Prim ministrul M-R Ungureanu, istoric sau autor de fictiune? Ce spun eroii clujeni din decembrie 1989

Recomand doua articole din Ziua de Cluj in legatura cu articolul semnat de Mihai-Razvan Ungureanu in Opinia Studenteasca Iasi, din 26 decembrie 1989, actual prim-ministru, fost utecist-propagandist in timpul congresul al XIII-lea a la PCR.

 

Primul: “Cum s-a luptat premierul cu tancurile la Cluj

Al doilea: “Fost revolutionar: textul publicat de premierul MRU despre revolutia de la Cluj e o fictiune literara

Bonus:  o postare pe blogul lui Vasilea Gogea.

 

Citez doar scurt doua declaratii din aceste materiale:

 

Vasile Gogea:  “Dacă tancurile fantomă cu care s-a luptat Domnia Sa la Cluj chiar nu mai pot face în nici un fel victime, minciuna reală pe care acceptă să stea cocoţat ca pe un soclu de statuie, omoară încă. Încet, discret şi sigur: omoară Adevărul.  M-aş bucura să vadă partea profitabilă a acestei delicate situaţii: la urma urmelor, are o şansă să arate întregii ţări, ca fost şef al unui serviciu de informaţii, că acestea nu mai scriu, ele, biografiile cetăţenilor!

 

Existenţa tancurilor este respinsă şi de realizatorul celebrelor fotografii din Piaţa Libertăţii (actuala Unirii), Răzvan Rotta. “Nici pomeneală, n-au existat nici măcar tanchete (vehicule pe şenile mai mici decât tancurile şi fără tun – n. red.)”, a spus Rotta. …

“A doua zi dimineaţă, mergînd printr-un cartier al Clujului, m-am întîlnit cu cei care-şi duceau morţii la groapă”, povesteşte Ungureanu. E mai mult decât neverosimil ca cineva să-şi ducă la groapă mortul decedat cu o seară în urmă. “Cum să ducă a doua zi morţii la groapă? Într-adevăr, morţii de la Fabrica de Bere au fost duşi la morgă abia a doua zi dimineaţa, pentru că soldaţii n-au permis acest lucru. Dacă îi duceau imediat la spital, poate unii scăpau, dar au fost duşi toţi, morţi şi răniţi, într-o curte şi abia dimineaţă i-au luat. În restul oraşului, cei împuşcaţi au fost ridicaţi şi duşi la spital sau la morgă în acea noapte”, a povestit Coltor. …

Cele mai grosolane invenţii apar spre sfârşitul textului. “Şi ca batjocorirea noastră să fie deplină, hienele din seara precedentă îi tîrîseră prin piaţă (pe cei morţi – n. red.), intimidîndu-i pe cei slabi şi îndîrjindu-i pe ceilalţi”, spunea Ungureanu. “N-am auzit să se fi întâmplat aşa ceva. Şi n-ar fi avut cine să facă asta, pentru că, v-am spus, morţii au fost ridicaţi aproape imediat, iar trupele militare s-au retras în cazărmi la miezul nopţii. A rămas în oraş un singur TAB defect. A doua zi nu mai existau militari pe străzi”, a spus Coltor. “Categoric, nu s-a întâmplat aşa ceva”, a afirmat Rotta. Imaginaţia tânărului Ungureanu a plusat: “Ce-au făcut cu blindatele? Ca la Timişoara, au «ras» etajele superioare ale blocurilor, ferestrele luminate, ca să-i secere pe curioşi. Şi-au reuşit de atîtea ori!”, inventa istoria evenimentelor din Cluj studentul la… istorie. “O minciună! Nici măcar nu s-a tras cu blindatele. A existat un singur rănit la el în casă, în Mărăşti. Stătea omul în balcon şi a fost lovit de o schijă, nu de glonţ, în călcâi”, spune Coltor. “Nici poveste, nu e nimic real. Probabil a confundat oraşul, o fi fost în alt oraş”, a conchis Rotta.”

 

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to “Prim ministrul M-R Ungureanu, istoric sau autor de fictiune? Ce spun eroii clujeni din decembrie 1989”

 1. Sorin Cosoveanu Says:

  Deh, oportunist trebuie sa te nasti…. altfel n-ai nici o sansa in politichie!
  Pentru politica mai trebuiesc si alte calitati.

 2. tamas Says:

  Foarte interesant cum incearca si reusesc unii sa-si creeze capital politic. Unii prin minciuni de genul de mai sus, iar altii prin tacere. Va invit sa vizionati o scurta filmare din data de 22 decembrie 1989, postat pe youtube. Urmariti atent ce vedeti prin optica camerei, sa-mi spuneti cati din cei pe care-i veti vedea au avut blugi pe vremea respectiva, si atenti mare la “scenetele de balcon” de la primarie. Acolo apare la un moment dat tanarul Emil Boc, care niciodata nu spune, nu se lauda cu ce a facut pe vremea revolutiei, cert este insa ca se afla intre vorbitorii de pe balcon. Oare de ce? 🙂

  • transildania Says:

   Buna intrebare… poate era “ultimul pe lista cu voia Dvs.” ca si Ion iliescu, vorbitor la balconul din Bucuresti pe 22 decembrie. Utecisti sau ne-utecisti, unii mereu se afla inauntru si la balcon, indiferent de conjunctura, si imediat dupa schimbarea ei.

 3. mengeleblog Says:

  si totusi cun dracu se face ca abia acum a iesit la suprafata acest mic adevar.daca iesea mai din timp,probabil ca poporul iesea in strada la numirea domniei sala in functie.

 4. Bloguri Liberale Says:

  Buna ziua,

  Am adaugat un link, o poza si o descriere catre blog-ul dvs la noi pe site. Daca nu va place poza sau descrierea va rugam sa ne scrieti. Va rugam sa adaugati la blogul dvs un link catre noi, catre : http://bloguri-liberale.com.

  Cu stima,
  Echipa Bloguri Liberale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: