Cateva notite pe marginea proiectului de buget

Mediafax, publica datele cele mai esentiale din proiectul pentru noul buget, cel care va afecta atat viata de zi cu zi a romanilor anul viitor, cat si perspectivele economice generale pe termen mediu (avand in vedere ca actuala politica economica si fiscala necesita o corectura de curs cu 180 de grade). Aceasta schimbare de curs nu se intrevede deloc, cifrele demonstreaza insa din nou prioritatile guvernului.  Subliniez pe scurt cateva date ale acestui proiect.

Cine primeste mai multi bani decat in anul 2011?

* Prima este Administratia Prezidentiala, iar asta nu reprezinta nicio surpriza. Bugetul ei a tot crescut si in anii precedenti

* Dupa ce Bakonsky a promis un milion de voturi pentru PDL, Ministerul Afaceril Externe urmeaza sa primeasca o majorare de buget grasa de tot, cu 20% de la 540 de milioane la  646!!

`* Agentia Nationala de Integritate, condusa de una dintre cele mai neintegre persoana, una care recunoscut public ca este santajabila si santajata, si care inregistra jurnalisti ins copuri politice, isi vede visul cu ochii. Unealta de generat stiri in care membrii opozitiei (sau cei mai indaratnici din coalitia guvernamentala) erau pusi in colimatorul luptei impotriva coruptiei isi vede visul cu ochii, primeste rasplata pentru serviciile propagandistice comandate si isi tripleaza bugetul, de la 13,7 pa 42,9 milioane!!! Bugetul ANI ajunge astfel la jumatatea bugetului Senatului!

* Bugetele serviciilor secrete cresc si ele. Mediafax publica datele pentru trei dintre ele, dar sunt mai multe: Serviciul Român de Informaţii (de la 971,4 milioane lei la 986,9 milioane lei), Serviciul de Informaţii Externe (de la 187,5 milioane lei la 193,9 milioane lei), Serviciul de Protecţie şi Pază (de la 129 milioane lei la 132,3 milioane lei).

Bugetul SRI singur este de trei ori mai mare decat bugetul Parlamentului (Senat si Camera Deputilor impreuna)!

Cine primeste mai putini bani decat in 2011?

* Parlamentul, atat Senatul cat si Camera Deputatilor ar urma sa primeasca mai putin. (Senatul 85,3 in loc de 90,7, iar Camera 209,7 in loc de 210 milioane).

* Academia Romana se alege cu o scadere considerabila de 10% (de la 396,4 la 354,2). Poate supara vocea competenta si independenta a Academiei, nealiniata la directivele prezidentiale in legatura cu Rosia Montana.

* Romania nu a indeplinit niciodata cerinta minima, pe care si-o impune orice tara europeana,s au care vreas a se considere dezvoltata, de a aloca cel putin 6% din PIB educatiei. Ne aflam la ani lumina de aceasta tinta. Exista insa o vorba: cine are reputatia ruinata traieste linistit mai departe fara nici cea mai mica jena. Bugetul educatiei scade in continuare de la 8,9 la 8,7 miliarde, in loc sa creasca.

* Pentru anul electoral 2012, Autoritatea Electorala Permanenta isi gaseste bugetul taiat drastic, cu aproape 30% de la 21,4 la 15, 3 milioane.  Pai nu e acum momentul de a taia acest buget, cand urmeaza alegerile? Doar se ocupa MAE si alte ministere, directii si servicii de ele….

* Un caz special ar fi cel al Ministerului Culturii si Patrimoniului. Potrivit proiectului de buget, portofoliul acestui minister ar trebui sa scada cu 25%(!!) de la 795,8 milioane la 600 de milioane! Cum e sa fii Ministu al Culturii, presedinte al UDMR-ului, partener la guvernare, sa ai oricum un buget sarac,  sa faci oricum foarte putin din ceea ce ar trebui sa faci, si sa-ti vezi bugetul schilodit cu un sfert?

Advertisements

Tags:

One Response to “Cateva notite pe marginea proiectului de buget”

  1. mengeleblog Says:

    asa cum spuneam si decedatul BC.blog,in tara asta se fac foarte mari greseli,pe care le platim noi cei de rind precum si copii nostrii.pe cei de la putere nu ai trage nimeni la raspundere.vorba aia : ‘o mina se spala pe cealalta si amindoua spala obrazul’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: