Tragedia pianistei Mihaela Ursuleasa – familia ei are nevoie de ajutor

UPDATE: guvernul Romaniei a anuntat ca va suporta cheltuielile inmormantarii. Inmormantarea va avea loc joi la Bucuresti Cimiturul Bellu, vineri la ora 9:30. Joi trupul neinsufletit al Mihaelei Ursuleasa va fi depus la Ateneul Roman intre orele 10:00 si 20:00. Marti va avea loc o slujba religioasa la Viena, in bieserica “Invierea Domnului”, Simmeringer Hauptstr. 161. Mai multe detalii aici. Contul pentru donatii va fi anuntat in curan.

Memento mori: alaltaieri a murit in varsta de doar 33 de ani poate cea mai renumita si talentata pianista romnaca, Mihaela Ursuleasa.  Adineauri am ascultat un reportaj la postul de radio Deutschlandradio Kultur, dedicat acestui tragic eveniment.

Nefiind deloc cel mai mare expert in muzica clasica, am aflat acum doi ani de succesele Mihaelei Ursuleasa cand a primit un prestigios premiu muzical german, ECHO. Acum dpua zile am aflat de decesul ei, si ascultand reportajul de la radio-ul german, in care a vorbit -intr-o germana perfecta- primul si ultimul ei dirijor Cristian Mandeal.

Mihaela Ursuleasa urma sa participe chiar astazi la Berlin, la renumitul festival de muzica clasic pentru orchestre de tineret, “Young Europe Classic”, impreuna cu Orchestra Nationala de tinret a Romaniei dirijata de Crisitan Mandeal. Cu putine zile inaintea acestui concert, si cu alte concerte programate in saptamanile urmatoare si la Bucuresti, pianista a contramandat prezenta ei pe motive de sanatate. Astazi Orchestra Nationala de Tineret va concerta la Berlin, fara pianista si pe alt repertoriu, intr-un festival care deja este dedicat memoriei ei.

Mihaela Ursuleasa s-a nascut la Brasov in 1978, tatal ei fiind un muzician de etnie roma. A inceput sa cante la pian la varsta de cinci ani, si asa cum a relatat domnul Mandeal, la varsta de noua ani, in 1987,  a sutinut sub bagheta sa primul ei concert interpretand cele 32 de variatiuni compuse de Beethoven. In 1990 renumitul dirijor italian Claudio Abbado a recomandat pianistei sa nu urmeze o carierra de “copil-minune” ci sa absolve o pregatire liceala clasica. A urmat acest sfat si insotita de mama ei a terminat “cum laude” conservatorul vienez. In 1998 a debutat la festivalul de la Salzburg si de atunci a concertat cu cele mai renumite filarmonci europene, orchestra nationala franceza, london Philarmoncs si orchestra de radio de la Berlin, intre altele.  A publicat in ultimii ani doua albume ca solista.

Redactorul muzical a Deuschlandradio Kultur a mentionat pe final situatia precara a familiei pianiste, ramasa fara venituri dupa disparitia Mihaelei Ursuleasa. Astfel raman indoliate o fetita de sapte ani, si mama ei care a insotit-o tot timpul, si care nu are alte venituri.

Redactorul muzical a evidentiat ca in comunitatea muzicienilor de la festivalul de la Berlin vor incepe o actiune de strangere de donatii. La fel, administratorii site-ului pianistei au lansat un apel de strangere de fonduri:

I would also like to ask all promoters that had invited Mihaela for the next months and were expecting her in their series to work with us towards planning and dedicating these concerts to her memory and her artistry, in the hope that wherever she is now, she will feel our energy and come join us with her musical inspiration for each of these concerts.  A special request to each one of the promoters is to donate half of the fees planned for these concerts to a donation account that we will create for her seven years old daughter.  Any other donations will be very appreciated. We will post the account information on Mihaela’s website as soon as possible.

Sper ca si in Romania sa fie apreciata aceasta cariera si aceasta dureroasa pierdere, si sa se raspunda pozitiv la apelul de ajutor pentru familia Mihaelei Ursuleasa.

 Surse foto: http://www.ursuleasa.com

P.S. Citesc pe Facebook relatarea unui telescpectator care a urmarit emisiunea de revista a presei de pe B1TV. Moderatorul ar fi mentionat scurt titlul din ziar cu un comentariu la fel de scurt: “Nu nu intereseaza, si asa nu am auzit de ea”…

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: