TVR BasINFO sau DesINFO versus “agenturili straine” de presa – Revista prestei internationale despre protestele din Romania

Ieri seara m-am uitat din curiozitate cum relateaza TVR Info, finantat din bani publici, despre protestele care aveau loc chiar in acel moment in Bucuresti si in mai multe orase din Romania.
Nu pot sa spun ca am fost cu totul surprins sa vad ca patru basisti, moderatorul si trei invitati, aberau si manipulau in direct pe postul in care basista Culcer controleaza redactiile de stiri si politica.

Tenorul de baza a celor spuse de Patrasconiu si compania La TVR era ca protestatarii nu mai au niciun motiv sa protesteze devreme ce proiectul legii sanatatii a fost retras deja de vineri!

Ar fi de ris, daca nu ar fi totusi de plans. Probabil si in 21 decembrie 1989 daca TVR ar fi avut un talk-show politic si mai mult decat doua ore de emisiune de propaganda, s-ar fi zis ca romanii nu mai au de ce sa iasa in strada la Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Sibiu pentru ca Ceausescu a anuntat cresterea pensiilor cu 200 de lei.

Sa vedem insa cum relateaza media occidentala despre protestele din Romania, mai ales despre motivul protestelor.

* Associated Press / SUA, relateaza intr-un articol preluat de mai multe publicatii (Boston Globe, The Republic, The Washington Examiner, si Al Jazeera) in felul urmator:

Gaze lacrimogene lansate la protestele antiguvernamentale din Romania

Politia romana a lansat gaze lacrimogene si s-a infruntat cu protestatarii in timpul unui miting antiguvernamental sambata, in a treia zi consecutiva de demonstratii impotriva taierilor de austeritate si a scaderii nivelului de trai.
Protestele au fost cele mai serioase de cand presedintele Traian Basescu a ajuns la putere in 2004 si au fost rezultatul unei frustrari acumulate de taierea salariilor bugetare, reducerea beneficiilor, taxe crescute, si coruptia generalizata.

In 2009 guvernul Romaniei a luat un imprumut de 20 de miliarde de euro (27,5 miliarde de dolari) de la Fondul Monetar International, UE si Banca Mondiala, in urma ccontractarii economice de 7,1% din PIB. Guvernul a impus masuri de austeritate dure, in baza intelegerii cu FMI, reducand salariile bugetarilor cu 25% si crescand taxele.

* Deutsche Presse Agentur DPA/Germania si APA/ Austria relateaza intr-o stire scurta preluata intre altele de Süddeutsche Zeitung din München si Der Standard din Viena:

Incidente la proteste impotriva masurilor de austeritate

Bucuresti – Cu ocazia protestelor impotriva politicii de austeritate a guvenului Romaniei au avut loc incidente in capitala Romaniei …

In noua alte orase din tara mitingurile de sambata au ramas pasnice. Tinta protestelor au fost masurile de austeritate pe care cabinetul primului Ministru Boc le-a impus in ultimii doi ani. Prin programul de taieri guvernul tarii afectate de criza financiara doreste sa indeplineasca conditiile puse de Fondul Monetar International (FMI). (APA/dpa).”

* Agence France Press AFP/Franta relateaza preluata fiind de postul de radio Europe1 si de 20Minutes.fr:

Manifestatie impotriva lui Basescu la Bucuresti

Mai multe sute de romani au manifestat sambata la Bucuresti pentru a cere demisia presedintelui Basescu, considerat responsabil de scaderea nivelului de trai in urma unor severe masuri de austeritate adoptate incepand din 2010

* Reuters / Marea Britanie:

Mii de oameni protesteaza impotriva austeritatii in Romania

14 Ianuarie (Reuters) – Mii de romani au protestat a treia zi consecutiva sambata, in capitala Bucuresti si in alte orase, cand furia indreptata impotriva unui proiect de reforma a sanatatii s-a extins intr-un protest impotriva masurilor de austeritate ale guvernului.

Guvernul si-a retras proiectul de lege a reformarii sanatatii vineri in urma unor proteste de strada si a criticilor, dar nu a rusit sa aplaneze furia multimilor, care au cerut sambata alegeri anticipate si demisia presedintelui Traian Basescu.

Protestatarii au scandat si au purtat pancarte cu inscriptii ca “Stop hotiei”, “Ne-ai mintit si ne-ai furat”, “pleaca si lasa-ne”. Cativa s-au confruntat cu jandarmeria in capitala.

Protestele de sambata s-au extins de la sustinerea pentru doctorul Arafat la o nemultumirea generala fata de masurile nepopulare de austeritate ale guvernului, luate in contextul unui imprumut condus de Fondul Monetar International pentru a sprijini finantele publice si a sustine moneda nationala Leul.”

P.S. Singura inadvertenta din articolele agentiilor de stiri occidentale mi se pare faptul ca au fost patru zile (nu trei) de proteste consecutive. Protestul in strada a inceput miercuri 11 ianuarie la Cluj, si a continuat joi la Targu Mures, vineri la Bucuresti, Sibiu, Brasov si Timisoara, si sambata la Bucuresti si in peste 10 alte orase din Romania.

Al doilea miting de la Cluj, sambata 14 ianuarie 2011; Foto: Melnic Ciprian

Primul protest a avut loc miercuri 11.1.2012 in Cluj. Mai multe detalii si sursa foto: Stiridecluj.ro

Tags: , , , , , , , ,

Leave a comment