Transilvania printre cele mai sarace regiuni din UE – o decalratie de faliment a centralismului si a guvernarii PD care a inselat ardelenii

Asazisa “regiune de dezvoltare Nord-Vest”, mai corect Transilvania nordica:

– se afla pe locul 15 in topul celor mai sarace (PIB pe cap de locuitor) regiuni din UE

– este devansata ina cest clasament putin onorabil doar de regiunile Moldova, Oltenia si Muntenia

– Se afla cam la acelasi nivel cu asa-zisa “regiune de dezvoltare Centru, mai corect Transilvania sudica, alaturi cu cele mai sarace regiuni din Bulgaria, si din zonele estice ale Ungariei si Poloniei.

– sase dintre cele opt “regiuni de dezvoltare” ale Romaniei se afla in topul celor 20 regiuni subdezvoltate ale UE, iar celelate doua nu sunt cu mult peste.

Aceste date consider ca trebuie  interpretate din mai multe puncte de vedere:

1. In toate statele noi membre ale UE regiunile care s-au dezvltat cel mai bine au fost cele occidentale, cele mai apropiate de Centrul si vestul Europei. Transilvania este singura exceptie. Daca Banatul o duce ceva mai bine este doar din cauza ca se afla la granita cu Ungaria si in imediata apropiere a autostrazii Szeged-Budapesta. De acelasi avantaj geografic ar fi trebuit sa profite si Transilvania. Ca sa fie insa foarte clar, nu doar Transilvania, ci si Moldova, Muntenia intreaga Romanie. Ce-i bine pentru Transilvania e bine pentru intraga tara, cu efecte pozitive si pentru celelate regiuni. Insa Transilvania este una dintre cele mai subdezvoltate regiuni deoarece de la Bucuresti nu s-a dorit legarea ei de UE printr-o infrastructura adecvata. De opt ani din autostrada Transilvania s-au realizat 50 de km, care se termina la 150 de km distanta de granita si autostrazile din Ungaria . In loc sa fie o regiune prospera care sa fie o punte catre sudul si estul Romaniei, Transilvania este la fel de izolata de centrul Europei ca in vremurile comuniste, si mult mai izoltata decat a fost inainte de ele.

2. In opinia mea raspunderea pentru aceasta situatie revine pe de o parte centralismului administrativ din Romania, si in special guvernarii PDL-UDMR- tradatori cu suport FMI si BNR. De ce?
Din mai multe motive:

– Sa ne amintim ca in 2008 PDL-ul, la alegerile parlamentare a fost votat mai ales in Transilvania, cand Boc promitea 800 de km de autostrazi si era aclamat cand spunea “autostrada se executa nu se discuta”.
– Inca din 2005, adica de 7 ani, ministerul Transporturilor s-a aflat la cheremul unor ministrii din PDL. Cu o intrerupere de un an. Inainte ca Ludovic Orban sa ajunga ministru au blocat autostrada Transilvania. Dupa ce Ludovic Orban a lansat un program absolut necesar de autostrazi si drumuri rapide in regim de autostrada (inclusiv centura Clujului, sau legatura intre Sibiu si Cluj, Sibiu si Brasov), primul pas al guvernului Boc si al ministerului Transporturilor a fost sa anuleze aceste proiecte vitale. Radu Berceanu spunad deschis ca insasi autostrada Transilvania “a fost si este o prostie”.

– In portavocile portocalii din media clujeana mereu s-a trambitat ca Clujul si Transilvania profita de pozitia si influenta lui Boc. Realitatea este cu totul alta. Nici cand Boc mai era prim-ministru (sau purtator de cuvant al guvernului) Transilvania nu a beneficiat cu nimic, nici nu era nevoie sa fi beneficiat pe pile, dar nici asa nici invers nu a profitat cu nimic, iar alegatorii care au avut incredere au fost marnic inselati.

– PDL nu a incercat niciodata sa implementeze o strategie adevarata de descentralizare, din contra, a dus centralizarea si coruptia endemica la noi culmi. Proiectul prezidentialist de reforma a administratiei locale, absolut impropriu numit “regionalizare”, prevedea o si mai accentuata centralizare prin crearea unor judete mai mari, fara niciun fel de autonomie financiara.

– Cu toate ca UDMR face parte din acest de mai bine de doi ani nu am remercat ca UDMR sa fi facut presiuni sau sa fi pus conditii in ce priveste dezvoltarea infrastructurii din Transilvania.

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: