Locale 2012 – Landslide USL – concluzii preliminare

Inca nu avem rezultate oficiale, le astept cu interes. Se prefigureaza insa o victorie zdrobitoare a candidatilor USL la alegerile locale si judetene.

1. Landslide si swing pentru USL

In jargonul politic al limbii engleze “landslide (victory)” (alunecare de teren) descrie un rezultat electoral care inseamna o victorie detasata, un fel de avalansa care se abate asupra unui anumit partid. Este termenul care se potriveste cel mai bine cu ceea ce s-a intamplat ieri, cand PDL a incasat o infrangere ustaratoare.
Din procentele prezentate in sondaje se pare ca va exista un swing (o miscare a electoratului de la un partid la altul – in cazul nostru de  la PDL la USL) masiv de 15 pana la 25%. Cu alte cuvinte, acolo unde PDL avea 30% ramane cu 10%, acolo unde avea 50% la ultimele alegeri ramane cu circa 30%.

2. Formarea USL – o strategie castigatoare

Acum un an si cateva luni liderii partidelor de opozitie au luat o decizie deloc usoara, si intens criticata, formarea unei aliante strategice inre PNL si PSD.
Asa cum eram absolut convins de pe atunci, rezultatele alegerilor locale demonstreaza (daca mai era nevoie) ca a fost o decizie strategica absolut corecta.
In contextul dezastruasei si perculoasei guvernari PDL opozitia trebuia sa-si uneasca fortele, sa prezinte electoratului din timp o alianta, o coalitie serioasa, o alternativa. Care sa fie pregatita, cu candidati comuni, cu energii sporite,  pentru orice eventualitate nedorita, si cea a votului nedemocratic uninominal intr-un tur, care a fost introdus de fosta putere pdl-udmr in decembrie si pentru alegerea primarilor.

Luptand separat PNL si PSD  nu ar fi avut nicio sansa de a aduce o schimbare.

3. Votul de la Cluj – scandalul uninominalului intr-un tur

Nu se stie inca rezutlatul oficial, cine va fi viitorul primar al Clujului.

Se stiu insa cateva lucruri foarte importante:
– Emil Boc nu va avea peste 50% din voturi, ci undeva pe la 40% (cei care-si dau cu parerea neinformati sau in zeflemea despre aceasta situatie ar trebuis a se informeze mai bine despre anumite situatii, sau sa fi contribuit cu ceva ca ele sa nu se intample)
-> 60% dintre alegatorii clujeni nu l-au votat pe Boc, cu toate acestea el mai are sanse teoretice sa ajunga primar, impotriva votului majoritatii fara un al doilea tur de scrutin.
-> Daca ar exista sistemul corect in doua tururi de scrutin, cu siguranta ca Boc nu ar a fi avut nicio sansa sa castige in turul doi, intr-un oras cu o importanta minoritate maghiara, si cu un UDMR care spre deosebire de alegerile precedente a prezentat un candidat.

Indiferent cine va castiga alegerile la Cluj, concluzia cea mai importanta este ca uninominalul intr-un singur tur pentru alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene necesita o modificare urgenta pentru a nu mai permite alegerea unor primari fara majoritate si legitimitate democratica.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: