Proiectul de lege electorale este deja modifiat pe furis pentru a inlesni frauda – Mare atentie!

MAI a lansat saptamana trecuta un proiect de lege care prevedea comasarea ilegala si necunsittutionala a alegerilor, reducerea pedepselor pentru fraude si mita electorala, si alte elemente problematice.  Neinrautatind sitemul de vot sau neschimband numarul de parlamentari a incercat sa fie deghizata intr-o lege “buna”.  Cu toate ca era clar din start ca nu conteaza cuma rata proiectul de lege, ci legea votata, pe sest de sarbatori, cu amendamente pe ici pe colo esentiale, sau nevotata, trecuta fara dezbatere prin angajare.

Inca nci nu a ajuns in Parlament legea, cea mai importanta lege organica, singura care  influenteaza direct rezultatul urmatoarelor alegeri, si deja proiectul a suferit modificari majore! Citez acest articol din Cotidianul investigat de Lucian Gheorghiu.

 

Noi masuri pentru ca alegerile sa fie fraudate

 

Pe site-ul MAI a apărut o nouă variantă a legii „Igaş”. Pe fond legea consfinţeşte comasarea alegerilor. Noul text suspendă unele prevederi din legislaţia aflată în vigoare, fapt ce va permite în măsură mai mare fraudarea alegerilor în 2012.

Au dispărut referirile la numărul de colegii

Noua variantă a legii „Igaş” nu mai face nicio referire la numărul de circumscripţii electorale judeţene, la numărul de colegii şi, ceea ce este foarte, foarte grav, nu mai există nici măcar raportul dintre numărul de cetăţeni pentru un mandat de deputat sau de senator. Este foarte grav pentru că nu prin lege adoptată de reprezentaţii cetăţenilor va fi stabilit raportul de reprezentare a unui parlamentar, ci printr-o hotărâre de guvern. Acest lucru este sigur pentru că se suspendă şi din legislaţia aflată în vigoare (Legea 35/2008) articolele referitoare la reprezentarea parlamentară. Au fost suspendate din legislaţia în vigoare şi referirile la circumscripţii, judeţe, colegii etc. Ce demonstrează aceste modificări: după ce luni seara Traian Băsescu s-a răţoit la liderii PDL, noua variantă „Igaş” lasă loc unui foarte larg spaţiu de manevră Guvernului privind numărul de parlamentari şi, atenţie, privind o nouă împărţire teritorial-administrativă a României. În funcţie de cum va rezolva Guvernul regionalizarea şi reducerea numărului de parlamentari, aşa va arăta legea electorală asupra cărora marţi se discuta aprins între liderii PDL şi cei ai UDMR.

Pe fond, principalul articol al noii variante este următorul: „În anul 2012, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale şi alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat au loc la aceeaşi dată”.

Suspendări de articole care favorizează fraudarea alegerilor

Din legislaţia aflată în vigoare s-au suspendat orice referiri la cartea de alegător şi – aici este foarte grav – la registrul electoral. Practic, România rămâne singura ţară din UE care nu are registru electoral, adică documentul în care se ştie cu precizie totul despre alegători, situaţia lor locativă etc.

De asemenea, deloc surprinzător, din legislaţia actuală a fost suspendat articolul care interzice prezenţa în cabina de vot doar a persoanei care votează. Noua variantă a legii „Igaş” mai conţine o anomalie unică în sistemele democratice: s-a eliminat din legislaţia actuală articolul care prevede că birourile electorale lucrează şi iau hotărâri doar în prezenţa majorităţii membrilor lor. Ce consecinţă poate avea această modificare? Practic, reprezentanţii puterii dintr-un biroul electoral (de la orice nivel) se pot întâlni chiar şi pe şestache şi să ia decizii importante. S-a preluat aici modelul total nedemoratic instaurat de PDL şi UNPR la Camera Deputaţilor, unde, acum un an, s-a modificat regulamentul şi pentru şedinţele şi deciziile Biroului Permanent nu mai este necesar cvorumul de şedinţă. Şi s-au înregistrat situaţii în care s-au luat decizii în absenţa celor din Opoziţie. Nu în ultimă instanţă, s-au eliminat din legislaţia actuală şi prevederile tehnice de delimitare a colegiilor parlamentare. Acest aspect presupune că şi aici decizia va aparţine guvernului, şi nu Parlamentului.

Măsuri de contraatacare a acţiunilor Opoziţiei

Din legislaţia actuală au fost suspendate şi articole care nu au, teoretic, nimic de-a face cu procesul electoral clasic. Concret, s-a eliminat articolul care interzicea organizarea de alegeri parţiale în colegii cu 6 luni înaintea datei alegerilor parlamentare la termen. De ce a fost nevoie de această modificare? Pentru ca PDL şi aliaţii din UNPR să poată rezolva o eventuală situaţie critică generată de părăsirea Parlamentului de către reprezentanţii opoziţiei în luna mai sau iunie. Pe legea actuală, o ieşire totală a Opoziţiei din Parlament ar lăsa Puterea singură în Senat şi Cameră, dar fără posibilitatea de a putea să revizuiască şi constituţia. Organizând urgent alegeri parţiale, Puterea ar deţine o majoritate de 100% şi ar putea revizui Constituţia după bunul-plac şi după ce ar visa noaptea Traian Băsescu.

Fără parţiale nesigure

Traian Igaş a mai născocit ceva ce nu are legătură cu democraţia. A eliminat din legislaţia în vigoare şi articolul care instituia obligativitatea ca în 3 luni de la vacantarea unui mandat de parlamentar să se organizeze alegeri parţiale. Raţionamentul echipei lui Igaş este simplu de înţeles: dacă se vacantează un colegiu unde PDL ştie că nu are şanse să câştige parţialele, atunci pur şi simplu acestea nu se mai organizează. Dacă legea „Igaş” va fi adoptată, atunci este posibil ca în colegiul vacant din Bihor (prin plecarea la Curtea de Conturi de deputatului UDMR, Lakatoş Petru) să nu se mai organizeze alegeri parţiale, pentru că aici PDL nu are nicio şansă, iar UDMR Bihor nu se află pe aceeaşi lungime de undă cu PDL. La fel şi în judeţul Cluj, unde este un colegiu fără deputat (din cauza decesului unui deputat UDMR), s-ar putea să nu se organizeze parţiale pentru că aici USL este principalul favorit.

 

5 Responses to “Proiectul de lege electorale este deja modifiat pe furis pentru a inlesni frauda – Mare atentie!”

 1. Augustin Says:

  Intrebarea de baza ramine, vorba lui Vladimir Ilici 🙂 :):), CE-I DE FACUT?
  Pina una alta, te rog din suflet, nu-i mai tot trage cu “legea Igas”, ca asa o sa-i ramina numele. Daca un individ care a avut probleme grele cu bacalaureatul e in stare sa zamisleasca, in propria lui cutie craniana, o lege de o asemenea complexitate, si inca una care urmareste sa BRANCONEZE rezultatul alegerilor, inseamna ca am innebunit cu totii.
  Igas nu e decit un boc mai mic, dar la fel de obedient, care preia constiincios “indicatiile pretioase”

 2. Arogantu' Says:

  @Augustin: He, he – nu te pune cu prostu’ !
  Are mintea odihnita … 😀

 3. adrian Says:

  suntem un neam de neputinciosi guvernati de niste nevolnici

 4. acuvio Says:

  Prima carte Traian Băsescu : „Acum vreţi să suprapuneţi localele cu legislativele. Eu nu spun că e o idee rea, dar aveţi o singură motivaţie serioasă: dacă faceţi această amânare pentru a putea face şi reorganizarea administrativă până la alegerile locale. Altfel, nu ştiu ce argumente puteţi avea. Sunteţi vulnerabili.”
  A doua carte Traian Băsescu : „Dacă discutăm tehnic, opţiunea mea este să cer procurorului general sa-i dea lui Daniel Morar o prelungire până în iunie, un interimat.”
  A treia carte Traian Băsescu : “Trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constitutie. Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51% şi nu de alianţa.”
  Etc. 🙂

 5. gliga valentin Says:

  eu zic ca in romania nu exista o clasa politica adevarata,in schimb exista o clasa de hoti care sa calificat timp de 20 de anii in parlamentul romaniei.opozitia trebuia sa isi dea demisia in masa dupa bravura robertei anastase cu furtul voturilor,era singura solutie a momentului astfel se puteau provoca alegeri parlamentare anticipate si nu se ajungea aici ,ca ori ce aberatie de lege satreaca prin parlament si sa fie adoptata .o sa vedem ca modificarea constitutiei o sa le fie un pic mai greu deoarece trebuie un memorandum,comasarea alegerilor se face prin asumare guvernamentala.aceasta guvernare in intelegere cu clasa politica aflata la putere au pus la cale un plan diabolic de fraudare a viitoarelor alegeri.basescu daca ar putea ar readuce tara la un sistem totalitarin care el sa dicteze totul sper sa nu se intimple asa ceva.normal ar trebui sa blamam alegerile ca toata clasa politica indiferent de culoare sa nu mai intre in parlament,eu cred ca in romania mai sunt oameni care sa fie patrioti ,care sa puna interesele natiuni inaintea intereselor personale.dar toti tacem nu spunem lucrurilor pe nume zic ca poate ne meritam soarta asta e.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: