaca cancer prin acumularea de catran in plamani. Cu toate ca UE se presupune a fi o piata libera, unita, Comisa Europeana, a impus o amenintare de interzice a produsului suedez in Suedia, si interdictia exportului sau in alte tari UE Ceea ce se poae interpreta ca o masura pe cat de contradictorie cu principiile UE, pe atat pe placul firmelor producatoare de tigari). Interesant mi se pare si faptul ca fostul Comisar UE responsabil de sanatatea si protectia consumatorilor era un suporter deschis al produselor modificate genetic, si a procedeelor de fabricare si comercializare de mezeluri, sunca facuta din resturi si farmituri de carne.

Revenind putin la Gadafi. Nu pot sa-mi reprim intrebarea daca la congresul PPE nu s-a aprins si o lumanare in amintirea prietenului Gadafi? Si daca nu, din ce motive? Eu nu m-am intalnit cu Gadafi, dar s-au intalnit (in afara de ceausescu) pana acum un doi ani cam toti liderii PPE, Sarkozy, Berlusconi, Basescu,  Mihai R. Ungureanu si fostul ministru al apararii german, Guttenberg, si probabil si maltezul Dalli care a promovat in PPE dupa ce a intermediat rendez-vous-urile cu colonelul. Mai grav, Sarkozy si Berlusconi nu doar ca s-au intalnit cu Gadafi, ci i-au facut primiri in conditii pompoase si propagandistice, de-a dreptul injositoare pentru orice tara democratica europeana, in fata unui dictator militar criminal. Atunci cand a fost invitat in Italia si Franta, Gadafi a fost primit cu toate onorurile, cu dreptul de a-si monta si lcocui intr-un cort. Berlsconi i-a sarutat mana, cu toate ca atunci cand a coborit din avion Gadafi avea lipita de piept o fotografie revansista, insultatoare la adresa Italiei. Exista suspiciuni, nedovedite insa pana acum, ca Gadafi ar fi finantat campaniile electorale ale lui Sarkozy si Berlusconi.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to “Bun regasit”

 1. adrian Says:

  Eu stiu ca tutunul umed suedez a fost subiect de negociere pentru ei cand au aderat. N-au vrut sa renunte la el asa ca este si azi permis nu numai in Suedia dar is in zone limitrofe unde se afla suedezi: Danemarca fiind unul. In pus, nu s-a dovedit stiintific ca produce nenorocirile pe care sunt obligati sa le puna ca imagine pe pachete. In urma cu 10 ani am fost acolo si am incercat si eu. Nu pot sa zic ca am inteles pasiunea lor pentru asta 🙂
  Pe scurt, nu cred ca dupa ce a fost capitol de negociere la aderare (permisiunea utilizarii si comercializarii) acum s-ar da batuti. Si nu e tutun de mestecat, nu se mesteca.

  • transildania Says:

   Da, si eu stiu asa, si anume au fost amenintati ca va fi ilegal, si in cele din urma dupa ce suedezii nu au renuntat -fireste- li s-a impus sa fie legal doar in Suedia si sa nu poata fi exportat. Acum probabil au fost amenintati ca trebuie sa plateasca ceva ca sa ramana totul cum a fost si sa nu fie declarat ilegal si in Suedia. Swedish Match, de altfel cum spune si numele un producator de chibrituri, este cel mai mare producator de tutun umed din Suedia. Sand am fost in suedia am consumat acest tutun ceea ce a redus foarte mult consumul oricum nu prea mare de tigari. Cred ca nu exista niciun motiv pentru ca acest tutun sa nu poate fi exportat de Suedia in UE. Pana la urma care este nucleul, baza UE? Nu este nici macar o piata libera?

   • adrian Says:

    Motivul invocat la negocieri a fost unul cultural, produsul fiind o caracteristica nationala. O prostie ca atatea altele din partea UE daca-l interzic. Nu inteleg motivul atat timp cat exista libertatea pietei pentru tutunul de ars. Nu e halucinogen, nu s-a dovedit stiintific faptul ca ar produce vreo boala anume, cu atat mai putin din zona cancerului (dar poate au reusit intre timp si nu stiu eu). Poate pentru ca pisca prea tare pe gingie? 🙂
    Eu in locul suedezilor m-as gandi ca poate e mai bine norvegian sau islandez …. Nu stiu exact daca nu cumva lor le dauneaza mai mult Europa decat ii serveste. Din cauza reglementarilor EU, un fermier suedez pe care l-am vazut la fata locului, era constrans sa-si inchida mica ferma de 14 vaci din cauza ca staulul, monument istoric din sec. XVIII nu mai cadra cu normele. Si nu avea nici bani sau chef sa bage bani in tot felul de inoxuri si fluxuri de circulatie. Si nici nu vroia sa strice ansamblul fermei traditionale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: