Stema Clujului – Fotoreportaj

Stema Clujului este mai mult decat simbolul orasului, ea este si un simbol pentru istoria recenta a Clujului, o istorie care a lasat in urma sechele de care orasul inca nu a scapat.

Nici macar regimul criminal national-ceausist nu a incercat sa stearga stema, si parti importante, secole intregi ale istoriei Clujului din mentalul colecetiv in demersurile sale revolutionar-culturale, asa cum a facut-o sinistra administratie Funar. Aceasta din urma, incalcand legile si regulamentele a inlocuit stema Clujului la sfarsitul anilor ’90 cu o impostura ilegala. De opt ani de cand au ajuns la putere administratiile Boc-Apostu au perpetuat acest abuz.

Cu toate acestea stema Clujului cea unica si adevarata este vizibila in multe locuri din oras, sculptata in piatra, indestuctibila. Sper ca ea sa redevina mai devreme sau mai tarziu si stema oficiala a primariei si Consiliului Local. Am incercat sa strang toate reprezentarile ei grafice care imi sunt cunoscute.

Stema orasului isi are originea in simbolul sigiliului orasului medieval fondat la 1316. Primarii, juzii si consilierii au folosit inca din 1316 acest sigiliu, chiar daca prima sa atestare documentara este din 1377. Astefel stama-sigiliu cu cele trei turnuri este una dintre cele mai vechi steme din Transilvania, si din toata Romania, avand o istorie mai lunga decat stema Moldovei, Valahiei, sau insasi cea a principatului Transilvaniei.

In 1480 orasul isi confectioneaza o noua matrice sigilara. Mai multe detalii despre sigiliul orasului in acest articol, care este si sursa foto.

Cea mai veche realizare plastica a stemei orasului se gaseste in interiorul bisericii Sf. Mihail, la baza stanga a portalului sacristiei, opera de arta renascentista datata la 1528.

Scultura amplasata mai demult pe zidul cetatii Clujului, acum in lapidariul Muzeului de Istorie a Transilvaniei.

Pe latura estica exterioara a Turnului Croitorilor (1627)

Emblema tipogragiei fondate la 1550 in Cluj de catre Kaspar Helth, una dintre cele mai vechi si importante tipografii din Transilvania, si prin urmare si din Romania.

Florini (guldeni, ducati) batuti la Cluj de Regele Ioan, principele Ioan Sigismund si principele Gabriel Bethlen: Sursa foto: Transyvanian Numismatics

Stema Clujului pe monede transilvane ca insemn al Monetariei clujene. Incepand cu 1526 in aceasta monetarie clujenii au batut monede pentru voivozii, principii si cancelarii Transilvaniei

Pe obeliscul Carolina, piata Muzeului (1818)

Pe strada Republicii , pe zidul fortificatiei medievale (1717)

Pe Primaria Veche, in Piata Unirii (1846)

Sigiliu in ceara rosie: sursa foto: brainwash.ro

Pe balconul unei loje din Teatrul National (1906)


Pe cladiri din centrul orasului

Stema Universitatii Babes-Bolyai

Asociatia Patronilor; Divizia 4 de Infanterie “Gemina”

Sigla Muzeului National de Istorie a Transilvaniei

Zilele Culturale Maghiare din Cluj si Zilele Clujului


Pe Palatul Postei si deasupra intrarii in Turnul Croitorilor.

Stema municipiului Cluj dupa 1968. nici macar comunistii nu au indraznit sa se atinga de stema Clujului (facand doar adaugiri “revolutionare”, asa cum nu s-au atins nici de Stema Brasovului, Sibiului, etc. Dintre toate aceste orase doar primaria Clujului nu a revenit la stema adevarata.

In stema Transilvaniei, cele sapte cetati reprezinta cele sapte orase libere fortificate sasesti din Transilvania. Clujul este unul dintre ele. Astfel Clujul se numara printre orasele care au privilegiul (prin intermediul stemei Transilvaniei) sa fie reprezentate direct in stema Romaniei.

Peste tot in Transilvania in reprezentari plastice ale stemelor oraselor libere, aici in biserica din Daia Seciasca, judetul Mures, alaturi de stema Brasovului si a Sibiului.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Stema Clujului – Fotoreportaj”

 1. Rechert Says:

  Clujul nu face parte din stema Transilvaniei. Cele sapte ture represinta sapte scaune administrative, si nu orase libere.

  • transildania Says:

   Care sapte scaune administrative? Teritoriul liber sasesc (pamantul craiesc, Königsboden) avea mai mult decat 7 sacaune, in total erau 12, cele sapte din districtul Sibiu, cele doua scaune Medias si Seica, Tara Barsei/Brasov, Distriktul Bistrita, si orasul liber Cluj. Stema cu cele sapte cetati a aparut la sfastistul secolului 15, cand toate aceste scaune si districte erau formate si formau impreuna o entitate aparte in cadrul Transilvania. Chiar daca este adevarat ca numele Siebenbürgen a aparut mult inaintea stemei, nu se poate tagadui ca cele mai mari si importante cetati au fost cele sapte orase libere sasesti.

 2. atol Says:

  Nu ar fi nici o problema cu stema istorica a Clujului daca in spatele revenirii la vechea stema nu ar sta ideea ca din simbolistica Ardealului romanii trebuie eliminati. Clujul a trecut prin schimbari importante dupa 1918 si eu considr ca stema, pe langa elementele istorice trebuie sa contina si faptul ca in momentul de fata orasul este romanesc.
  Acolo unde ungurii au puterea elimina din simbolistica locului romanii:
  “Hotararea privind votarea ca steag al judetului Harghita a fost respinsa de cei doi consilieri judeteni romani, sociali democratii Cristinel Glodeanu si Sabina Stoia, care au cerut insistent ca pe acesta sa apara si un simbol care sa-i reprezinte pe romanii din zona, dar propunerea lor a fost respinsa.’- Hotnews
  Si asta in Romania, chiar daca este vorba de judetul Harghita.

  • transildania Says:

   Porniti de la mai multe premize absolut gresite.
   Stemele -cele vechi- nu reprezinta nicio nationalitate. Nici stemele noi nu trebuie sa reprezinte o nationalitate.
   Stema Clujului este chiar cea mai romaneasca dintre stemele transilvane, arata un zid cu turnuri, Clujul fiind un municipiu antinc roman. Probabil cei care au construit cetatea medievala, nu doar ca au facut-o in acelasi loc in care a fost castrul roman, au folosit si aceleasi pietre.
   In ce priveste steagul din Harghita, la fel, stema este a tututor, nu trebuie introdusa nico simbolistica. In heraldica se pastreaza stemele vechi, in rest toata lumea stie ca Harghita este in Romania si va fi mereu Nu trebuie sa punem omuleti tricolori in steme sa ne facem de risul lumii.

   Dar asa ca tema de gandire: uitati-va putin la stema Brasovului si a Sibiului:
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:StemaBrasov.svg
   http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Actual_Sibiu_CoA.png.png&filetimestamp=20071019220824

   Stemele astea sunt astazi asa cum au fost in 1300-1400, aceleasi.
   Intrebari: de ce nu exista niciun idiot care sa sutina ca trebuie completate cu un “element romanesc”, ca sunt sasesti, anti romanesti sau alte tampenii?? De ce in cazul stemei Clujului exista oameni care sutin asemenea aberatii??

 3. laszlo Says:

  Spuneti sa nu se scoata elementele romanesti din stemele vechi?Ce elemente oameni buni,KOLOZSVÁR nu a avut nici un element romanesc! Abia dupa 1920 dupa ce sa dat Transilvania Romaniei sa inceput romanizarea Clujului.Ca sa ajunga acum Napoca,inventat de catre Ceausescu.Sa incercat tot posibilul sa se piarda originea maghiara ,dar fara sansa.Trebuia daramat toate casele din centru care toate au fost construite de Maghiari!)))))

  • transildania Says:

   Cred ca ati inteles gresit: nimeni nu a spus sa se scoata elementele romanesti din stemele vechi!! Nici nu exista elemente romanesti, dar nici maghiare sau de alta nationalitate. Stema e stema asa cum e, si nu avea cum si nu are cum sa poarte simboluri care sa apartina vre-unei etnii.
   Asta nu inseamna ca aveti dreptate cand spuneti ca Clujul a fost dintotdeauna maghiar pana in 1920. Absolut fals. Clujul a fost fondat de catre sasi, pe urma a avut mereu o compozitie etnica mixta, sasi-maghiari-romani, maghiari-romani-sasi, si majoritatea familiilor fiind mixte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: