Despre patriotism

In preajma zilei nationale de sarbatoare, ca si in preajma altor date importante, esti lovit de valuri de nationalism si patriotism. In presa se fac campanii speciale, articole speciale, emisiuni speciale. In strada se organizeaza defilari, concerte, ospatari publice cu fasole si ciolan (in postul Craciunului), se tin discursuri si se ard artificii. Asa se manifesta patriotismul? Nu, in opinia mea. Evident ca si ziua nationala trebuie sarbatorita, insa pentru gustul meu putin altfel.

Ce ar trebui sa fie patriotismul?

In primul rind patriotismul trebuie diferentiat de nationalism. Acesta din urma este o ideologie extrem de daunatoare, bazata pe minciuna, dezinformare si dezbinare, un vehicol politic pentru a castiga voturi in mod neoneros, a crea diversiuni si a semana vrajba si subiecte inutile de discutii.

Patriotismul in schimb merita cultivat, si nu este usor a gasi o definitie  potrivita pentru el.

In opinia mea, a fi patriot inseamna, intre altele, a face ceva util si practic pentru comunitate, patrie. In viata de zi de zi, nu o data sau de doua ori pe an, cu steaguri, discursuri si defilari. Pot exista diferite forme de patriotism, chiar concomitent, patriotism local, patriotism regional, patriotism la nivelul tarii, sau chiar deasupra sa. Fara ca patriotismul local sau regional sa se afle in conflict cu patriotismul de nivel superior, fara ca patriotismul local sau regional sa se afle in conflict cu patriotismul altor regiuni, si fara ca patriotismul roman sa se afle in conflict cu patriotismul din alte tari.

O conditie esentiala pentru toate acestea este sa cunosti istoria adevarata a tarii tale. In Romania, in ultimii 80 de ani, istoria a fost falsificata in mod grosolan si institutionalizat, pentru a indobitoci copiii si cetatenii, pentru a legitima si a servi in mod propagandistic unor regimuri dictatoriale sau autoritare. Istoria este prezentata in mod selectiv, minciuna reprezentand fundamentul si zidurile de sprijin ale acestei constructii artificale.

A darama aceasta constructie periculoasa este o datorie patriotica, si nu reprezinta in niciun caz o blasfemie sau un act anti-national. Adevarul nu este greu de aflat, si iese oricum la suprafata, mai devreme sau mai tarziu. In saptamanile si lunile care urmeaza poate voi reusi sa scriu si pe blog pe anumite teme istorice, care chiar daca poate nu intereseaza inca pe foarte multi, mi se par foarte interesante.

In acest context recomand interviul pe care istoricul Marius Diaconescu l-a acordat postului RFI despre falsa istorie a Romaniei cu care inca suntem indoctrinati, “A fi patriot nu înseamnă să fii mincinos. Patriotismul nu se măsoară în minciuni”.

Tags: , ,

5 Responses to “Despre patriotism”

 1. acuvio Says:

  La mulţi ani România!
  La mulţi ani tuturor românilor!

 2. Sorin Cosoveanu Says:

  Aveti dreptate! Desteapta-te, Romane…….!

  P.S. Vedeti ca l-ati botezat pe d-l Diaconescu! … nu ca i-ar strica un purcel acuma….

 3. transildania Says:

  Document-marturie a Cardinalului Iuliu Hossu despre 1 decembrie 1918, la 50 de ani dupa ce a citit proclamatia Unirii.

 4. transildania Says:

  https://transildania.wordpress.com/2010/02/24/uninominalul-incompatibil-cu-rezolutia-marii-uniri-1918/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: