Protestul din Harghita si Mures vs diversiunile nationaliste din Piata Universitatii

In vreme ce ieri in Piata Universitatii, care este din nou confiscata, de cinci zile  basisti, fie ei securisti in civil, sau deghizati, in “suporteri ai unor cluburi de fotbal”, membrii ai fascistilor basisti din Noua Dreapta, sau alte organizatii, acestia scandau “Afara, afara cu ungurii din tara!”,  la Targu Mures si, in premiera in Harghita, protestele se desfacurau astfel:

1. La Miercurea Ciuc, ieri, joi a avut loc primul protest antiguvernamental (sursa):

Harghita, la protest: 200 de persoane scandează “Români, maghiari – trăiască! La mulţi ani!”

Peste 200 de persoane, între care şi liderii USL din Harghita, au protestat, astăzi, în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc, unde au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate, fiind prima acţiune de protest din judeţ din această perioadă.

Pentru prima oară de când au fost declanşate protestele la nivel naţional, harghitenii s-au alăturat, joi, manifestanţilor din restul ţării, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Protestatarii s-au pronunţat şi pentru buna convieţuire între români şi maghiari, cu pancarte pe care era scris “Români, maghiari – trăiască! La mulţi ani!”, “Românii şi maghiarii vrem să trăim paşnic aici” şi au scandat “Hoţilor”, “Vrem anticipate”, “Nu vă fie frică, şi Băsescu pică”, “Jos dictatorul – Ruşine

2. La Targu Mures, primul oras in care izbucnit masiv nemultumirea cetatenilor, o spatamana mai tarziu protestele contnuau pasnic, cu participarea multietnica:

Aproximativ 200 de persoane scandează, miercuri seară, în centrul municipiului Târgu Mureş, “Români, maghiari, noi suntem unitari”, dar şi sloganuri împotriva PDL, UDMR şi UNPR, în timp ce la Satu Mare numărul protestatarilor a fost depăşit de cel al jandarmilor.

La Târgu Mureş, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, la ceasul floral din centrul oraşului, cu bannere şi pancarte pe care scrie “Târgu Mureş – solidar cu România”, “Aici sunt -8 grade Celsius, în faţa televizorului câte sunt?”, “Jos Securitatea”, “Guvernelor trebuie să le fie frică de cetăţeni, nu invers”, “Noi poporul, Nu Eu, preşedintele”, “Trădarea de ţară în aur se măsoară – Salvaţi Roşia Montană”, dar şi “RMDSZ, Vege, Halott” (în traducerea protestatarei respective – “UDMR, gata, moartă”), transmite Mediafax.

Oamenii au strigat “Libertate”, “Demisia”, “Hoţii”, “La puşcărie”, “Jos dictatorul”, “Români, maghiari, noi suntem unitari”, dar şi “Jos PDL”, “Jos UDMR” şi “Jos UNPR”, un manifestant referindu-se, în discursul ţinut în faţa mulţimii, la membrii acestei formaţiuni ca la “traseiştii care se află alături de Băsescu la guvernare”.

O femeie care purta pancarta referitoare la UDMR a spus că a votat Uniunea, dar acum le cere liderilor politici să iasă de la guvernare.

“Acum UDMR să arate că ţine cu minoritatea maghiară. Marko, Frunda, Borbely, Verestoy, ascultaţi mesajul ungurilor: ieşiţi de la guvernare”, a spus Ea

P.S. dicersiuni nationaliste au avut loc in mod absolut deloc surprinzator si la Cluj. Acolo lasii care au incercat sa discrediteze demonstratia, sa deturneze parte din opinia publica, si sa divizeze ardelenii romani si maghiari din Cluj, au sprayat mesaje obscene xenofobe si anti -UDMR pe o statiue principala din piata centrala si pe pereti din centrul orasului.

2 Responses to “Protestul din Harghita si Mures vs diversiunile nationaliste din Piata Universitatii”

  1. mengeleblog Says:

    Si totusi sunt de parere ca prin intimidare, actualul guvern si actuala presedentie a tarii v-or reusii sa duca tara de ripa incontinuare.

  2. adrian Says:

    Asa cum am vazut eu aseara trecand prin piata universitatii, lucrurile erau bine separate in doua. Pe de o parte, catre fantana de la UAUIM era un grup masiv si cu comportament de galerie de fotbal printre care se distingeau si cateva insemne ale noii drepte iar pe de alta, la Teatrul National, oameni civilizati care aveau ceva de spus nu de distrus. E adevarat ca printrea astia din urma am vazut prelingandu-se si niste oameni veniti din unele cartiere unde se mananca seminte cu cojile atarnande pe la colturile gurii insa astia credca vanau niste buzunare mai vulnerabile …

Leave a comment