27 aprilie 2012 – inceput de primavara dupa doi ani si jumatate de iarna

Ieri, 27.4.2012, guvernul Ungureanu, format din PDL-UDMR-UNPR- minoritati si tradatori a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura, iar coalita care a guvernat impotriva votului alegatorilor la parlamentare din 2008 s-a destramat.

Cei care aveau si in 2008 si in 2009 majoritatea voturilor alegatorilor in spate, PNL si PSD vor guverna probabil interimar pana la alegerile parlamentare, si sigur dupa alegeri, cu o majoritate si mai confortabila in aceasi coalitie, USL.

Iarna politica si economica romaneasca, si care a durat doi ani si jumatate, a inceput tot cu ocazia unei motiuni de cenzura care a demis un guvern. Cea din octombrie 2009 in care guvernul Boc a fost demis, deageaba.
Atunci a avut loc o lovitura de stat, si acel eveniment m-a determinat sa  incerc sa ma implic si sa deschid un blog, si sa caut oameni care gandesc  la fel.
In octombrie 2009 dupa ce guvernul Boc minoritar a fost dat afara, si 60% dintre parlamentari, reprezentanti a tot atatea procente dintre alegatorii care au votat in 2008, au cerut intr-o mare coalitie (PNL-PSD-UDMR) desemnarea premierului ales de ei: Klaus Iohannis. Presedintele a refuzat, incalcand constitutia si toate regulile fundemantele ale democratiei. Dupa castigarea la mustata si controversata a prezidentialelor, UDMR, minoritatile, dar si tradatori din PNL si PSD insumand cam 25% din efectivul parlamentarilor lor au trecut in tabara basista.

Ce a urmat nu a fost doar cea  mai ilegitima guvernare postdescembrista din Romania, a fost si cea mai dezastruasa din punctele vedere, mai ales din punct de vedere economic.
Va urma o perioada foarte grea , PNL si PSD au un mare merit ca isi asuma o responsabilitate extrem de dificila.
Visteria Romaniei este goala si praduita. Tot ce a fost in ea, dar si imprumuturi gigantice de peste 20 de miliarde de euro de la FMI au fost aruncate pe geam. Intreaga politica economica si fiscala din ultimii ani a fost un esec total in cel mai bun caz, si un experiment criminal la scara 1:1 aplicat de cativa oameni care ar trebui sa fie trasi la raspundere.

 

Insa orice problema, cat de complicata, are solutii. Pentru a ajunge din fundul gropii marianelor pe linia de plutire cred ca noul guvern va trebui sa ia masuri iesite din comun. Si ar face foarte bine sa le ia cat mai curand. Probabil si guvernul Ungureanu va trebui sa contracteze imprumuturi de urgenta. Cu siguranta aberatia suprema in domeniul politicii fiscale, cota unica, va ajunge la cosul de gunoi al istoriei, si ma voi referi pe larg in alta postare. Impozitul pe venit trebuie diferentiat, redus foarte mult pentru unii, si crescut usor pentru cativa foarte putini. Intreaga arhitectura a politicilor fiscale si economice necesita o modificare din temelii. Cred ca cea mai importanta functie in noul guvern va fi cea a minstrului de Finante. Demult trebuia sa fie considerata ca atare, deoarece este de facto in orice guvern. Nu deageaba in Mare Britanie, ministrul de finante, “The Chancellor of the Exchequer” este demnitatea cea mai inalta dupa cea a primului ministru, si o pepiniera pentru viitori prim-ministrii si oameni de stat, cum au fost intre altii David Lloyd-George sau Winston Churchill.

P.S.  Victoria din Parlamentul Romaniei de ieri ar trebui analizata mai pe larg si din alte puncte de vedere. Cele mai importante aspecte pe scurt: ca este o victorie a parlamentarismului, si sfarsitul abuzurilor neconstitotionale si experimentelor prezidentialiste care au esuat la cinci ani dupa a inceput atacul la Parlament; ca este o victorie a strategiei de alianta pusa pe temelie solida si cu obiective clare dintre PNL si PSD; ca demonstreaza ; ca in sfarsit devine clar pentru toata lumea ca niciun partid nu va mai guverna (aproape) singur in Romania, ca va fi nevoie de coalitii majoritare, cu proiecte comune, cu oameni care intele

4 Responses to “27 aprilie 2012 – inceput de primavara dupa doi ani si jumatate de iarna”

  1. tavi Says:

    adevar graesti a cazut un guvern de fanarioti,,as vrea sa curga sange,acum,sant destui care trebue sa plateasca,as pune sechestru pe averile fostilor demnitari care neau facut datori,30% din datorie sant la ei

  2. Roxana Iordache Says:

    Foarte bune observaţii! Şi fotografia e antologică! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: