Analiza votului din diaspora: o rasturnare spectaculoasa, diaspora a spus DA la referendum si NU lui Basescu si dezinformarilor din media.

UPDATE: Articolul a fost preluat de Jurnalul National.

Incerc sa fac  o analiza cat de succinta a unei teme extrem de complexe: votul din diaspora. Pornesc de la situatia de la prezidentialele din 2009, cand, folosind generalizari inacceptabile, foarte multi au acuzat “diaspora” de realegerea lui Basescu. Tin minte discutiile si diversiunile pe aceasta tema, incercarea de a invrajbi romanii din tara cu cei din diaspora. Datele referendumului pentru demiterea lui Basescu sunt publice acum, iar cifrele vorbesc, dovedind inca odata cat de false au fost au fost aceste generalizari.

1. Participarea la vot

Consider ca prezenta la vot este remarcabila. Pentru a ajunge la aceasta concluzie este nevoie de o analiza corecta, care trebuie sa tina cont si de comparatia cu prezenta la vot de la prezidentialele in 2009, si de circumstantele acetui referendum.

In cifre abolute fireste prezenta la vot de 73.016 este mai redusa decat ea din primul tur al prezidentialelor (95.068) si cea in al doilea tur (147.745).

Contextul este insa unul cu totul diferit, intre altele:

– in 2009 alegerile prezidentiale au fost precedate de ocampanie electorala de mai multe luni. Acum referendumul a fost anuntat “surprinzator” cu doar trei saptamani inainte de data votului, si intr-o perioada de concediu estival.
– Lista defintiva si completa (cu toate adresele) a sectiilor de votare din strainatate a fost cunoscuta cu doar o saptamana inaintea scrutinului (lista initiala, redusa ca numar de sectii de votare, fiind suplimentata, dar cu mai putine sesctii decat in 2009 sifara a se publica din timp toate adresele sesctiilor).

– altfel decat in 2009 Basescu si PD au boicotat scrutinul si au indemnat toti sustinatorii sa-l boicoteze.

– In cele trei saptamani premergatoare referendumului am asistat – si nu am nicio ezitare sa spun din nou – la cea mai mare campanie de dezinformare pe care am vazut-o vreodata orchestrata de buna parte din media Germana si europeana, parlamentari CDU si membri ai guvernului Merkel sau a comisiei Europene, europarlamentari PPE, sustinuta fireste de oameni de cultura din ICR-ul basist, si de jurnalisti implantati de PPE chiar si in institutii media publice.

Avand in vedere toate acestea, prezenta la vot in diaspora a fost chiar peste asteptari. Au fost si tari si sectii de votare in care prezenta la vot a fost mai ridicata decat in 2009! In Germania de exemplu la multe sectii de votare oamenii au asteptat la coada peste o jumatate de ora pentru a vota. La München si in conditii de ploaie. La Stuttgart au votat mai multi alegatori decat la prezidentiale (2012: 944, 2009 turul I: 574, turul II: 806).

2. Rezultatul voturilor exprimate in diaspora

In genreal, cu singura exceptie a  Republicii Moldovei Orientale (unde NU a fost votat de 60%, la sesctiile de votare din Cahul de 74% si la Ialoveni e 80%) votul in strainatate a fost covarsitor, de 80% DA si 20% NU, cu diferente minime de la tara la tara in jurul acestui trend general. Da au votat in Germania 83%, in Franta 74%, in Italia 81%, in Marea Britanie 83%, in Olanda 80% in Irlanda 78%, in Grecia 83% in finlanda 80%, in Elvetia 83% in  Canada 89%, in Belgia lui Barroso 79%, in Luxmburgul lui reading  83% (480 de voturi in total!), in Spania tot 80% si in SUA lui Gittenstein 84%.

3. Cateva concluzii

Romanii din strainatate (indiferent daca cu dociliu stabil sau temporar) au demonstrat, in mod surprinzator pentru unii, ca:

– le pasa de soarta Romaniei, ca sunt informati si impliati civic si politic si fac si deplasari de sute de kilomentri pentru a sta la coada si a-si exercita dreptul de vot.

– ca nu se lasa manipulati nici macar de stiri tendentioase si de-a dreptul insultatoare din anumite medii occidentale. Tocmai in germania, tara in care media si politicienii au practicat in ultimii 4-5 ani o omerta, o tacere complice fata de abuzurile din Romania, pentru a tematiza dintr-o data “lovitura de stat” din romania in prime-time, tocmai in acesta tara mai multi romani ca niciodata au venit sa voteze in cozi la referndum, cu demnitate si rostind un mesaj foarte clar. Este satisfactia mea cea mai mare ca acest lucru s-a intamplat.

– Daa romanii din diaspora au fost considertai in mod nedreptatit fani Basescu, si diaspora un fief al PD, rezultatele referndumului arata negru pe alb ca diaspora nu este si nu va mai fi niciodata un fief al PD, din contra. Alegatorii din afara Romaniei, foarte constienti de ce s-a intamplat in ultimii ani in Romania, dar si foarte constienti de ce inseamna democratia, statul de drept si valorile europene,   sutin in proportie covarsitoare  de 80% demiterea lui Basescu, si un nou inceput cu adevarat democratic si european.

Mai sunt doi care-l aplauda

Tags: , , ,

One Response to “Analiza votului din diaspora: o rasturnare spectaculoasa, diaspora a spus DA la referendum si NU lui Basescu si dezinformarilor din media.”

  1. Valentin Berceanu Says:

    Nu trebuie uitat nici faptul ca in 2009 au circulat povesti cu autocare PD care duceau oamenii la vot, in Italia, Spania si Franta.
    In rest ma bucura faptul ca Basescu a ramas doar presedintele tuturor moldovenilor si ca si-a luat-o considerabil in rest. Mai ales ca m-am certat cu vreo trei moldoveni inainte de referendum, toti innebuniti dupa tovarasul Basiescu. Stiu de la cineva din Chisinau ca acolo stirile sunt extraordinar de distorsionate si neconforme cu realitatea. Ma tot gindesc cu tristete daca Moldova mai are vreo sansa sa scape… Vechii comunisti sunt pro-rusi si nu au nici un fel de scrupule, iar noii “democrati” sunt declarativ pro-vest doar ca sunt formati tot descoala comunista si sunt la fel de lipsiti de scrupule ca ceilalti. E oarecum firesc ca Basescu sa iasa pe plus intr-o astfel de tara ce nu are nimic european in ea… Imi pare rau de moldoveni, insa. Pentru ca nu vad cum ar putea fi treziti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: