Furt pe fata din bugetul statului, paguba de sute de milioane de € pentru contribuabili – de ce “nu sunt bani” in Romania

Am citit o stire care probabil nu a fost deloc bagata in seama ieri sau in sapataminile trecute. Totusi ea reprezinta un scandal urias: sute de milioane, poate chiar miliarde de Euro, reprezentand incasari legitime la bugetul de stat, au fost si vor fi irosite, din cauza incompetentei  guvernului, in special a ministrilor comunicatiilor si finantelor.

Licentele pentru frecventele operatorilor de telefonie mobila expira la sfarsitul anului. O noua licitatie nu a fost organizata. Guvernul vrea sa o amane pana in 2014 si sa arunce pe geam sute de milioane, chiar miliarde de euro!

Pentru a intelege mai bine problema, inaintea datelor concrete din Romania, trebuie stiute cateva informatii:

1. Frecventele pe care le folosesc operatorii de telefonie mobila se afla in proprietate publica, a contribuabilului, a statului.

2. Aceste frecvente sunt peste tot in lume scoase  la licitatie. Pentru ca aduc incasari absolut legitime si necesare bugetului, in schimbul unei garantii de castig asigurat pentru operatorii de telefonie mobila.

3. De exemplu in Germania, in anul 2000, doar licitatia pentru frecventele pentru serviciile pentru celularele de a treia generatie (UMTS, 3G) a generat, dintr-o singura lovitura,  pentru bugetul german incasari de nu mai putin de 50 de miliarde de euro! Bani care ulterior au fost investiti in autostrazi, infrastructura, educatie etc. Raportat la numarul de locuitori, Marea Britanie, cu 38 de miliarde de euro, a obtinut incasari si mai mari.

4. Iata o lista cu  incasarile la buget pe cap de locuitor obtinute in anumite tari la licitatiile pentru frecventele de telefonie mobila (sursa):

Marea Britanie: 630€ (total 38 de miliarde)

Germania: 620€ (total 50 de miliarde)

Italia: 200€  (total 10 miliarde)

Olanda: 160€

Austria: 100€

Romania: sub 10€ (plus doi ani gratis de tot)

4. In mod clar, din cateva puncte de vedere, situatia din alte tari nu se poate 1:1 cu cea din Romania, contextul anului 2000 a fost mai special, marja de castig in cele tari ceva mai mare. Cu toate acestea, pornind de la un pret extrem de redus in aceasta comparatie, sa zicem de 100 de € pe cap de locuitor, se paote concluziona ca in Romania s-ar fi putut incasa, si se pot incasa si de acum incolo de exemplu aproximativ 2 miliarde de euro. Doua miliarde din care se pot construi foarte multi kilometri de autostrada, se poate electrifica si dubla o cale ferata, sau finanta nenumarate spitale.

Ce se intampla in schimb in Romania?

5. Primele licente pentru telefonia mobila au fost acordate in 1996, deci in timpul guvernarii Vacaroiu. Pentru Orange si Vodafone (cu alt nume atunci) in schimbul a doar 75 de milioane de dolari de caciula (practic pe gratis, 10€ pe cap de locuitor), si asta pentru nu mai putin decat 15 ani!

In 1998 societatea care acum se cheama Cosmote a primit o alta licenta pentru 15 ani, in schimbul a 53 de milioane de dolari.

In total bugetul Romaniai a incasat doar 200 de milioane de dolari (sub 10€ pe cap de locuitor) in ultimii 15 ani, cand  alte tari au incasat miliarde!! Asta in sine constituie o enorma delapidare, grosul insa urmeaza…

6. Licentele expira la data de 31 decembrie 2011! Ministerul nu a organizat nicio licitatie pentru prelungirea lor!! Planul ministerului este de a organiza urmatoarea licitatie abia in 2014 si de a prelungi din oficiu, si acum total gratuit aceste licente timp de doi ani pana atunci!!!

In afara furtului pe fata la adresa bugetului, aceasta decizie prelugeste oligopolul de pe piata operatorilor de telefonie mobila, si impiedica intrarea unor noi competitori, care sa faca concurenta si sa duca la servicii mai bune si mai ieftine pentru consumatori!

In opinia mea este un scandal de proportii enorme. Si care are legatura cu diverse culpe penale, de la abuz in serviciu pana la subminarea economiei nationale, si fara doar si poate o suspiciune clara de coruptie, atunci cand un minister face cadou zeci si sute de milioane de euro.

Decizia in privinta licentelor va fi luata definitv pe 9 decembrie.

In mod limpede, pana la expirarea licentelor (31 decembrie) nu se poate organiza o noua licitatie. responsabilii pentru aceasta situatie ar trebui demisi cu totii. O noua licitatie ar trebui efectuata in timp cat mai scurt, cateva luni, iar licentele ar trebui prelungite doar pana la aceasta data, cu o plata retroactiva a taxelor de inchiriere, si pentru aceasta perioada, proportionala cu sumele rezultate din noua licitatie.

P.S. Referinte:

1. Articol publicat de Hotnews

2. Comunicatul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)

Din pusculita bugetului, din banii contribuabililor se pot fura multe milioane si miliarde. Unde ajung banii si cine faciliteaza aceste furturi?

P.P.S.

Guvernul taie abuziv drepturi salariale, si amana plata confirmata in instante prin decizii irevocabile si obligatorii pana in 2016, si prin santaj deschis la adresa Curtii Constitutionale.

In acelasi timp guvernul amana incasari legitime si vitale pentru buget si pentru economie, de ordin mult mai mare.

Daca totul se poate amana, de ce sa nu amanam si plata impozitelor cu doi ani…

Advertisements

Tags: , ,

10 Responses to “Furt pe fata din bugetul statului, paguba de sute de milioane de € pentru contribuabili – de ce “nu sunt bani” in Romania”

 1. Lilick Says:

  E nevoie de un ajutor in contraserviciu pentru PDL!

  • transildania Says:

   Tot ce e posibil. Una semenea cadou nu se face pe “gratis”. Este vorba de baieti destepti, care opereaza foarte silentios. Se tot vorbea asa ca anecdota, prin emisiuni, “stie cineva cine e ministerul comunicatiilor, ce face?”. Tocmai ca uneori nu trebuie sa faci nimic pentru a face rau. ajunge sa lasi sa expire niste termene…

 2. mengeleblog Says:

  Tara noastra aur poarta,noi cersim din poarta-n poarta !

 3. adrian Says:

  Sigur nu este o eroare de zerouri? Pai daca o companie de telefonie ar plati licente de, sa zicem, 200 euro raportat la capul de locuitor inseamna ca acea companie trebuie sa incaseze mult, mult mai mult pe cap de locuitor pentru a-s acoperi cheltuielile si sa faca si profit. Eu nu platesc, pentru o singura firma de telefonie, mai mult de 100, hai 150 de euro pe an. Iar suma asta trebuie scazuta un pic pentru ca, pentru respectiva firma, numarul abonatilor nu cred ca atinge numarul populatiei, cu toate multiplicarile de la firme si asa mai departe. De fapt, cred ca tintele celor mari e sa depaseasca 10-11 milioane de abonati/utilizatori, adica jumate din capetele de locuitori. Deci statisticul MOI, furnizeaza acelei companii undeva catre 50-70 de euro lunar cel mult … De ce ar plati o firma pe o licenta mai mult decat ar putea incasa?
  Prin urmare nu prea inteleg calculul expus in articol si ma uimeste cat ar putea sa cheltuie un om in asemenea situatie (fie el si neamt sau englez) pentru a utiliza un amarat de telefon mobil … Nu ca as iubi foarte mult aceste companii sau ca nu m-as bucura sa existe o incasare mai zdravana la buget dar as vrea sa-mi dau seama unde n-am inteles.

  • transildania Says:

   Nu, nu e o eroare de zerouri.
   Am spus insa ca situatia nu e omparabila 1:1. In anul 2000 era o alta conjuctura economica si la burse. tehnologia era noua, si iperatorii si-au pus mari sperante ca vor putea castiga si mai mult prin servicii media, video pe celular etc. Partial s-au si realizat. Desigur, si marja de castig in tarile respective este mai mare. Insa chiar si asa, sumele nu au fost exagerate, decat poate in Anglia si Germania, poate nici acolo.

   Ce e foarte importan de stiut e ca acea suma, pe cap de locuitor, nu este anuala, ci pentru toata perioada licentei. Iar licentele s-au dat pe 15 ani, in unele cazuri. Iar acea suma nu este pentru un singur operator, ci adunata pentru toti impreuna, deci eu cred ca 200 de euro de client, pe 10 sau 15 sau 20 de ani, plus un oligopol asigurat, sunt conditii foarte bune pentru castiguri considerabile. Daca plecam de la cei 200 de euro adusi in discutie de tine, eu zic isna ca si cu sub 100 de euro, incasarile ar fi considerabile pt buget, si in acelasi timp castigurile si mai ok pt firme.
   Iar cu banii aceia oare cate monumente nu s-ar putea restaura…

 4. luminitagram Says:

  Este vorba de politica de pauperizare a acestei tari!

 5. incaunipocrit Says:

  Reblogged this on Vasile Roata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: