“Doua tururi de primar, necesare pentru Ardeal” si pentru altii

Aceasta iarna de proteste in strada este una dintre cele mai prielnice si binecuvantate pentru democratia din Romania. Dupa ce amanarea alegerilor locale (“comasare” prin prelungirea retroactiva a mandatelor) a fost trimisa la maculatura neconstitutionala si nedemocratica si cu ajutarul cetatenilor care demonstraza zi de zi, scriam aici ca urmatoarea prioritate zero pentru restabilirea democratatiei in Romania este modificarea, inaintea alegerilor locale, a  legii nedemocratice pentru alegeea primarilor si presedintilor de consilii judetene. Nu mai repet argumentele, care pot fi consultate in link-ul de mai sus, sau in alte postari anterioare.

Tocmai am aflat, si m-a bucurat foarte mult acest lucru, ca ieri la demonstratia din Cluj a aparut un prim slogan pe aceasta tema: “Doua tururi de primar, necesare pentru Ardeal!”.  Nu am fost eu, nici altcineva cu care sa ma fi inteles eu. Dar nu pot decat sa-i felicit pe cei care l-au lansat, chiar daca necesita unele ajustari.

Cele doua tururi sunt minimul necesar pentru orice alegere personala, nu doar pentru primar, ci si pentru presedintele de Consiliu Judetean! Altfel alegerile locale din Romania sunt o farsa nedemocratica! In plus cele doua tururi sunt necesare nu doar pentru Ardeal, ci, fireste, pentru toata tara.

Astfel vreau sa lansez un concurs de sloganuri pe aceasta tema si astept ideile tuturor. Deocamdata eu, ca incepator in maiestria rimelor propun urmatorul slogan ca tema de campanie in strada, in online si in media, in urmatoarele saptamani si luni:

“Democratie vrem cu orice pret

Doua tururi la primar si la judet!”

2 Responses to ““Doua tururi de primar, necesare pentru Ardeal” si pentru altii”

  1. adrian Says:

    Legea comunala din 1864 stabilea numirea primarului de catre domn dintre trei cei mai bine plasati consilieri alesi in cazul comunelor urbane. La 1894 s-a schimbat legea si a rezultat ca primarul e ales. Art. 9 al legii stabilea ca daca nu intruneste majoritatea in primul tur, primarul trebuie ales prin organizarea unui al doilea tur. Adica am progresat ca sa avem de unde regresa …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: