Republica Neofanariota Romania – studiu de caz

Nu reprezinta o noutate pentru aproape nimeni: Romania are un sistem politic si administrativ corupt pana in maduva oaselor. Coruptie care are repercursiuni mult mai grave decat cea a spetei penale de dare si luare de mita, ea inseamna in acelasi timp perpetuarea ineficientei economice, promovarii personalului pe alte criterii decat cele de competenta. Un cancer aprfundat de centralizarea din Romania, care permite cea mai suprema forma de coruptie: numirea de la centru a tuturor directorilor de institutii, si alocarea de fonduri de la centru pe criterii politice, in lipsa unei autonomii financiare locale si regionale.

 

Neofanariotismul practicat in anul 2011 in Romania este ilustrat de o dezvaluire: o lista cu donatorii (directori de institutii, scoli, chiar di gradinite!) PDL din judetul Satu-Mare. Chiar daca faptul ca aceste functii erau scoase la vanzare era unul general cunoscut, amploarea sa este cel mai bine evidentiata cu o lista judeteana, cae cuprinde toate institutiile publice din judet, directorii lor, pana la gradinite si scoli din mediul rural.

 

Oare in ce stat din Uniunea Europeana mai exista un asemenea sistem otoman, fanariot, de patronaj centralizat politic, inc are pana si directoarele de gradinite din provincie sunt alese pe criterii politice si in functie de  donatiile la partidul de guvernamant? Eu cred ca nici macar in Turcia…

One Response to “Republica Neofanariota Romania – studiu de caz”

  1. mengeleblog Says:

    trist dar foarte adevarat.istoria se repeta.pe vremuri daca nu erai membru P.C.R. nu primeai locuinta,nu promovai in categorie[la locul de munca].

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: