Fotoreportaj – Tara Calatei, un coltisor de rai la 40 de km de Cluj…

… batjocorit pana acum de autoritati.

In urma cu o luna am intreprins o mica excursie in Tara Calatei, aflata n apropierea Clujului, la poalele muntilor Gilau si Vladeasa. Parasind DN1, Cluj-Oradea catre stanga (Manastireni) parca intri dintr-o data intr-o cu totul alta lume. Pe cumpana apelor intre bazinul Somesului si cel al Crisului Repede orizontul se deschide larg. In toate directiile apar privelisti care nu mai satura ochiul privitorului.

                                                               Pe drumul Paniceni-Manastireni privind spre dreapta (vest) catre Muntii Vladeasa

 

Tara Calatei, Kalotaszeg in limba maghiara, este un centru al minoritatii maghiare din judetul Cluj, un nucleu al culturii traditionale taranesti. In trecut populatia era majoritar maghiara, acum este predominant romana, cele doua etnii convietuind in pace ingrijindu-si satele frumoase.

Privind spre stanga (est)

 

Brandul zonei, pe langa artizanatul traditional, il constituie bisericile maghiare (acum reformat calvine) care au o valoare de patrimoniu incomensurabila, si se recunosc de la distanta prin turnurile marcante, cu cele patru tunulete “transinsalvanene” la colturi.

Biserica reformata din Manastireni plastica romanica, probabil cea mai veche plastica medievala din judetul Cluj.

 

Daca nu ar avea ghinionul sa se afle in Romania zona ar putea fi o impotanta atractie turistica, atragand vizitatori din tara si de aiurea, si venituri pentru oamenii din zona si pentru bugetele publice. Din pacate conditiile nu sunt deloc date. Tocmai in aceasta zona se afla multe sate care inca nu cunosc beneficiul curentului electric, si asta cu toate ca in imediata apropiere se afla cele mai mari hidrocentrale din judetul Cluj.

Biserica din Valeni fotografiata de pe pseudo-drumul Valeni-Calata

 

Situatia drumurilor este de-a dreptul dezastruoasa. In toata zona (ca 40×40 de km) exista doar doua drumuri practicabile: Paniceni-Manastireni-Rasca si Huedin-Belis (cu bifurcatia Calata-Rachitele).

Drumul Manastireni-Valeni-Calata este un atentat pentru orice vehicul cu patru roti. Drumul Bologa-Scrind Frasinet la fel este accesibil doar cu masini de raliuri.

Cea mai insultatoare este situatia de la Rachitele, satul natal al lui Boc. Cea mai mica problema o constituie inca faptul ca drumul a fost asfaltat doar pana in centrul satului (adica pana putin dupa casa lui Boc, satenii care traiesc mai sus de ea au avut “ghinion”). Mult mai grav este faptul ca continuarea acestui drum (Rachitele -Ic Ponor – Smida) este pur si simplu inchis! Lucrarile la el au fost intrerupte si de atunci a ramas un santier neinceput, cu accesul interzis. Scandalul este ca acest drum este singurul drum de acces din judetul Cluj catre o alta importanta atractie turistica, platoul Padis, cu desterile defillele si atractiile sale naturale unice in Romania. Oameni temerari si-au construit acolo pensiuni si cabane, deageaba.

 

Urmatoarea fotografie este una dintre cele cateva  privelisti care le ofera drumul de intoarcere Margau-Calata, iar urmatoarele , toate cu protagonismul marcant al turnului bisericii din Sancraiu sunt facute intre Calata si Sancraiu.

Potentialul turistic al judetului Cluj este enorm, are o talie de prim rang, internationala, mare pacat ca a fost pana acum neglijat aproape cu desavarsire…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Fotoreportaj – Tara Calatei, un coltisor de rai la 40 de km de Cluj…”

 1. atreides Says:

  E prima oara cand aud denumirea asta, Tara Calatei, nu cred ca as fi pregatit daca ar trebui sa-mi dau un doctorat in geografia patriei 🙂
  Si zici ca ai fost sa o vezi si ca si Rachitele este pe acolo? Stii ce cred eu? Ca de fapt tu ai fost acolo special ca sa vezi satul natal al nemuritorului boc, hahahahaha! 🙂

  • transildania Says:

   Pai niciodata nu e prea tarziu sa inveti. Chiar iti recomand o excursie acolo 🙂

   Si in legatura cu rachtele, nu a fost asa, vroiams a merg mai departe catre Padis, dar nu am putut, pentru ca drumul era inchis, e inchis de vre-un an.
   Ca sa intelegi cam care e situatia recurg la o comparatie: e ca si cum Rachitele ar fi Busteni, si vrei sa ajungi la Predeal (Brasov, Poiana Brasov, Rasnov) si durumul Busteni Predeal este inchis!
   Si nu exista niciun acces in muntii Bucegi, pentru ca n-au fost in stare sa faca drumul…

 2. Horea Uioreanu, presedintele CJ Cluj Says:

  Sper ca peste un an sa reluati traseul si sa veniti cu informatii noi. De bine, normal, in ceea ce priveste starea drumurilor!

  • transildania Says:

   Bunvenit pe blogul Transildania,
   si eu sper, zona esto comoara, si putem fericiti ca am mostenit asemenea atractii turistice in apropierea Clujului. E ceasul 12 ca ele sa devina ccesibile si puse in valoare, in folosul tuturor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: