Astazi de la ora 19 un nou miting de amploare in centrul Clujului – Reportaj despre protestele din ultimele doua zile

Sunt mandru de clujenii mei. Nu in primul rand pentru ca ei au dat tonul acestor proteste inca de miercuri, inaintea muresenilor si a bucurestenilor. Totusi acest fapt trebuie recunoscut. Sunt mandru de exemplu ca tot mai multi clujeni au iesit in strada in ultimele doua zile, tot mai multi din zi in zi, in pofida zapezii, ghetusului si frigului.
Astazi de la ora sapte seara se va putea inregistra un nou record de participare, si am mare incredere ca asa va fi.

Sunt mandru ca la Cluj protestele sunt pasnice ca in toate celelalte orase in afara capitalei. Si in Bucuresti sunt convins ca demonstratiile ar fi fost pasnice daca nu exista un anumit interes al puterii ca ele sa dehenereze, pentru a se incerca (fara niciun suces de izbanda) discreditarea generala a demonstratiilor si revendicarilor din Bucuresti si din toata tara. Sunt foarte sigur ca cei care se manifesta violent nu au nicio legatura cu revendicarile si motivatia generala a acestor manifestatii, ca sunt paote in buna parte platiti si contractati sa faca asta in scopuri propagandistice. Este evident ca demonstratiile din toata tara si din Bucuresti au fost pasnice (pana cand in bucuresti au intervenit agentii provocatori), si ca toti cei care intr-adevar vor sa schimbe ceva in bine in Romania nu au recurs si nuv or recurge nciodata la violenta.

Foto: Ziua de Cluj

 

Ma supara faptul ca in media centrala nu se vorbeste prea mult despre ce se intampla in alte orase. Ma bucura insa ca protestul din Cluj, Brasov, Sibiu, Timisioara, alte orase, este unul pasnic.

Ma bucura ca in sfarsit oameni cu diferite motivatii politice sau nemultumiri sociale se intalnesc, se coalizeaza in strada. Pentru ca ei toti sunt victimele acestei guvernari, fie ei pensionari, bugetari, mame, tati, studenti, privati, medici, inetelectuali, cetateni simpli neafiliati, activisti pentru Rosia Montana, monarhisti, republicani, suporteri ai lui “U” si suporteir ai CFR-ului etc.  A durat mult pana Basescu i-a obligat pe toti sa se uneasca dupa ce a tot incercat sa-i dezbine, acum nu-i mai poate desparti nimeni.

Ma bucura ca clujenii au formulat revendicari concrete, intre altele: abrogarea de catre CCR a amanarii (“comasarii”) alegerilor la termen, demisia guvernului si a presedintelui care au implementat masuri economice dezastruase in ultimii doi ani, si stoparea definitiva a proiectului-jaf de la Rosia Montana.

 

Multumesc si echipei Ziua de Cluj, Cristinei Parvu si fotoreporterilor pentru urmatorul reportaj, si pe care il preiau integral,  pentru ca merita citit in toata tara si in toata lumea (sublinierile in bold imi apartin):

Clujul in strada : “Romania stat politienesc”

După ce miercuri au dat tonul unor proteste care s-au extins apoi în 24 de oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti, clujenii s-au adunat în acest sfârşit de săptămână din nou în centrul oraşului. Oamenii au scandat lozinci anti-Băsescu şi au cerut demisia guvernului. Printre revendicările clujenilor se numără crearea unui sistem de sănătate echitabil, suplimentarea bugetului pentru educaţie la 6% din produsul intern brut (PIB), majorarea salariilor cu 25%, dar şi anularea legii privind comasarea alegerilor. Ieri şi sâmbătă, în centrul Clujului s-au strâns peste 600 de clujeni.

În Piaţa Unirii s-au adunat sâmbătă aproximativ 100 de persoane care au adus cu ei steaguri tricolore cu însemnele Casei Regale a României. Totodată, oamenii au afişat pancarte pe care au scris “Respect pentru Raed Arafat!”, “Sănătatea nu trebuie să devină obiect de lux!”, “România, trezeşte-te!”, “Susţin SMURD!”, “Nu ne condamnaţi la moarte!”, “În stradă pentru România”, “Sănătate pentru sănătate”, “Nu puneţi cătuşe democraţiei!” sau “În toamnă lacrimile vor fi portocalii”. Printre participanţii la mitingul de sâmbătă s-au numărat omul de afaceri clujean Răzvan Rotta, alături de soţia sa, Alice, preşedintele Colegiului Medicilor din România filiala Cluj, profesorul Mircea Bârsan de la Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu, dar şi fostul director al Spitalului Clinic de Copii, Ioan Figan. “Sper să avem un sistem de sănătate mai bun, nu cu lozinci de genul ăsta, nu cu amestec politic. Profesioniştii să se apuce de treabă şi să facă o lege a sănătăţii foarte bună, în interesul bolnavilor şi în interesul medicilor, să nu ne mai plece din ţară”, a spus sâmbătă Mircea Bârsan. El a atras atenţia asupra proiectului de lege a sănătăţii, care în urma protestelor din întreaga ţară a fost retras de la dezbateri de preşedintele Traian Băsescu. “Raed Arafat a fost un profesionist care a făcut sistemul SMURD împotriva altor afirmaţii. Vrem dezbatere publică ţinută de profesionişti, medici şi economişti, ca să facem o lege bună a sănătăţii. Nu mă aşteptam ca Băsescu să retragă proiectul, e un proiect de lege făcut de nişte diletanţi, chiar dacă sunt profesori de management şi administratori în sănătate. Domnul Duţă (Lucian Duţă, preşedintele CNAS – n. red.) ar trebui să pună pe site bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), veniturile şi cheltuielile, că de acolo începe gaura mare în sănătate. I-am mai cerut demisia, dar se vede că ori nu vrea, ori e prea susţinut”, a adăugat Mircea Bârsan.

La rândul lui, omul de afaceri Răzvan Rotta a fost nemulţumit de atitudinea pe care a avut-o preşedintele Traian Băsescu faţă de fostul subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, cel care a fondat şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). “Un om de valoare a fost luat în tăbârcă şi mitocănia a fost ridicată la rang de preşedinţie, o mârlănie şi o mitocănie care nu cred că au ce căuta la un om care zicem noi că este alesul nostru. Ar trebui o mobilizare generală, să vedem şi noi cât suntem de dornici de libertate şi cât ne este frică de dictatură pentru că, vă daţi seama, suntem aproape în dictatură”, a spus Răzvan Rotta. Medicul Ioan Figan crede că proiectul Legii sănătăţii şi conflictul Băsescu-Arafat au fost doar picăturile care au umplut paharul nemulţumirii populare. “Sigur, o lege a sănătăţii nu poate fi făcută fără o dezbatere serioasă cu specialiştii din domeniu. Dar oamenii n-au ieşit în stradă doar pentru a protesta împotriva Legii sănătăţii sau pentru a-l apăra pe Raed Arafat, au ieşit în stradă şi din cauza situaţiei generale dezastruoase în care a ajuns România”, a apreciat Figan.

Înainte de a porni într-un marş către Piaţa Avram Iancu, oamenii au intonat imnul naţional “Deşteaptă-te, române!”, iar apoi s-au oprit pentru câteva minute în faţa sediului PDL. Protestatarii au revenit ulterior în Piaţa Unirii. Printre cei care s-au evidenţiat în rândul protestatarilor au fost mai mulţi tineri care au avut cu ei steaguri cu emblema Casei Regale Româneşti. “Domnul Raed Arafat trebuie să îşi facă treaba în continuare şi pentru asta trebuie să aibă pârghiile necesare. Ne-am plictisit de domnul Traian Băsescu, care are un comportament sinucigaş şi cine ştie la ce ne mai putem aştepta mâine”, a spus Valentin. Tânărul a adus cu el un tricolor cu stema regală. “E singurul steag pe care eu îl posed acasă şi am considerat oportun să vin cu steagul României. Domnul Traian Băsescu nu respectă istoria României, nu îl respectă pe Regele Mihai şi nu mă respectă pe mine. Eu sunt reprezentat de Regele Mihai, şi nu de un marinar”, a adăugat Valentin.

Pe parcursul după-amiezii de ieri s-au strâns în Piaţa Unirii peste 500 de clujeni care, la fel ca şi sâmbătă, au fost dotaţi cu bannere şi au scandat slogane adaptate evenimentelor desfăşurate în capitală cu o seară în urmă. “Ruşine jandarmilor bucureşteni!” se putea citi pe cel mai mare banner. “Jandarmi, gândiţi moral, nu doar legal!” era îndemnul de pe o altă pancartă. Pentru scurt timp, au revenit printre protestatari Ioan Figan şi Răzvan Rotta. La fel ca sâmbătă, nici ieri n-au lipsit monarhiştii şi protestatarii anti-RMGC. Protestul a repetat scenariul de cu o zi în urmă, cu deplasare în Piaţa Avram Iancu, incluzând o oprire în faţa sediului PDL şi apoi revenire în Piaţa Unirii. N-au lipsit bannerele cu mesaje antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, unul dintre acestea formulat mai mult decât colocvial, “Hai, gata Băse, Pa!”. Printre participanţii la miting s-au numărat şi membri ai galeriilor Universităţii Cluj şi CFR Cluj.

Manifestanţii au excelat la capitolul slogane, extrem de numeroase, multe originale (unele haioase, altele mai puţin inspirate), dar şi multe preluate şi eventual adaptate din lozincile Revoluţiei, ale “Golaniadei” din Piaţa Universităţii, 1990 sau din scandările de pe stadioane. Din prima categorie fac parte scandări de genul “PDL egal PCR”, “Clujul nu e PDL”, “Băsescu şi ai lui, criminalii neamului”, “Clujule trezeşte-te!”, “Nu staţi pe balcoane, că muriţi de foame!”, “Anticipate, nu comasate”, “Arafat e mai bărbat decât cei ce ne-au furat”, “SMURD-ul ocroteşte, Băsescu ciuruieşte” sau “Băsescu egal Bercea Mondial”. În cea de-a doua categorie s-au înscris scandări de tipul: “Fără violenţă!”, “Nu vă fie frică, că Băsescu pică!”, “Ole, ole, ole, Băsescu nu mai e”, “Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!” sau adaptarea mai puţin reuşită “Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne rezolvăm (sic!) demnitatea noastră!”. Sesizând prezenţa mult mai discretă decât la Bucureşti a supravegherii din partea jandarmilor, manifestanţii au mai adaptat, pe loc, un celebru slogan al Revoluţiei, scandând: Jandarmii sunt cu noi!”.

Daniel, un tânăr membru al Asociaţiei Revoluţionarilor 22 Decembrie, s-a evidenţiat ieri ca fiind unul dintre liderii protestului. “Noi am început acest protest spontan. Suntem mai mulţi tineri de la Asociaţia Revoluţionară 22 Decembrie, sunt studenţi printre noi, care ne-am adunat ad-hoc ieri. Ne-am adunat din cauza jignirii adresate fostului subsecretar de stat Arafat. Ne-am săturat. Totul a început cu Regele Mihai. Ne-am întâlnit şi astăzi pentru că am văzut ce s-a întâmplat la Bucureşti. Nu ne place că au existat violenţe la Bucureşti”, a precizat tânărul. Reprezentanţii asociaţiei vor depune la prefectură în cursul zilei de astăzi un memoriu prin care cer demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia guvernului, crearea unui sistem de sănătate echitabil, suplimentarea bugetului pentru educaţie la 6% din PIB, majorarea salariilor cu 25%, dar şi anularea legii privind comasarea alegerilor.

În jurul orei 16:00, numărul protestatarilor din Piaţa Unirii a ajuns la aproximativ 500 de persoane, care au scandat “Demisia!”, “Bucureşti, nu uita Clujul e de partea ta!”, “Jos, Guvernul!” sau “România, stat poliţienesc!”. Unii dintre protestatari au afişat pancarte pe care au scris “Revoluţie!”. Mai mult, protestatarilor li s-a alăturat şi un grup de aproximativ 20 de suporteri paşnici ai echipei Universitatea Cluj, care, la rândul lor, au scandat “Să vină studenţii!”. Totodată, oamenii au avut cu ei pancarte cu imaginea lui Avram Iancu, pe care era scris “Anti-PD-L, Anti-UDMR”. După ce şi-au petrecut aproximativ o oră şi jumătate în Piaţa Unirii, oamenii au pornit pe Bulevardul Eroilor până în faţa Palatului Prefecturii. Dacă până la acel moment forţele de ordine erau discrete, în faţa sediului instituţiei s-au format cordoane de zeci de jandarmi bine echipaţi, care i-au supravegheat şi însoţit pe protestatari pe traseul lor către Primăria Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor şi campusul studenţesc Hasdeu. Ajunşi în faţa primăriei, manifestanţii au aplaudat puternic un echipaj SMURD care trecea prin zonă, iar apoi au strigat “PD-L nu uita, Gherla este casa ta!”, dar şi “Băsescu lângă Apostu”. Ajunşi în Hasdeu, manifestanţii au făcut un apel la studenţi să iasă în stradă alături de ei pentru a protesta împotriva situaţiei în care se află România.”

 

 

Advertisements

Tags: , , ,

4 Responses to “Astazi de la ora 19 un nou miting de amploare in centrul Clujului – Reportaj despre protestele din ultimele doua zile”

 1. mengeleblog Says:

  superv tare postarea ! partea proasta e ca nu avem alternetive.duoa umila mea parere e ar traebuii sa nr reintoarcem in timp.

 2. Ionut Says:

  Salve, nu pot sa zic ca am putut sa urmaresc ce s-a intamplat in ultimele zile dar parca si la Iasi au iesit in strada in perioada asta…doar ca nu stiu ce au facut acolo ? Stii ceva?

 3. cristi Says:

  Cu cat veti strange mai multa lume in strada cu atat va vorbi mai tare de voi mass-media centrala.Daca veti reusi sa strangeti 4000 oameni,cati au fost ieri la Timisoara,atunci inseamna ca locuitorii din Cluj s-au trezit cu adevarat la viata.

 4. incaunipocrit Says:

  Reblogged this on Basil Wheel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: