Doua evenimente la care as asista daca as putea…

… unnul politic, si unul cultural, au loc in urmatoarele zile.

1. O audiere publica, organizata in Parlamentul European de catre liderii grupurilor liberale si social-democrate din Parlamentul European, Hannes Swoboda si Guy Verhofstadt. Tema este: Democratia din Romania. Are loc la Bruxelles, marti 31 ianuarie, la ora 15:30.

Invitati sunt: Victor Ponta, presedinte PSD; Crin Antonescu, presedinte PNL;  Daniel Constantin, presedinte PC; Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia; Victor Alistar, director al Transpareny international Romania;  Razvan Dumitrescu, jurnalist; Liviu Voinea, economist.

Cateva comentarii scurte in legatura cu acest eveniment:

1. Alegerea pozei din afis mi se pare nefericita. Cuvantul “riots” nu are ce cauta in descrierea evenimentelor recente din Romania. Am remarcat si un articol tendentios publicat in The Economist acum 10 zile sub titlul “Riots in Romania”. Demonstratiile din Romania sunt panice, ceea ce poate fi calificat ca “riots” au fost actiuni de diversiune, comise de oameni contractati de putere pentru a incerca de doua ori aceasta manevra in intentia nereusita de a discredita protestul. Care se desfasoara pasnic, de mai bine de doua saptamani in peste 50 de orase si comune din Romania.

2. Tema abuzurilor puterii la adresa democratiei este foarte bine aleasa. S-ar fi putut vorbi si mai devreme la nivel european sau international de aceste abuzuri. Ele se intampla de mai multi ani in Romania, sub forme multiple, fie practice, fie la nivel de intentie sau declarativ: luarea unor decizii majore la nivel restrans si de catre autoritati nelegitimate pentru asemenea decizii, fara consultare parlamentara sau a expertilor in domeniu; atacul la adresa Parlamentului prin propuneri de reforme (unicameral, uninominal, reducerea numarului parlamentarilor) si un discurs antidemocratic si antiparlamentar; ocolirea Parlamentului ca “singura institutie legiuitoare” prin abuzul folosirii ordonantelor de urgenta si a angajarii raspunderii (trecerea unor legi fara dezbatere); discreditarea din interior a Parlamentului prin fraudarea voturilor din Parlament (Roberta Anastase ca presdinta a Camerei, Sever Voinescu-secretar, Ioan Oltean -vicepresedinte al Camerei) si modificarea nedemocratica a procedurilor parlamentare; nerespectarea hotaririlor judecatoresti; politizarea tuturor celorlalte instituiii (justitie, mass-media publica, institutiile guvernamentale centrale si din teritoriu, scolile, gradinitele, universiatile, armata, etc.); promulgarea de legi electorale nedemocratice; etc.

3.  Este spre lauda liberalilor si social-democratilor europeni ca sunt singurii care tematizeaza aceste subiecte. Guy Verhofstadt si liberalii din UE au fost primii care au avertizat si protestat impotriva intamplarilor din Ungaria, inca inainte sa fie legiferate in Ungaria, cu mult timp inainte sa vorbeasca de ele toata Europa.

Asta in timp ce “popularii” europeni sunt complici prin tacere sau sustinere deschisa a ceea ce se intampla in Romania, Ungaria, asa cum nu au avut nimic de obiectat nici in cazul prietenului lor politic Berlusconi.

4. Tot in acest context, trebuie neaparat aminitita si pozitionarea incredibila a americanilor, prin ambasadorul Gittenstein, reprezentatul tarii care l-a tinut in brate de sapte ani incoace pe Basescu, fara menajamente fata de liberali, de guvenul Tariceanu, de democratia din Romania, de intesele economice ale Romaniei.

Citez:

“Mesajul meu este unul de optimism pentru România. Deşi încă odată vedem mii de cetăţeni în stradă, în frigul iernii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de situaţia lor actuală, am încredere în această ţară şi potenţialul său. Întâi de toate pentru că deşi există suficiente motive de descurajare, simplul fapt că oamenii îşi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea păreri diferite fără a se teme că vor fi împuşcaţi de pe acoperişuri este un semn al progresului. Dacă aveţi îndoieli în această privinţă, întrebaţi-i pe cetăţenii Siriei ce părere au. Apoi, pentru că simt că în această mulţime există o nouă categorie de tineri sofisticaţi, educaţi, care cred în democraţie şi în puterea lor de a-şi crea singuri viitorul. Poate că aceşti tineri au o atitudine cinică faţă de partidele politice şi presa existentă, însă au multe cunoştinţe despre internet şi au încredere în propriile idei.”

Pentru ambasador, Basescu ramane ok, si situatia din Romania e optimista.  Pentru el e un progres ca nu suntem impuscati daca demonstram in piata!!! Sa zicem mersi ca nu patim ca sirienii (nu mai conteaza nici faptul ca Basescu s-a intalnit in mai multe randuri cu dictatorul libian Assad, asa cum s-a intalnit si cu ex-libianul Gaddhafi)!!! In cele din urma repeta manipularea basista ca protestul din Romania s-ar indrepta impotriva tuturor partidelor politice si a mediei, un dfiscurs anti-democratic, menit sa legitimeze dictaturile (past or present) si masurile lor.

P.S. Vreau sa fac reclama si unui eveniment cultural-muzical care are loc in Cluj, luni 30 ianuarie, de la ora 19, in biserica evanghelica-luterana:

Concertul Ansamblului Baroc “Transylvania”:

Clujenii sunt invitaţi la un concert susţinut de Ansamblului Baroc „Transylvania”, luni, 30 ianuarie de la ora 19, la Biserica evanghelică-lutherană din Cluj.

Artiştii care vor evolua pe în cadrul spectacolului sunt: Zoltán Majó – flaut drept baroc, Mátyás Bartha – vioară barocă, Ciprian Câmpean- violoncel baroc, Erich Türk- clavecin.

Membrii formaţiei prezintă publicului în primă audiţie un program de o valoare deosebită: “Multiculturalitate în muzica transilvană a secolului XVIII”.

Din muzica instrumentală a Transilvaniei secolului XVIII s-au păstrat relativ puţine piese. De aceea, manuscrisele accesibile azi în bibliotecile noastre reprezintă o valoare nepreţuită. Asemenea colecţii, reprezentate în programul concertului Ansamblului Baroc „Transylvania”, ar fi: Cartea de muzică a Contelui Ladislaus Székely (1744), Cartea lui Josephus Fazakas Krizbacensis (1738), Manuscrisul din Sfântu Gheorghe (1757), lucrări ale compozitorilor Martin Schneider, János Lavotta, autori anonimi, etc.”

Tags: , , , , , , , ,

7 Responses to “Doua evenimente la care as asista daca as putea…”

  1. Augustin Radescu Says:

    Nu pot sa nu remarc (de data asta, amuzat) ca, nici in ceasul al 14-lea, nu sintem in stare sa lasam deoparte indoctrinarea si activismul partizan, accesele de (eventuala) superioritate si tifna de a reaminti, iar si iar, cine ar fi, vezi Doamne, vioara intii. Desi e limpede, pentru orice om cu scaun la cap, ca ACUM nu e momentul. Mai mult, ACUM e NOCIV.
    Ambitia asta vanitoasa de a rasturna totul cu fundul in sus numai pentru a reliefa o PRESUPUSA superioritate nu e deloc de bun augur.
    Pe afisul audierii figureaza, ca organizatori, “Hannes Swoboda, leader of the S&D group si Guy Verhofstadt, leader of the ALDE group”. Cum se traduce asta? Guy Verhofstadt si Hannes Swoboda!!
    Pe acelasi afis mai citim: guests Victor Ponta, president of PSD, Crin Antonescu, president of PNL … Traducerea nu mai e o surpriza: invitati CRIN ANTONESCU, PRESIDENT OF PNL, victor ponta, president of psd, …
    Pina la urma, astfel de chestii nu pot folosi decit adversarului comun.
    Iar sub aspect moral, faptul ca te aliezi cu cineva, dar profiti de ocazie sa-i dai cite una la turloaie, pe sub masa, cind nu-i atent, duce cu gindul ca, de fapt, nu se stie clar care-i adevaratul adversar. Sau aliat …
    In orice caz, e sigur ca NU ASA se cultiva increderea de care avem atita nevoie!

    • transildania Says:

      Domnule, daca pentru DVs ordinea unor nume pe o lista e mai importanta decat continutul, treaba Dvs, ordinea se poate schimba in cateva minute, dar nu am timp acum. In rest, toate celelalte interpretari pe care le faceti nu-si au locul, pentru ca nu le-am intentionat deloc. Inainte sa-mi faceti proces de intentie ar trebui sa va ganditi mai bine.

      • Augustin Radescu Says:

        Nu e vorba de a schimba ordinea, pentru ca ati facut-o, deja, de doua ori, citind documentul de la dreapta la stinga si de jos in sus, parca pentru a demonstra, cu tot dinadinsul, ca “tot liberalu-i fruncea”.
        Dar e un lucru atit de putin important, incit sint gata sa admit ca mi se pare si ca a fost absolut intimplator.
        Doar ca in viata, uneori, lucrurile majore sint generate de cite o suma de nuante, aparent insignifiante!

        • transildania Says:

          Am pus numele in ordinea corecta, si am scos bold-ul de pe unele numele ca sa nu mai existe motive pentru neintelegeri si pentru neincredere 😛

  2. radu Says:

    Te intrebi daca gittitenstein asta nu e un avocat american al regimului Bibi Netanyahu in zona, dat fiind pozitia strategica a Romaniei, cu scutul ei cu tot, in cazul unui eventual atac american asupra Iranului, dorit de dreapta israeliana aflata la guvernare.
    Asemanarea dintre discursul gittensteinian si cel basescian arata ca adevaratele laboratoare ale propagandei basiste sunt serviciile secrete americane. Numirea la externe unui om de incredere al presedintelui Obama trebuie inteleasa ca o manevra basista pe stanga, discursul rigid de dreapta al lui Baconsky creandu-i probleme si in relatie cu USA si cu Franta. Parteneriatul militaro-strategic dintre marele licurici si Basescu este de aceasi natura ca parteneriatul dintre Basescu si Boc. Cum sa nu tii la putere un aliat care nu-ti cere nimic in schimb decat sa-l tii la putere? Poate sa-mi spuna cineva care e nivelul investitiilor americane in Ro de cand cu celebra axa Washington-Londra-Bucuresti?

    • transildania Says:

      MDa, nu am toate informatiile necesare pentru a-mi face o parere despre aceasta problema, insa intre altele nu cred ca discursul de dreapta al lu Bakonsky a fost o problema pt SUA sau Franta. Acolo sunt alte manevre, unpr-ul demult cerea mai multe ciolane, in schimbul tradarii si intoarcerii la matca.
      Sunt de acord ca rolul ambasadei si minuisterului de externe american in cazul Romaniei din ultimii ani este unul nefericit, si regret foarte mult acest lucru pentru ca SUA ar putea o influenta mult mai sanatoasa pentru Romania, si fara investitii pentru ca investitiile sunt decizia firmelor, nu treaba ministerelor sau amabasadelor.

  3. Szeitz Roxana Says:

    Bună ziua
    Mă iertați că vă deranjez, vin cu rugamintea la d-voastră să ne sprijiniti cu un logo campania umanitară ”Să fim oameni…”( http://safimoameni.blogspot.com/) Dorind din această campanie să ajutam cât mai mulți copii.Aștept răspunsul d-voastră la pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com.Vă rog să-mi trimiteți și link-ul blogului d-voastră
    Vă mulțumesc frumos!
    Împreună putem schimba vieții!
    Campanie initiata de site-ul Pantocrator.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: