Putem invata ceva si de la rusi – Si cate ceva despre U(D)MR

Rusii demonstreaza in strada in protest fata de alegeri fraudate. Putin propune masuri de transparenta in procesul electoral. U(ex-D)MR doate sterge defintiv D-ul din acronim.

Am urmarit stiri despre alegerile din Rusia, si am remarcat cateva aspecte foarte interesante. Cred ca avem de invatat chiar de la rusi, si ca stam mult mai rau decat ei.

In urma suspiciunilor de fraudare a alegerilor parlamentare din 4 decembrie, in Rusia, au avut loc demonstratii la care au participat zeci de mii de oameni. Au fost cele mai mari demonstratii antiguvernamentale din istoria recenta a Rusiei, in pofida anotimpului nefavorabil. In Romania in urma unor alegeri unde au existat grave suspuiciuni de fraudare, in 2009, nimeni nu a iesti in strada.

Acum trei zile, Vladimir Putin, acutalul prim ministru, fost presedinte si candidat la presedentia Rusiei la alegerile prezidentiale, care vor avea loc in trei luni, a fost invitat la o emisune a televiziunii publice din Rusia. Media din Germania si Anglia a relatat despre aceasta emisiune, care a durat nu mai putin de patru ore si jumatate, si in care Putin a fost confruntat cu intrebari foarte incomode (altfel decat Basescu la TVR, sau la B1).

In aceasta emisiune Putin a propus ca la alegerile prezidentiale absolut toate sectiile de votare (peste 90.000) sa fie dotate de catre Autoritatea Electorala cu cate un web-cam, care sa documenteze in direct, si inregistrat,  tot ce se petrece in sectia respectiva de votare, pe internet.

Departe de a fi singura masua care sa previna fraudarea alegerilor, mi se pare o masura foarte buna, care ajuta la prevenirea fraudarii alegerilor si la asigurarea  unui proces electoral corect si transparent.

Filmand in prim plan urma de vot si masa membrilor comisiei sectiei de votare se poate verifica in primul rand numarul real al alegatorilor si al buletinelor de vot stampilate. Un prim motiv pentru ca aceasta masura sa fie implementata nu numai in Romania, ci si in toate sectiile de votare de la ambasadele si consultatele Romaniei din strianatate. Pentru ca oricne sa poata verrifica, nu doar la Paris, se mai poate repeta recordul lui Bakonsky de un vot la 15 secunde timp de 14 ore, in total 3785 de voturi.

La fel de utila este filmarea ulterioara a procesului de numarare a voturilor, in fiecare sectie de votare.

Nici macar lui Putin nu i-a trecut prin cap sa comaseze alegerile parlamentare si prezidentiale, cu toate ca i-ar fi fost de folos. Este inca o diferenta intre Rusia lui Putin si Medvedev, si Romania lui Basescu, Kelemen si Oprea. Intentia de a dota sectiile de votare cu camere care transmit si documenteaza procesul electoral pe internet, masura care va avea costuri, arata inca odata ca Romania este singura tara din lume, in care costurile alegerilor sunt folosite in mod mincinos si insultator, ca argument pentru a demonta procesul democratic.

UDMR-ul sustine comasarea alegerilor prin ngajarea raspunderii Guvernului. Cu alte cuvinte, UDMR-ul sustine ca cea mai importanta lege organica sa fie modificata fara dezbatere in Parlament, ca mandatul alesilor locali sa fie prelungit retroactiv in mod nedemocratic si neconstitutional, si ca in Romania sa nu se mai poata dezbate inainte de alegeri in mod separat temele esentiale locale de temele generale nationale.

UDMR-ul, care, in fata electoratului sau, si in fata unui public mai larg, pretinde a fi campionul descentralizarii, acum propune o masura prin care temele locale si regionale nu vor mai juca niciun rol in procesul de decizie al alegatorilor. UDMR demoleaza inca odata democratia in Romania.

In ultimii doi ani UDMR-ul a votat si sustinut si alte masuri care distrug evolutia democratica si europeana a Romaniei, de exemplu votarea primarilor intr-un singur tur de scrutin (fara majoritate si legitimitate democratica).

Reprezentatnii maghiarilor care in Parlament sau la televizor pozeaza in aparatorii principiilor democratice ar trebui sa-si dea imediat demisia: sustinand comasarea alegerilor, conducerea si parlamentarii UDMR, dovedesc definitiv ca “D”-ul nu mai are ce cauta in numele organizatiei lor, si dovedesc ca-si inseala inca odata si propriul electorat. O eroare monumentala a UDMR, care va fi sanctionata la urne si va avea consecinte nefericte, din punctul meu de vedere, pentru realizarea unor deziderate foarte urgente, si pentru etnicii maghiari, si pentru toti cetatenii Romaniei.

Tags: , , , ,

3 Responses to “Putem invata ceva si de la rusi – Si cate ceva despre U(D)MR”

 1. gigip1948 Says:

  UDMR-ul ,prin sustinerea contra unor drepturi ilegale acordate ungurilor de catre clanul mafiot basist,s-a compromis in ochii romanilor si a dovedit ca este la fel de vinovat ca si pedelistii corupti si incompetenti,pentru umilirea romanilor si ungurilor saraci!
  Este ultima aparitie a lor la guvernarea Romaniei si,murind de mana cu mafiotii si hotii lui Basescu,va dispare din randul formatiunilor parlamentare (ca partid,conform statutului,nu este!)
  Singura lor sansa este aceea de a participa la alegeri in Ungaria! Grofii unguri din conducerea partidului i-au umilit pe proprii conationali saraci si i-a dat pe mana taietorului de salarii si pensii,Intaiul Carmaci al tarii! Sa le fie rusine!

  • transildania Says:

   Nu sunt de acord nici cu limbajul nici cu unele dintre concluziile tale. Insa dand girul pentru o comasare a alegerilor si sustinand uninominalul intr-un tur la primarii, au pus umarul la dinamitarea catorva dintre putinele elemente democratice din legislatia romaneasca.
   Sunt curios cum va reactiona electoratul maghiar.

 2. Arogantu' Says:

  De doi ani incoace, UDMR defileaza cu un ‘D’ fraudulos in sigla.
  A sustine toate aberatiile legislative impuse de gasca adulatorilor ba’secului echivaleaza cu abjurarea Democratiei.
  Decizia USL de a EXCLUDE UDMR din configuratia Puterii dupa alegerile din 2012 este perfect justificata, daca avem in vedere consecventa cu care a sustinut TOATE aberatiile legislative ale regimului ba’SECU din ultimii doi ani. Aberatii ale caror victime au fost TOTI cetatenii romani, y compris etnicii maghiari.
  Good bye, UDMR !
  See You in Hell !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: