Plang zidurile clujene

Clujul dupa opt ani cu Boc (IV) –  Fotoreportaj: Plang fatadele Clujului

 

Mostenirea arhitectonica cu care a fost binecuvantat Clujul are o valoare incomensurabila. Goticul, barocul, neoclasicul, modernismul care se intalneste din pas in pas in centrul istoric al orasului ar putea rivaliza fara probleme cu orice alt oras din Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia sau Germania. Este una dintre principalele atractii turistice ale  Clujului, ignorata pana in prezent.
(Paranteza: nu vreau sa aud argumente de genul “nu sunt bani”, si “fatadele sunt in responsabilitatea proprietarilor”. Bani au fost, sunt si vor fi destui. In trecut s-au scurs in spagi si contracte umflate.  Fatadele din centrul istoric, cladirile de patrimoniu, nu tin doar de proprietari, ele sunt mostenirea de patrimoniu comuna a tuturor, trebuie sa se afle in atentia primariei si a consiliului local. Ele definesc orasul, sunt cartea sa de vizita. Fiecare leu sau euro investit in fatade se intoarce inzecit in visteria orasului atunci cand turistii, jurnalistii, oamenii de afaceri, studentii, invitatii  – autohtoni sau straini – se simt bine in Cluj, se reintorc si recomanda prietenilor, colegilor si rudelor sa viziteze orasul!)

 

Palatul Banffy, Muezeul de Arta, Piata Unirii

Biserica Franciscana, strada Emile Zola

Piata Muzeului

Manastirea Franciscana (ex-benedictina), strada V. Deleu

Langa Casa Telefoanelor, strada Octavian Petrovici

Langa Casa Matia Corvin, str Roosevelt colt cu strada Fulicea

Strada Matei Corvin, colt cu strada Memorandumului, piata Unirii

Strada Samuel Brassai

Piata Unirii

Biserica Sf. Mihail, Piata Unirii

Strada Ion Ratiu

Strada Napoca

Strada Iuliu Maniu

Obeliscul Carolina- Piata Muzeului

Strada Potaissa

Liceul reformat Ady Sincai, strada Kogalniceanu

Strada Joliot Curie

Strada Tipografiei, o cladire in care Mitropolia ortodoxa a Clujului intretine un sediu, motropolia care a primi atatea terenuri pe gratis si i-a decorat pe Boc, Apostu si Moisin

Tags: , , , ,

6 Responses to “Plang zidurile clujene”

 1. mengeleblog Says:

  frate !.daca nu dai spaga nu rezolvi nimic.nimeni si nimic nu v-a rezolva aceasta situatie.poate doar o dictatura militara.

 2. mihai Says:

  Astfel de cladiri exista si in Sibiu de exemplu, desi centrul si o mare parte din cladirile vechi sant renovate;din cate vad eu, multe cladiri sant revedicate sau in proces de revendicare de catre vechii proprietari;nu sant un mare sustinator de a lui Boc, probabil nici nu il voi vota duminica, insa mi-ar place sa vad si cladirile noi, cele renovate, chestiile noi si bune care atrag in Cluj atatia turisti care apreciaza printre altele si aceste cladiri paraginite;acum daca se va schimba partidul si primarul, toate vor fi bune si frumoase, nu?Avem orasul pe care il meritam, ati putea de exemplu sa dati o tura prin frumoasa padure Faget si sa faceti poze la muntii de gunoaie si mizeria pe care o lasa in urma clujenii.Pentru acestea oare tot Boc o fi vinovat?si daca va fi ales Nicoara Marius primar va trimte el o echipa de sustinatori sa curete padurea ?Ma indoiesc.

  • transildania Says:

   Din cate stiu esti membru la pdl cluj, si spui ca probabil nu-l vei vota pe boc ?!? Atunci de ce ii iei apararea… Ma rog, fiecare voteaza pe cine vrea, nu asta e problema.
   Fatadele sunt cartea de vizita a orasului, te-ai descalificat singur cand spui ca turistii apreciaza ruinele in paragina… Faceti coneptul asta de turism in alt loc, nu la Cluj….

 3. Andrei Says:

  Parte din obiectivele pe care le-ai afisat in poze au fost deja restaurate, deci directia e buna, as zice. Ceea ce trebuie realizat este o mai mare viteza de executie. Sunt multe de facut in Cluj, dar gandeste-te in 8 ani cate au fost de facut! De la administratia tricolora a lui funar (apropo, funar=franghier, iar numele de mestesugari sunt nume cu provenienta tiganeasca:P), in care Clujul a decazut profund, pana la imaginea de azi, a fost extrem de mult de lucru! Nu sustin PDL-ul, dar sustin oamenii care pana acum au facut totusi ceva. Chiar daca nu neaparat in mod stralucit, dar au facut!

  • transildania Says:

   Inca un “independent” care-i ia apararea lui Boc.
   Tot orasul ese un dezastru urbanistic de prim nivel, mai sunt zeci si sute de alte exemple, sa ziceti mersi ca nu am avut timp si spatiu sa le dau.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: