M-am saturat sa fiu insultat – exemplul Plesu

In Romania se intampla de mult timp un lucru care in orice alta tara este de neconceput. Exista un tupeu lipsit de orice limita: de a minti, a dezinforma, de a sustine intr-o zi ceva si in urmatoarea zi inversul, de a trece sub tacere abuzurile unora, si a le atribui altora, de a face comparatii improprii.

Este practicat cu nerusinare maxima de catre Basescu si oamenii sai din pdl, media si online, cu linistea constiintei ca in general nu vor fi santionati de nimeni, din contra, amplificati si rasplatiti.

 

Niciodata nu am avazut insa o frecventa mai accentuata, o cumulare mai concentrata a minciunii, ipocriziei si manipuarii decat in ultimele cateva saptamani, o epidemie care a cuprins si unele publicatii media din afara Romaniei.

 

La fel de odioasa ca manipularea in sine mi se pare conceptul le care ea incearcrca sa prinda radacini: ideea ca oamenii, cititorii, ascultatorii careia ii este adresata NU AR DETINE MEMORIE, INTELIGENTA. De parca nu ar sti ce s-a intamplat in istoria recenta, cum au actionat diferitii actori politici. Insulta la adresa inteligentei mi se pare de-a dreptul criminala, mai grava decat minciuna in sine.

 

Acest sentiment l-am avut din nou cand am citit un articol din Der Spiegel, un articol partizan semnat de Andrei Plesu si care dezinformeaza in mod grosolan cititorii germani si internationali despre situatia din Romania.

Sub titlul care spune deja multe “Democracy loses as Romania spins out of control“, eseistul nu se multumeste doar cu repetarea punctajelor mincinoase basiste (“atac la institutii, principii democratice, statul de drept”). Se avanta in comparatii cu situatia din Ungaria, schimbandu-si parerea ca altfel decat pe vremea lui Basescu, acum intr-adevar Romania “arata din ce in ce mai mult ca Ungaria” caracterizata de fostul primar al Budapestei drept una cu “impulsuri dictatoriale si fasciste… si de incalcare a dreptului la libera exprimare“.
In opinia sa guvernul PSD-PNL-PC a reusit sa “elimine aprope complet Idea Europeana din canonul guvernarii“.

Aflandu-se de mai multe saptamani la Berlin (dupa cum marturiseste in mod repetat), pe final face o alzie la faptul ca situatia din Romania l-ar determina pentru prima data in viata sa caute salvarea in exil:
Who wants to live in a country like this? For my part, I feel burdened by the atmosphere created by the Romanian government. I want to be able to do my work, and I have no special demands. All I want is a minimum level of normalcy that makes it possible for me to bring my projects and my life to a successful conclusion. …

And now, for the first time in 40 years, I am not eager to return “home” from Berlin.”

 

Miza pe lipsa memoriei, insulta inteligentei

Prin urmare situatia din Romania a devenit brusc anormala, facand insuportabila viata in Romania. Este din nou un apel care se fondeaza pe ignoranta (fireasca) a unei parti a publicului strain despre realitatile din Romania, dar si pe prezumtia de lipsa a memoriei. O memorie care imi spune ca Andrei Plesu a fost inca din 28 decembrie 1989 inalt demnitar in guvernul FSN, ministru culturii, si a ramas ministru al Culturii si dupa alegerile din 20 mai in guvernul lui Iliescu si Roman pana in 16 octombrie 1991.
In primele sapte luni ale anului 1990, cand partidele istorice, democratice luptau pentru Ideea Europeana, pentru o democratie autentica, fara comunism, cand cetatenii bucuresteni erau ciomagiti de paramilitarii fesenisti recrutati din Valea Jiului si de a IMGB, era normalitate. Andrei Plesu era ministru si nu avea motiv sa scrie in Der Spiegel, sau sa-si dea demisia in semn de protest fata de ce se intampla in Romania.
Din contra tinea discursuri in Parlament (ca si acesta din 11 mai 1990), in care le spunea probabil demonstrantilor din Piata Universitatii:
Sîntem manipulaţi de el (Nicolae Ceausescu) cînd cultivăm euforic lozincile rimate, din orice parte ar veni ele. Sîntem manipulaţi de el cînd abuzăm de conceptul de revoluţie. Era conceptul lui preferat (“revoluţia permanentă”), ca şi cum starea normală în care trebuie să trăim este starea de răzmeriţă neîncetată. Fac, în consecinţă, apel la calmul interior al tuturora, la dezintoxicare, la spirit realist, la toleranţă, la speranţă şi la umor.”
A fost ministru “independent” propus de PD si intre decembrie 1997 si 1999, fiind singurul ministru sustinut de PD care a ramas in guvernul Ciorbea II.

Demisia si-a dat-o scurt in ianuarie 1991, dupa ce Regele Mihai a fost impiedicat sa ajunga la Bucuresti. Doar cateva zile i-au trebuit sa revina asupra ei pentru a nu parasi guvernul FSN. O Romania normala exista pentru el si in octombrie 2011, cand Basescu l-a insultat grav pe Regele Mihai. Acum cand la guvernare se afla cei care au aparat onoarea Regelui : “Who wants to live in a country like this?”

 

P.S. Sa nu uitam si faptul ca Basescu l-a amenintat public pe Plesu, dar si asta facea parte din “normalitate”.

Tags: , , , , , ,

7 Responses to “M-am saturat sa fiu insultat – exemplul Plesu”

 1. Rational Idealist Says:

  Da, jalnic… si nu de ieri, de azi. Eu l-am sters demult de pe lista oamenilor pe care ii respect. Lipsa de caracter si de integritate s-a demonstrat cu asupra de masura. Am mai scris despre Plesu aici: http://rational-idealist.blogspot.be/2010/12/o-anumita-neglijenta-spontaneitatii-ro.html si aici: http://rational-idealist.blogspot.be/2011/08/rezistenta-prin-cultura-ro.html.

  • transildania Says:

   Sa fi ministru fesenist in 1990 cand TVR-ul era un TVFSN, cand democratii, oamenii cu convingeri occidentale si europene erau batuti in strada, sis a spui ca acum pentru prima data cochetezi cu exilul mi se pare culmea nerusinarii.
   La fel mi se pare faptul sa o faci intr-o platforma media straina. hai ca in Romania mai merge, ne-am obisnuit ca oricine paote sustine orice, depasind noi recorduri mondiale de ipocrizie. Insa in presa straina este de-a dreptul criminal, pentur ca in afara Romaniei, (tot din vina mediei occidentale care nu s-a interesat) lumea nu este informata deloc.

  • transildania Says:

   Incerc sa verific in continuare, insa din ce am gasit pana acum cred ca Plesu a mintit in legatura cu protestul Hertei Müller. Se pare ca in Suedia laureatul suedez citat de el a comentat ceva in legatura cu “politizarea” ICR, prin trecerea la Senat (lasam la o parte minciuna pentru ca prlamentul reprezinta toate fortele politice, altfel decat presedintele). Insa pana acum nu am gasit niciun text in care Herta müller sa protesteze.
   Stim insa din “memorie” ca Herta Müller a protestat dur si public impotriva conducerii ICR-Patapievici, pentru ca a invitat la simpozioane ICR la Berlin fosti securisti.

 2. Mihai Mariut Says:

  Traim in Romania, nu?
  Oricum, derapajele democratice exista in Romania ( cu sau fara Basescu). Presa straina accentuaza exact aceasta si nu altceva. In Romania se pare ca tine fiecare de covrigul sau…asa o tara, asa conducatori!

  http://www.sueddeutsche.de/politik/fuenf-jahre-nach-eu-beitritt-europaeische-union-stellt-rumaenien-unter-aufsicht-1.1415088

 3. dora Says:

  UN FOARTE MARE NESIMTIT!!!!!!ARE TUPEU SA ACUZE POPORU SI TARA !!!!!A UITAT CA A PLECAT CU SUTURI IN FUND DE LA COTROCENI???A UITAT UMILINTA LUI BASE???

 4. Toate cele trei decizii sunt ===> CONSTITUTIONALE-posta de Gabriel SAVULESCU din Cologne/DE - RadioMetafora.ro Says:

  […] « M-am saturat sa fiu insultat – exemplul Plesu […]

 5. mara Says:

  nu sunt sigura ca va citi cele de mai jos,dar …ii transmit .ca un simplu om -nu sunt nici filosof ,nici oportunist – ca are memorie scurta ,ca linge mereu la cine-a mai lins ,chiar de-a fost trimis la plimbare de ei ,….de ce nu? poate ramane in exil,poporul roman nu-l ,,merit,,si nici nu are nevoie de jigniri ,nici de la el ,nici de la patapievici ,nici de la cela ce ne reprezinta in Finlanda ,pe banii nostri mai celor insultati .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: