“Proiectul de buget este o lege pentru eutanasierea culturii” – spune un PDist

O spune Teodor Paleologu, fost ministru al Cultuii. Citez:

Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lentă. Cum vorbim de eutanasierea câinilor, am putea vorbi şi de eutanasierea culturii. Realist vorbind, ar trebui să aibă 0,40% din PIB, pentru că sigur, în Franţa e 1%, în Cehia e 0,7%, în Austria e tot aşa, un procentaj foarte bun, în Grecia e 0,6%. La noi este 0,12%, e extrem de puţin. Statisticile mai vechi ascundeau această realitate, pentru că se calculau şi banii de la culte. Realitatea este că întotdeauna ne-am situat foarte jos în clasamentul statelor europene. Un 0,4% este un minim necesar” a declarat deputatul PDL.

La Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii personalul este extrem de puţin numeros, nici pe departe cât ar trebui pentru îngrijirea patrimoniului cultural din teritoriu, explică Paleologu. Această Direcţie are doar şapte angajaţi pentru toate judeţele “or, un minim – minimorum ar fi 70 de persoane în Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii. În teritoriu, lucrurile stau foarte prost” a argumentat fostul ministru al Culturii.

“Dacă ne distrugem patrimoniul, ne distrugem o resursă foarte importantă. Şi încă odată vă pot da exemple extrem de negative de peste tot din ţară în care la doi paşi de Turnul lui Lăpuşneanu s-a construit o hardughie de beton şi sticlă, la Bucureşti, în spetele Palatului Ştirbei se preconiza o altă hardughie de acelaşi tip. Centrul Palas de la Iaşi este alt exemplu negativ în care mafia imobiliară locală a stricat aspectul oraşului. Sunt multe exemple în care, sigur, dacă ne facem cu mâna noastră rău, ne diminuăm şansele de a exploata o resursă într-adevăr foarte importantă pentru ţara noastră

Ce spune este foarte adevarat, si foarte grav. Bugetul Culturii si Patrimoniului urmeaza sa fie taiat cu 25%! Insa eutanasierea culturii si patrimoniului nu a inceput de ieri de azi.  Critica, absolut corecta, nu are nicio credibilitate daca cel care o formuleaza sustine mai departe guvernul si partidul care agraveaza situatia partimomoniului, in loc sa ingrijeasca aceasta comoara mostenita.

Nu am prea auzit din pacate, nici acum nici cu alte ocazii, din partea responsabililor pentru cultura si patrimoniu ai opozitiei nici un fel de reactie. Nici la acest proiect de buget, nici in trecut,  vis-a-vis situatia din patrimoniu, si nici o propunere alternativa, sau un angajament care sa promita o amelioarare.

Grija patrimoniului din Romania a a fost purtata in ultimii ani mai mult de ONG-uri, fundatii, initiative particulare, arhitecti, entuziasti, arheologi, sau unii juranilisti. Mai mereu in rol de pompier, care incearca sa stinga un foc si sa salveze ce se mai poate salva, sau tragand semnale de alarma, neascultate nici macar de minister sau de institutiile de resort. Pana cand?

Sediul directiei Ministerului Culturii si Patrimoniului din Brasov

4 Responses to ““Proiectul de buget este o lege pentru eutanasierea culturii” – spune un PDist”

  1. Stefan Zoltan Marina Says:

    Da, dar se compensează cu cultura şpăgii. Aici se “investeşte”. Dacă vrei să “trăieşti bine” – şpăguieşte bine.

  2. adrian Says:

    Se practica asta pentru ca in realitate lumea nu este interesata de acest aspect. Ma refer la lumea statistica si nu la noi si la destul de multi altii ce se ocupa atat de patrimoniu cat si de cultura vie. “Destul de multi” nu inseamna suficient de multi iar cei care ar conta se afla in sistemul administrativ si fiscal care decid politicile publice. Aia sigur se incadreaza in “lumea statistica”. Luni la 18.00 la Cafeneaua Liberala cu PNL sector 3 voi avea prilejul sa spun asta.

  3. acuvio Says:

    Mda, suntem pe acelaşi drum, încercăm să nu mai rămânem nici măcar cu o piatră din istorie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: