PDL vrea sa elimine singura modalitate de vot din Parlament care poate fi verificata de catre oricine

Sunt de acord ca regulamentul Parlamentului necesita modificari, chiar foarte multe. In niciun caz insa cele propuse de PDL!

 

Dupa ce votul pe legi dintre cele mai importante a fost fraudat pe fata, in mod criminal de catre trio-ul pedelist Roberta Anastase – Sever Voinescu – Mircea Toader, acestia propun eliminarea totala a votului prin ridicarea mainilor.

 

Dintre toate modalitatile de vot, votul prin ridicarea mainilor este singurul transparent deschis si verificabil. Doar cei prezenti pot ridica mana, oricine poate vedea si renumara cati sunt prezenti si cati au ridicat mana.

 

Votul electronic este usor de manipulat din mai multe privinte: si prin software-ul care oricand poate juca feste mai mult sau mai putin intentionate, si prin votul cu cartelele celor care nu sunt prezenti.
Nu deageaba doar Rusia este renumita pentru votul electronic, unde pe o tabela de marcaj enorma mereu se afiseaza scoruri de forfait pentru legile dorite de Putin.

Nici in Bundestagul german, nici in cel mai vechi Parlament din Europa, cel britanic, nici in Senatul din SUA, nu se foloseste absolut deloc votul electronic. Oare de ce?

Asa cum nu paote exista o democratie fara un sistem de vot corect si verificabil la alegeri, cu atat mai putin paote exista o democratie fara o procedura de vot transparenta, deschisa si verificabila in Parlament.

 

Votul secret si votul semi-secret (si fraudabil) electronic, ar fi printre primele proceduri de eliminat in Parlament.
In ce priveste votul secret cu bile, care se practica mai ales la voturile cele mai importante, la motiuni de cezura, etc. sunt de parere ca la fel ca in Anglia sau in SUA nu trebuie sa existe nciun fel de vot secret. Fiecare alegator, fiecare cetatean, toata opinia publica, are dreptuls a stie cum a votat fiecare parlamentar, tocmai la voturile cele mai importante. Votul secret cu bile trebuie inlocuit cu un vot deschis cu bile mult mai mari si in urne transparente.
Votul electronic, asa cum se practica acum, este usor de fraudat, si prin soft, si prin vot la doua maini. Atata timp cat nu se poate verifia fizic, optic, votul electronic este preferat de toti cei care-si doresc un Parlament marioneta, ca cel din Rusia, si o democratie de vitrina.

Daca se intampla o neregula cu votul electronic, niciodata cei pagubiti nu vor putea dovedi ca votul lor nu a a fost inregistrat corect. Pentru ca asa cum votul alegatorilor  la urne trebuie sa fie fizic, verificabil optic, si renumarabil, la fel si in parlament, cu singura diferenta  ca votul in Parlament nu trebuie sa fie secret.

 

Tags: , , , , ,

3 Responses to “PDL vrea sa elimine singura modalitate de vot din Parlament care poate fi verificata de catre oricine”

 1. adrian Says:

  Eu parca am vazut ca Ponta este cel care sustine tare chestiunea cu votul electronic … poate ma inseala meoria dat fiind ca vad prea multe dude la televiziunile de stiri iar omul spune prea multe lucruri care a doua zi sunt invers. Zilele trecute spunea ca votul cu imunitatea deputatului problema e doar in curtea PDL si ca USL nu are de ce sa se amestece cu hotii iar azi a zis ca s-au milostivit si au mers sa le faca totusi o bucatica de cvorum …
  Nu asta e insa problema. Problema este ca votul secret cu bile a fost intotdeauna intentionat sa fie un caz special, atunci cand se voteaza ceva legat de PERSOANE si nu de legi sau regulamente … Asa cum nici imunitatea parlamentara nu trebuia sa se refere la furtul de gaini sau datu cu masina peste oameni pe trecerea de pietoni. Lucrurile sunt insa pervertite. Nu numai in aceste situatii.

  • transildania Says:

   Nu stiu de Ponta, dar asa ipotetic, si daca Ponta ar fi sustinut trecerea la votul electronic, parerea mea ar ramane aceeasi, si Ponta se poate insela.
   In ce priveste votul secret cu bile, chiar daca este prevazut pentru cazuri speciale, a fost folosit si in cazuri minore, dar si in cazuri foarte importante cum ar fi motiunea de cenzura. In opinia mea in niciunul din cazuri nu se potriveste. intentia este de a proteja parlamentarul de represalii. Insa mult mai important (decat aceasta protectie) mis e pare dreptul alegatorului, al cetateanului de a sti cum a votat parlamentarul sau.

 2. dana Says:

  Este vorba de o cerere expresa a PSD si PNL. Daca PDL o accepta, cei doi deputati USL din Comisia pentru regulament participa la sedinte

  PS

  Prin participarea a 8 liberali si 2 PSD-isti la votul “Boldea”, USL a dat o lovitura puternica PDL si una de imagine totodata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: