Finala spaniola de la Bucuresti – putin fotbal si putina politica

Ieri seara in urma meciurilor retur din semifinalele Europa League (fosta Cupa UEFA), Atletico Madrid si Athletic Bilbao s-au calificat in finala care se va disputa la Bucuresti pe ste doua saptamani, pe 9 mai 2012. Acest eveniment fotbalistic de prim rang care se va desfasura in Romania cred ca merita o atentie mare, din diferite motive, fotbalistice sau politice.

1.  Este primul eveniment fotbalistic de asemenea anvergura, o finala a unui trofeu european, care se va desfasfura in Romania, la Bucuresti. Ca atare este o sansa unica pentru Romania, pentru Bucuresti sa se prezinte bine, sa fie o nemaipomenita gazda, sa-si faca reclama, si in fata suporterilor spanioli care vor fi turisti fotbalistici, si in fata enenumaratilor oaspeti oficiali, din media si audientei din lumea intreaga.

 

 

2. Este o finala pur spaniola, prima de acest fel din Cupa UEFA.
Spaniola, dar cu un condiment special: Athletic Bilbao este o echipa din Tara Bascilor, una iesita din comun. Mare parte din sutinatorii ei se considera, pe buna dreptate, basci, inainte de a fi spanioli, sau basci si spanioli in acelasi timp. Ca limba materna vorbesc o cu totul alta limba, care nici nu este indo-europeana, mai greu de inteles decat mghiara, si la fel de usor de inteles ca si chineza. Dar toti bascii sunt bilingvi, vorbesc si spaniola (castellana, in termeni mai corecti).
Tara Bascilor are o istorie foarte complicata, ea a cerut mereu autonomie,  si s-a opus, pe buna dreptate, in prima parte a secolului 20, centralismului si fascismului spaniol. In razboilul civil spaniol a fost de aprtea republicana, si a pierdut, in dictatura franquista bascii au fost persecutati, fara a avea dreptul de se folosi public de limba lor materna si de a se autoguverna. De aici au iesit si radacinile absolut criminale si dezastruase ale teroristilor basci, asasinii care s-au folosit de aceasta tema pentru a ucide nevinovati si pentru a luta cu metode odioase impotriva democratiei din Tara Bascilor si din Spania.  Si dupa caderea dictaturii fascist-franquiste, terosistii au mai ucis timp de 30 de ani.  Problema s-a rezolvat din fericire recent, politic. Guvernele spaniole, chiar daca dezinformau cand spuneau ca nu negociaza niciodata cu ETA, au facut acest lucru.  Acum un an jumate, dupa mai multe negocieri care au dus la armistitii unilaterale ale ETA, dar si prin actiuni de forta, legale, care au dus la arestarea terosristilor, a reusit sa puna ETA in genucnhi, sa capituleze, sa anunte renuntarea definitiva la mijloacele ei criminale. Guvernul PP care a urmat (cu toate ca atunci cand se afla in opozitie incrimina tot ce facea guvernul PSOE in legatura cu aceasta tema) acum culege fructele si continua politica de detensionare, anuntand chiar ieri o masura de mare valoare simbolica. Este vorba de aducerea detinutilor condamnati, membri ai ETA in inchisori din Tara Bascilor. Cine nu urmareste politica din spania nu poate cunoaste simbolismul acestei masuri. Bascii, si cei moderati, au cerut de 30 de ani incaoce ca detinutii ETA sa ajunga in inchisori “aproape de casa”.  PP-ul, acum la guvenare, a aprobat aceasta masura, pe care pana acum a combatut-o public in modul cel mai dur. Totul face parte dintr-o cursa a dezarmarii si reconsilierii, extrem de binevineta. Bascii au autonomie, poate ca au anumite doleante de mai multa descentralizare, dar niciodata nu se vor dezice de Spania, sau vor vota pentru independenta Tarii Bascilor, Euskal Heria.

 

3. Athletic Bilbao, ar merita titlul pentru ca este un unicat in fotbalul profesionist, din Europa si din lume.
Eu voi tine cu cei din Bilbao pentru ca sunt singutul club de fotbal din lume care a dovedit ca se paote face performanta si fara foarte multi bani, si mai ales doar cu jucatori autohtoni.
Pentru cei care nu stiu: Nu numai ca la Bilbao nu joaca niciun brazilian, nicio veeta argentiniana, niciun ne-spaniol. Nu, regula de aur a acestui club este ca in aceasta echipa joaca doar fotbalisti nascuti sau proveniti din Tara Bascilor. Un imens handicap fata de toate cluburile din Spania si din Europa. Cu toate acestea, printr-o pepiniera proprie foarte bine intretinuta, Bilbao a reusit sa creeze o adevarata echipa, de valoare. Care contine doi campioni mondiali. Un model demn de urmat si in alte parti.

 

 

4. Ce as face daca as fi primarul Bucurestiului.
In cele doua spatamani care raman pana la finala as face totul ca oaspetii spanioli, care vor fi in numar de circa 30.000 (cel mai mare aflux de turisti straini in Bucuresti din ultimii ani), sa gaseasca cat mai bine drumul catre Bucuresti, sa-si poata aranja cat mai bine cazarea si sejurul, sa aiba toate informaiile necesare in legatura cu locatia stadionului si cum ajung acolo, sa afle cate ceva despre atractiile turistice ale Bcucurestiului, dar si din toata Romania, sa se simta cat mai bine si sa recomande si altor spanioli sa viziteze Bucrestiul si Romania.
Prin urmare as face un grup de lucru intre Primaria Bucuresti, generala, primariile de sectoare, primaria Otopeni, ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Ministerul Turismului, RATB, FRF, UEFA si federatia spanila de fotbal.
As pune inscripti speciale, in spaniola, inca din si pornind de la aeroportul Otopeni, indicatoare. As angaja romani vorbitori de spaniola pentru aintermedia la aeroport, in fata stadionului, in centrul orasului, in statii de metro. As face un site pe internet, dedicat doar acestui eveniment, in spaniola, pentru  a usura suporterilor cautarea de informatii.  As tipari si distribui in numar mare patru pliante, unul cu harta si atractiile Bucurestiului dar si drumul catre stadion. Altul cu o prezentare succinta a  atractiilor turistice din Romania, altul cu un ghid bazic de conversatie spaniol-roman. Si unul roman-spaniol.  As publica inca de la Otopeni pe afise sepciale cursul real Leu-Euro. As pune la dispoziie curse sepciale de autobus de la aeroport catre oras, la pret modic sau gratuite. Ca de obicei in orice tara europeana transportul public in ziua meciului ar trebui sa fie gratuit pentru posesorii de bilet.

 

Sper ca gazonul stadionului sa fie in conditii bune, sa nu mai poarte blestemul numelui stupid “National Arena”, cand cuvantul “arena” inseamna “nisip” si in limba latina, si in limba spaniola si in limba romana acolo unde s-au consevat cele mai autentice cuvinte provenite din liba latina , si sa nu ne facem de rusine, in fata spanililor si a celorlalti oaspeti din Europa.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Finala spaniola de la Bucuresti – putin fotbal si putina politica”

 1. Rational Idealist Says:

  Ideile pe care le propui sunt foarte bune, sper sa le auda cineva; dar nu-mi fac mari sperante… Ma tem ca, in buna traditie, prostituatele, cersetorii si hotii de buzunare vor reactiona mai rapid si mai organizat decat autoritatile. M-as mira sa vad indrumatori vorbitori de spaniola angajati de primarie, in schimb fac pariu ca cersetorii si fetele de pe centura studiaza deja ghidurile de conversatie 🙂
  Sper ca ambasada Spaniei sa se activeze si ea in perspectiva meciului – ar putea ajuta mult la partea cu indicatoarele si la mobilizarea de voluntari bilingvi (dintre spaniolii care traiesc in Bucuresti).
  M-am nimerit anul trecut la Bilbao in ziua unui meci Real Madrid – FC Barcelona, am fost stupefiat de lipsa de interes a celor de acolo pentru ‘El Clasico’. Barul in care am vazut meciul era pustiu, putinii straini de prin oras (chiar nu prea vezi multi straini pe-acolo) erau mai interesati de meci decat localnicii. Pun pariu ca atmosfera va fi cu totul alta pe 9 mai.

  • transildania Says:

   Da, in Spania exista o mare nemultumire in randul celorlati sustinatori fata de mediatizarea execesiva a duopolului Real-Barsa.
   Din ce am propus nu stiu ce se va realiza, dar sper ca mai mult decat ceea ce ne asteptam Este o sansa unica sa ne prezentam bine. Mai ales in fata verilor nostri spanioli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: