Intalnirea liberalilor din CL Reutlingen cu Ramona Manescu, europarlamentar PNL

Vinerea trecuta am participat la intalnirea membrilor Clubului Liberal Reutlingen cu Ramona Manescu, la invitatia presedintei CLR, doamna Liliane Michels.

Intalnirea a avut loc intr-o aula universitara din Tübingen, mai precis, in aula nou-noutei clinici universitare ORL.

In deschidere, domnul profesor doctor Zenner, directorul clinicii universitare ORL din Tübingen, gazda foarte amabila si prietenoasa a evenimentului a tinut un discurs scurt, dar foarte remarcabil.

A amintit traditia impresionanta a universitatii din Tübingen, una dintre cele mai vechi universitati din Europa, fondata la 1477. Inca de la inceput din aceasta facultate facea parte facultatea de medicina. Tübingen, cu toate ca este un oras mijlociu, este un important centru universitar, cu peste 25.000 de studenti, peste o treime din totalul locuitorilor orasului. A mentionat implicarea insitutiei pe care o conduce in programe bilaterale de specializare a personalului medical din Romania, transmitand ca aceste si alte programe foarte utile pentru toti cei implicati se desfasoara sub tutela colaborarii dintre statele membre UE.

In continuare doamna Dr. Liliane Michels a prezentat istoria recenta a Cluburilor Liberale din Germania, activitatea PNL, a partidului liberal din Germania, si a liberalilor din Europa, motivele pentru care s-au fondat cluburi liberale si temele care-i intereseaza pe romanii din Germania. Teme care sunt probabil partial diferite de cele din alte tari europene, dar nu mai putin importante.

Ramona Manescu, dupa referiri la temele abordate anterior, a facut o prezentare a activitatii ei in Parlamentul European, a situatiei din Romania si a romanilor care traiesc in Europa. Pe urma, tema principala a fost cea a fondurilor structurale europene.

Cu toate ca stiam anumite lucruri, deloc pozitive, despre situatia fondurilor europene pentru Romania, ceea ce am aflat cu ocazia acestei intalniri a reusit sa depaseasca tot ceea ce mi-am imaginat. Pe sleau: situatia este dezastruasa, iar Romania a ajuns intr-o situatie dintre cele mai jenante la nivel european:

– din peste 20 de miliarde de euro (!!!!) din bugetul multianual la dispozitia Romaniei, nu am reusit sa atragem decat 5%.

– In domeniile cele mai prioritare, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii nu am atras aproape nimic.

– Calitatea si utliltatea proiectelor nu reprezinta un criteriu pentru aprobarea lor. Aprobarile sunt facute de ministere pe criterii politice!!! Cele mai bune si utile proiecte au fost repinse. Doar apartenenta la un partid de guvernamant si disponibilitatea de a intoarce bani catre acesta garanteaza aprobarea proiectelor.

– In putinele domenii in care s-au atras fonduri, singurele cu impact au fost cele pentru dezvoltarea in mediul rural (canalizare etc).  Sunt desigur foarte utile pentru locuitorii acelor sate, dar nu se poate vorbi de un impact economic major.
– Foarte multe fondur au mai fost atrase (pana de curand) pe palierul Fondurilor de coeziune sociala (recalificarea fortei de munca). Spun pana de curand deoarece pentru ca Ramona Manescu ne-a avansat stirea (confirmata ieri) ca din cauza incompetentei, coruptiei masive care s-a produs in legatura cu aceste programe europene, Comisia va sista integral platile pe aceste programe. Ministerul Muncii, si hidra cu multiple capete ale mafiei portocalii de la minister si din judete, au acaparat aceste fonduri pentru a le deturna. Minsiterul a dat aprobare pentru toata clientela de partid, sau chiar si bisericeasca. Clientele a luat banii, a facut niste reclame prin ziare sau in adiovizual, fara a urmari insa scopul adevarat.

– Guvernul Romaniei s-a umplut astfel de penibil in fata autoritatilor eurpene. Ramona Manescu a mai evidentiat un aspect care mi se pare foarte important: faptul ca din aceste motive, dar si din multe altele, cei care reprezinta acum Romania la Bruxelles la summit-uri, sau in discutii bilaterale cu guvernele tarilor europene, nu au nicio putere de negociere, nu ar putea impune chestiuni importante pentru Romania, chiar daca ar avea, teoretic, aceasta intentie. Guvernele europene, Comisia Europeana si parlamentarii europeni nu pot fi pacalite sau pacaliti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: