Clujul dupa 8 ani cu Boc (V) la bilant – ravagiul urbanistic si imobiliar

Perioada de dupa ascensiunea lui Boc si a colaboratorilor sai din PD la timona primariei Cluj a coincis cu boom-ul imobiliar si implozia sa, incompetenta crasa, credinta in omnipotenta, coruptia, lacomia, si rele intentii au facut ca acest boom (spart) imobiliar sa faca ravagii, sa lase cicatrici urate si de nevindecat pe pielea si aspectul orasului. Cateva aspecte:

 

1. Clujul nici in momentul de fata nu are un Plan Urbanistic General.

 

2. In ultimii opt ani, s-au dat pe banda rulanta autorizatii de constructie care nu respecta principiile minime urbanistice. Blocuri intre case, blocuri intre blocuri, blocuri peste case, blocuri si case care nu respecta standardele de inaltime, distanta fata de alte proprietati, latime a strazii si trotuarului de acces, racordarea la utilitati publice (asfalt, gaz, curent, canalizare, scoli, gradinite, locuri de parcare).  Nu e niciun secret faptul ca o anumita parte dintre aceste autorizatii au fost date in schimbul unor foloase materiale ilegale.

3. Cteva strazi, nu multe, insa unele foarte lungi, sunt neasfaltate, in anul de gratie 2012.

 

4.  In megalomania lipsita de orice discernamat s-au avizat blocuri si cladiri cu peste 20 de etaje, turnuri hidoase in zone oricum aglomerate, care nu s-au construit doar pentru ca balonul imobiliar s-a spart. Cateva dintre ele au inceput a fi construite, si acum stau de ani ca ruine.

 

5. Proiecte imobiliare mai sanatoase si sustenabile de extindere a spatiului locativ, cartierul Lomb, cartierul Tineretului, nu au fost urmarite in mod serios, doar in “parteneriatul public-privat” care este un esec rasunator.

 

6. Zona metropolitana:

Cu toate ca toti primarii comunelor limitrofe Clujului, care demult sunt cartiere noi ale orasului, au apartinut de acelasi partid PDL, Zona Metropolitana, a ramas la stadiul “pe hartie”, asa cum a fost creionat acum cinci ani. Nu a existat nicio coordonare urbanistica, de exemplu inte Cluj si Floresti, ceea ce a condus la un dezastru urbanistic in ambele localitati, si la mari probleme de trafic.

 

7. Ultimele luni: avize pentru constructii ilegale
In ultimele luni, dupa arestarea primarului Apostu, Consiliul Local Cluj-Napoca, in care PD-L detine majoritatea absoluta, nu a avut nimic mai bun de facut decat sa dea pe banda rulanta avize de trecere in legalitate ale unor constructii ilegale, si sa avizeze alte blocuri intre case.

 

8. Orasul in care “merge si asa”,  fara poduri si pasaje.
Nu stiu cand a fost construit ultimul pod sau pasaj in Cluj. Asta cand in cartierul Marasti locuitorii unor strazi, copii care merg la scoala sau la locul de joaca, sau clientii unor magazine sunt nevoiti sa treaca pe jos, calea ferata Cluj-Teius/Bistrita, intr-un loc in curba cu vizibilitate foarte proasta. Sau daca in apropierea garii alti clujeni, soferi, trebue sa astepte in cozi interminabile la bariera pentru a traversa aceeasi cale ferata.

Unele dintre ranile pe care le-a suferit Clujul in ultimii opt ani de gestiune Boc-PDL nu se vor vindeca niciodata.Inca o tura cu oamenii astia ar putea fi de-a dreptul fatala.

 

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: